Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

2014 Gianfranco Fino Primitivo di Manduria Riserva Es

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2014 Gianfranco Fino Primitivo di Manduria Riserva Es

€ 105,00
niet op voorraad
+26 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

Availability:
Wijnsoort: Rood
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Italië
Streek:
Wijnhuis: Gianfranco Fino
Jaar: 2014
Drinken: 2018-2030+
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Niet Duurzaam
Alcohol: 16%
Smaaktype: Vol en krachtig
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 96

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

De Michelingids voor de restaurants, de Vini d'Italia van uitgever Gambero Rosso voor de beste Italiaanse wijnen. Onlangs verscheen denieuwste editie die oordeelt op basis van de kwaliteit van de wijn en continuïteit daarvan door de jaren heen. Michelin geeft sterren, de Gambero geeft glazen. Tre Bicchieri (3 glazen) is de ultieme beoordeling. De gids is 1000 pagina's dik, beoordeeld 2.350 producenten en meer dan 10.000 wijnen. Deze gids blijft echter de belangrijkste beoordelaar van wijnen in Italië en de wijnen van Gianfranco Fino zijn verkozen tot de absolute nummer 1. Ook in de juni/juli editie van Winelife worden 2 pagina's besteedt aan de geweldige wijnen van Gianfranco.

Gianfranco Fino startte dit domein in 2004 wanneer hij een 50-jaar oude wijngaard Primitivo kocht. Ondanks de recente start, is het domein nu reeds een referentiepunt in de regio. De wijnen hebben nu reeds een cultstatus bij wijnjournalisten en aficionados. Extreme kwaliteit. 100% Primitivo. Microproductie van 7000 flessen.

Een absurd laag rendement zorgt voor een nooit geziene wijn van de Primitivo-druif. De primitivo druiven voor de Gianfranco Es komen al van een zeer kleine wijngaard maar wat het volslagen uniek maakt (en dus ook de prijs verklaart) is dat er gemiddeld slechts 200 gram druiven per wijnstok wordt geoogst. Er wordt dus middels aggressieve snoei slechts een paar trossen aan de wijnstok gehouden maar die krijgen dan ook al het voedsel wat de oude wijnstokken diep uit de grond naar boven brengen. De wijn wordt verbouwd volgende de biodynamische principes.

De Gainfranco Es Riserva wordt alleen gemaakt in de uitzonderlijke jaren en van een kleine plot uit de 60-jarige wijngaard waar ook de Es van wordt gemaakt maar dit volgens Gianfranco en zijn Oenoloog een uniek stukje terroir in de al kleine wijngaard

Voor de Gianfranco Es Riserva  laat men de druiven enige tijd verdorren op de plant. Als de tijd rijp is worden de verdorde druiven met de hand geoogst in plastic dozen met zorgvuldige selectie van de trossen en deze worden vervoerd in gekoelde vrachtwagen. In de wijnmakerij vindt de 2e strenge selectie plaats waarna de wijn zeer licht worden geperst en vindt fermentatie/maceratie plaats in eikenhouten vaten van 600 liter gedurende ruim twee weken  (temperatuurgeregeld met een max T. 23-25 ° C). De wijn mag dan ongeveer 18 maanden verouderen in 50% nieuw  en 50% 2e jaars frans eiken. De wijn wordt zonder gebruik van klaringsmiddelen en zonder filtering gebotteld en verblijft dan nog minimaal 18 maanden op de fles voordat deze wordt vrijgegeven.  Voor de Gianfranco Es Riserva komt komen gemiddeld slechts 400 gram druiven van een wijnstok dus extreem laag. 

De Gianfranco Fino Primitivo di Manduria Riserva Es is ongekend in zijn weelde, intensiteit en uitbundigheid. Het explosieve boeket presenteert diepe lagen van zwart fruit. Het mondgevoel is dik en rijk met jammy-lagen. De wijn heeft een alcohol-gehalte van rond de 17%, maar je zou het nauwelijks merken omdat het zo goed is opgevuld door de dikte van het omringende fruit zoals ook het geval is bij een fraaie en goed gemaakte Amarone. Dit is een unieke uitzonderlijke wijn met een hard-core persoonlijkheid en zoals Monica Larner schrijft van de Wine Advocate (Parker): "it is absolutely unforgettable"

In 2004 beginnen met wijnbouw en tien jaar later de beste wijn van Italië maken? Klinkt als een romantische droom, maar Gianfranco Fino heeft het toch maar even gedaan. Hij begon in Mandurië met een klein stukje grond met vijftig jaar oude Primitivo stokken, streefde naar een extreem lage opbrengst per wijnstok en vertrouwde in tegenstelling tot vele andere wijnmakers op de van nature aanwezige wilde gisten. Langzaam heeft hij het aantal hectares uitgebreid en tevens Negroamaro aangeplant. Een perfectionist met oog voor detail die alles anders doet in de wijngaard dan de rest. Zo laat hij zijn druiven zelfs een tijdje aan de wijnstok drogen voor nog meer smaak en suikerconcentratie. Dat krikt het alcoholpercentage weliswaar tot grote hoogte, zonder echter de balans in de wijn te verstoren. Die gedrevenheid en eigenzinnige aanpak heeft ervoor gezorgd dat Fino’s wijnen tot de absolute top in Italië behoren, getuige de superlatieven in Gambero Rosso. Zijn prestaties hebben ook Puglia’s naam definitief gevestigd als referentie voor kwaliteitswijn.

Perfect bij fraai gebraden vlees of wild. voor ons de ideale begeleider bij lamsrack.
Rating: 96
beoordeling 2013 - 2014 is nog niet beoordeeld

Rating
95+

Release Price
NA

Drink Date
2018 - 2030

Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
29th Dec 2017
Source
234, The Wine Advocate

The Gianfranco Fino 2013 Primitivo di Manduria Riserva ES is stratospheric in its opulence and its intensity. It's hard to wrap one's head around a wine of this exaggerated exuberance, but I must warn readers: this wine is not for everyone (nor is it for the faint of heart). The explosive bouquet presents deep layers of prune, midnight black fruit and inky berry nuances. The mouthfeel is thick and richly extracted with jammy layers that are fueled by the evident residual sugar. Consider this: the alcohol is reported at a whopping 17.5%, but you'd hardly know it because it is so well padded by the thickness of the surrounding fruit. A dark layer of sediment appears at the bottom of your glass. If you could make wine out of marmalade, it would come out something like this. It's not an everyday drinking choice, but it is exceptional in terms of its uniqueness and hard-core personality. Yes, this is a controversial bottle, but it is absolutely unforgettable.

Wijnsoort: Rood
Druif: Primitivo di Manduria
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Italië
Streek: Puglia
Wijnhuis: Gianfranco Fino
Website URL:
Jaar: 2014
Drinken: 2018-2030+
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Niet Duurzaam
Alcohol: 16%
Smaaktype: Vol en krachtig
Serveertemperatuur: 16-18
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: After-diner, Diner
Inhoud verpakking: Nee
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Voor de liefhebbers van een volle chardonnay is dit zeker een aanrader. Qua prijs wat gunstiger dan vergelijkbare wijnen uit Amerika.

- Rob
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen