2014 Marques de Grinon Dominio de Valdepusa El Rincon

20,50 16,94
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio La Mancha
Wijnhuis Marques de Grinon
Jaar 2014
Druif Garnacha Syrah-Shiraz
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink venster 2016 - 2022
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De wijn is krachtig en intens. Fraaie verhouding in de zuren, tannines het bitter. Dit is mooi stevig en karaktervol, verleidelijk door wat zoet en de kleur is diep robijnrood. De geur is mooi open, zoete geur, confiture en kersen, tijm en rozemarijn, warm en verleidelijk, peperig, zwarte peper, verleiding. De wijn is gemaakt door Marques de Grinon in Aldea del Fresno, een winery in La Mancha op zo’n 55 kilometer van Madrid. Carlos Falco is het kloppend hart van deze winery en hij is er hoogstpersoonlijk voor verantwoordelijk dat de syrah in zijn wijngaarden is aangeplant. Syrah heeft inmiddels verbluffende resultaten in zowel zuidelijk Spanje als Portugal. Toentertijd was syrah een zeldzaamheid in die landen en niet toegestaan. Falco durfde de gok te nemen en was destijds zijn tijd ver vooruit. Irrigatie, toen een vloek in oud Europa, mag nu in het droge Spanje. Gereguleerd, dat wel. Inmiddels is de syrah (en ook de cabernet sauvignon) geaccepteerd in La Mancha onder de appellation Vinos de Madrid. Marques de Grinon is ook een producent van Vinos de Pago, een kwalificatie voor high quality ‘estate’ wines.

Vineyard for 2014 Marques de Grinon Dominio de Valdepusa El Rincon

Het terroir van Valdepusa worden gevormd door een oppervlaktelaag van klei met een dikte van 30-50 cm, rustend op een ondergrond van kalksteen die op krijt zijn gevormd. Het is een soort terroir met een haast ideale PH-waarde (pH> 8), uitstekende structuur, en drainage en is vergelijkbaar met de fraaie terroirs in de Bourgogne en derhalve ideaal voor de productie van grote wijnen.

Het domein ligt in de centrale regio van Spanje met veel zonneschijn (3000 uur / jaar) . Het klimaat is continentaal, met scherpe contrasten tussen de dorge warme zomers en koude winters. Dit grote verschil in temperatuur is er trouwens ook tussen dag en nacht. De gemiddelde temperatuur bedraagt 17 ° C.  Gemiddeld 5 ° C in de winter en oplopend tot 26 ° C in de zomer. De gemiddelde neerslag is ongeveer 450 mm. De wijngaarden van Marques de Grinon zijn gelegen rond een gemiddelde hoogte van 490 meter boven de zeespiegel.

Carlos Falco is opgeleid aan de Universiteit van Davis in de jaren '70 en toen hij terugkeerde naar Spanje besloot hij om al zijn kennis toe te passen op het unieke terroir van Valdepusa. De bodega Marques de Grinon is eigenlijk vanaf zijn eerste jaar al een groot succes . Innovatief, creatief en terroir kennis van de wijngaard maakt de wijnen van Marques de Grinon absoluut uniek en heeft geleidt dat ze Vino de Pago mogen zetten op hun etiketten.

VINO DE PAGO: wijn van wijngaarden van een vastgesteld gebied waar men wijn maakt van zeer hoge kwaliteit.
Dit is één van de vernieuwingen uit de wet 'de la Viña y del Vino' en geldt voor wijnen van één specifiek wijndomein met microligging. Dit is de hoogste categorie binnen de Spaanse wijnclassificatie.
Hieronder vallen wijnen met een algemeen erkend niveau, die gemaakt zijn van druiven die onder dusdanige klimatologische en grondsoort omstandigheden geteeld zijn, dat ze representatief en onderscheidend zijn voor een bepaalde 'plaats' of 'landelijk gebied'. De productie en marketing van deze wijnen moet voldoen aan een zeer uitgebreid stelsel van kwaliteitseisen, en tenminste aan alle eisen voldoen die aan een gekwalificeerde en gecontroleerde herkomstbenaming gesteld zijn. Bovendien moeten deze wijnen gemaakt en gebotteld worden op het specifieke wijngoed of binnen de gemeentegrenzen van de betreffende wijngaard.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio La Mancha
Wijnhuis Marques de Grinon
Druif Garnacha, Syrah-Shiraz
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2014
Drinken vanaf 2016
Drinken tot 2022
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2014 Marques de Grinon Dominio de Valdepusa El Rincon
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

08.02.2023

2021 Juan Gil Blanco

"Dit is niet wat je verwacht - de wijn nis droger dan ik had verwacht. In..." Antoinet

Bekijk product recensie