Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

2014 Dominio Do Bibei Lalama

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2014 Dominio Do Bibei Lalama

€ 19,65
niet op voorraad
+5 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

Availability:
Wijnsoort: Rood
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek:
Wijnhuis: Dominio Do Bibei
Jaar: 2014
Drinken: 2018-2025
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol:
Smaaktype: Verfijnd en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 93

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

De Lalama is een zeer elegante frisse wijn met een perfecte zuurgraad. Het is een glas vol met zwart fruit en kruiden met een mooie, lange afdronk. Heeft duidelijke elementen van een zeer mooie bourgogne maar dan voor een fractie van de prijs. De 2011 heeft maar liefst 93/100 Penin punten gekregen

Dominio do Bibei is een recent project van de lokale Dominguez familie met als consultants het 'Priorat' koppel Sara Perez (Mas Martinet) en René Barbier Jr (Clos Mogador). Ze kochten oude wijngaarden aan en planten ook nieuwe. In totaal maken ze vier wijnen : de gelimiteerde topcuvées Lacima (Mencia) en Lapena (Godello) en dan de witte Lapola (60% Godello met Treixadura, Dona Blanca en Torrontes) en de rode Lalama (85% Mencia met Garnacha Tintoreira, Brancellao en Mouraton). Alle druiven worden met de hand geplukt (geen verdienste maar gewoon een noodzaak op deze terroirs !), zo zacht mogelijk behandeld en druif per druif geselecteerd. De druiven gaan dan in rechtopstaande 500 liter vaten voor de 'macération' met af en toe een zachte manuele 'pigeage'.. De extractie gebeurt zo behoedzaam mogelijk om uiterst verfijnde tannines te verkrijgen. De Lalama gaat dan op 'foudres' en gebruikte Franse eiken vaten van 300 liter gedurende 21 maand. Bij Domino do Bibei neemt men nog de tijd om de wijn zich te laten ontplooien en pas na 18 maand op fles wordt de wijn op de markt gebracht.

Al die informatie kan ons eigenlijk moeilijk voorbereiden op de uiteindelijke schok bij het proeven van de wijn. Is dit Spaans ? Vergeet absoluut Rioja, Ribera del Duero of Priorat. Denk zeker aan Bourgogne. Misschien wel aan Chinon van de beste soort Niets kan echter heel precies die bijzondere mix van krokant fruit, zinderende mineraliteit,opwekkende zuren en speelse lichtvoetigheid (12,5 % alcohol) benaderen. Dit is uniek, simpelweg onvergelijkbaar, hoogst origineel : dit is Ribeira Sacra !

Je kunt gerust de vlakke wijngaarden van Ch. Pétrus voorbij rijden zonder ooit maar een moment het gevoel te krijgen dat het om een bijzondere terroir gaat : het geheim zit verscholen in de bodem. Terwijl één adembenemende blik op de steile hellingen van de Moezel (zeker de Terrassenmosel), de Douro vallei, de Priorat of Côte Rôtie volstaat om ons wijnhart sneller te doen kloppen. Wat bezielt een mens om wijnstokken te planten op zulke onmogelijke plekken ? Het benadert de obsessie van een alchimist die uit de stenen vloeibaar goud wil puren. Het spreekwoordelijke geduld van de monniken was nodig om de terrassen in die heuvels te kerven en zo 'kathedralen van wijngaarden' te bouwen zoals ze wel eens genoemd worden. De spirituele dimensie van een terroir die het aardse wil overstijgen wordt zelden zo tastbaar als in de 'Ribeira Sacra' : het sacrale zit al in de naam vervat. Deze afgelegen, onherbergzame regio in het koele Galicië was een perfectie locatie voor kloosterlingen en kluizenaars die de wereld wilden ontvluchten. Op een karige voedingsbodem van leisteen en graniet werden druiven geplant zoals Mencia, Brancellao, Merenzao,Souson,Caino Tinto,Mouraton, Garnacha Tintorera (Alicante) en ook witte druiven als Godello, Treixadura,Albarino, Loureira, Dona Blanca en Torrontés. Minstens twee van deze druiven bezitten de inherente klasse om uit te groeien tot absolute toppers : Mencia in rood en Godello in wit. Godello kennen we nu vooral van de Valdeorras regio en de allerbeste komen waarschijnlijk van de 'Vale do Bibei' subregio die naast de 'Quiroga-Bibei' zone van de Ribeira Sacra ligt. De Mencia druif vinden we veel in de Bierzo regio waar met oude wijnstokken prachtige wijnen worden gemaakt. Maar zowat alle 'insiders' zijn het er roerend over eens dat de magische combinatie van de nobele Mencia druif en de dramatische terroirs van de Ribeira Sacra voor vuurwerk zorgt. Dominio do Bibei (www.dominiodobibei.com) is een recent project van de lokale Dominguez familie met als consultants het 'Priorat' koppel Sara Perez (Mas Martinet) en René Barbier Jr (Clos Mogador). Ze kochten oude wijngaarden aan en planten ook nieuwe. In totaal maken ze vier wijnen : de gelimiteerde topcuvées Lacima (Mencia) en Lapena (Godello) en dan de witte Lapola (60% Godello met Treixadura, Dona Blanca en Torrontes) en de rode Lalama (85% Mencia met Garnacha Tintoreira, Brancellao en Mouraton). Alle druiven worden met de hand geplukt (geen verdienste maar gewoon een noodzaak op deze terroirs !), zo zacht mogelijk behandeld en druif per druif geselecteerd. De druiven gaan dan in rechtopstaande 500 liter vaten voor de 'macération' met af en toe een zachte manuele 'pigeage'.. De extractie gebeurt zo behoedzaam mogelijk om uiterst verfijnde tannines te verkrijgen. De Lalama gaat dan op 'foudres' en gebruikte Franse eiken vaten van 300 liter gedurende 21 maand. Bij Domino do Bibei neemt men nog de tijd om de wijn zich te laten ontplooien en pas na 18 maand op fles wordt de wijn op de markt gebracht. Al die informatie kan ons eigenlijk moeilijk voorbereiden op de uiteindelijke schok bij het proeven van de wijn. Is dit Spaans ? Vergeet absoluut Rioja, Ribera del Duero of Priorat. Denk zeker aan Bourgogne. Misschien wel aan Chinon van de beste soort (hoewel de vermeende link tussen Mencia en Cabernet Franc onjuist blijkt te zijn). Misschien ook aan de mineraliteit van Côte Rôtie. Niets kan echter heel precies die bijzondere mix van krokant fruit, zinderende mineraliteit,opwekkende zuren en speelse lichtvoetigheid (12,5 % alcohol) benaderen. Dit is uniek, simpelweg onvergelijkbaar, hoogst origineel : dit is Ribeira Sacra !

Het domein meet 125 ha waarvan op dit moment 45 ha beplant is. De oude terrassen worden hersteld en zullen dan ook beplant worden. Javier werkt vanuit soberheid en respect voor de geschiedenis van het land. Hij heeft de bekende wijn consultants Sarah Perez en René Barbier ingeschakeld om samen· de beste manier te vinden om het resultaat te bereiken dat hij voor ogen had. Hij werkt niet met roestvrijstalen tanks maar met houten en cementen kuipen, met het oog op het herontdekken van wat er al was. Wijnmaakster Laura Lorenzo heeft gelijke ideeën. Zo volgt zij veel van de opvattingen van de biodynamische wijnbouw om de puurst mogelijke expressie te krijgen van het terroir.
Op de terrassen staan oude wijnstokken Mencía, Garnacha, Brancellao en Mouratón. De nieuwe wijngaarden worden beplant met spruiten van deze oude stokken. Naast de rode variëteiten zijn in wit· Godello, Doña Blanca en Albariño aangeplant. De wijngaarden zijn allemaal zeer verschillend vanwege hun ligging en bodemsoort, leisteen, graniet met hier en daar klei.

Rating: 93
93/100 Peñín

Rating
93

Release Price
$30

Drink Date
2017 - 2021

Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Aug 2017
Source
232, The Wine Advocate

A champion in quality-to-price ratio, the red 2013 Lalama wants to replicate the traditional wine produced as a field blend that is mostly Mencía with some 10% a myriad other varieties—Brancellao, Mouratón, Sousón and Garnacha Tintorera—from many different vineyards on different soils, altitudes and expositions. The destemmed and crushed grapes fermented in 2,500-, 3,500 and 4,500-liter oak vats with indigenous yeasts followed by malolactic in 300-liter barriques where it was kept for 13 months followed by a further seven months in oak vat. It has an explosive and captivating nose, an explosion of wild berries and herbs, with just a creamy touch and some spices. It's redolent of acid berries, with an electric-like sensation in the palate revealing great freshness, focused flavors, very fine tannins and a clean, long and refreshing finish. This is plain delicious, the best Lalama I remember. 65,000 bottles produced. This combines quality, price and availability from a region where wines tend to be produced in small quantities. It's approachable and ready but should be long lived.

Dominio Do Bibei works with 32 hectares of vineyards ranging between ten and 100 years old in the Bibei Valley of Ribeira Sacra. The annual output is 100,000 bottles. I tasted a new (at least to me) eponymous red Domino Do Bibei from the excellent 2014 vintage produced exclusively with Brancellao and Mouratón grapes that was truly excellent and might indicate a new direction in the reds, perfumed, transparent, insinuating and tantalizing. I was very pleasantly surprised by it.

Wijnsoort: Rood
Druif: Garnacha, Mencia
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek: Ribeira Sacra
Wijnhuis: Dominio Do Bibei
Website URL:
Jaar: 2014
Drinken: 2018-2025
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol:
Smaaktype: Verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 16-18
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: After-diner, Diner, Terras
Inhoud verpakking: Nee
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Klantenbeoordelingen

Rijp en uitbundige wijn Review door Julian
Kwaliteit
Prijs
"2010 Dominio Do Bibei Lalama" - Geweldige blend van Mencia, Grenache en enkele inheemse druiven. Heel rijpe wijn, fantastische zuren. Heel uitbundig. (Geplaatst op 18-08-15)

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Volgens etiket biologisch geteeld zonder sulfiet wat ik erg bijzonder vind want het is een prima wijntje (normaal ben ik niet dol op sulfietvrije wijn..) ruikt prima naar blauwe bessen en braam. Het palet bestaat uit pruim, stevig hout en ander zwart. Medium afdronk.

- Dimitri
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen