2013 Jimenez Landi Ataulfos
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Mentrida |
Wijnhuis | Jimenez Landi |
Jaar | 2013 |
Druif | Garnacha |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2016 - 2025 |
De Ataulfos komt uit een 1 hectare perceel van Garnacha druiven (grenache). Biodynamische wijnbouw met zo weinig mogelijk interventie tijdens de vinificatie. Er wordt gedeeltelijk ontrist. Na maceratie en gisting rust de wijn ongeveer 14 maanden op Franse eiken vaten. De wijn heeft een prachtig scherpe boeket met donkere bessen, geroosterde kruiden, witte venkel en een tinctuur van iets exotisch, misschien wilde honing en abrikoos bloesem. De smaak is medium-bodied en zeer harmonieus. Een Grenache die prachtig in balans is met en perfecte zuurgraad. Dit is een van die wijnen die woorden niet kunnen vatten: gewoon pure, onvervalste, expressieve Grenache dat is niets minder dan wereldklasse. Drink 2016-2025+
Als u op zoek Grenache dat ingetogen is, complex, vol van karakter en eerlijk, zonder toevlucht te nemen tot nieuwe eiken of uiterlijk vertoon, zoek dan niet verder dan de prachtige en nogal briljante wijnen van Bodegas Jimenez-Landi. Super elegante wijn en best is om deze wijn te karafferen en te schenken in een breed bourgogneglas.
Bij de familie Jiménez-Landi werd er al sinds mensenheugenis wijn gemaakt van oude wijnstokken Garnacha. Het was echter in 2004 dat Daniel en José, twee neven, aan hun avontuur begonnen. Ze besloten om de vieilles vignes van hun appellatie, Méntrida, vaak geplant op hellingen en moeilijk bereikbaar, te recupereren en vooral om de Garnacha op topniveau te brengen. Daniel kreeg zijn vorming op de universiteit van Madrid als oenoloog in 2005, maar volgens hem zelf vooral door de vele reizen en bezoeken die hij ondernam naar andere wijngebieden in Frankrijk en andere landen. De vele gesprekken die hij had met andere wijnmakers uit andere landen, deden hem steeds meer beseffen dat hij in zijn geboortestreek iets unieks in handen had. In een paar jaar leerde hij enorm veel bij. Zijn zoektocht naar altijd oude en interessante wijngaarden Garnacha, dreef hem naar andere dorpen van de Sierra de Gredos (dit is het bergmassief ten zuidwesten van Madrid). In 2006 vond hij hier de hoogst gelegen wijngaarden van de appellatie Méntrida in El Real de San Vicente, in de vallei van de Tiétar. Hier zou hij zijn grand crus creëren: Ataulfos, Cantos del Diable, Fin del Mundo (later veranderd in The End door merknaamproblemen). Hij vond ook een topwijngaard in Avila; in het dorp Cebreros maakt hij met Raúl Pérez in 2007 de eerste Reventón. In 2008 richtte hij samen met zijn twee vrienden-oenologen Marc Isart (Bernabeleva) en Fernando García (bodega Marañones) Comando G op, waarbij de G natuurlijk voor Garnacha staat. Ze zoeken samen de hoogste wijngaarden Garnacha in de Sierra de Gredos, waarbij ze gaan tot 1000 en 1200 m hoogte, zowel in de D.O. Vinos de Madrid als sinds 2010 in Avila. Al zijn perceelwijnen worden biodynamisch gemaakt.
Variëteiten
Terroir
Vinificatie
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Mentrida |
Wijnhuis | Jimenez Landi |
Druif | Garnacha |
Biologisch | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2013 |
Drinken vanaf | 2016 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rond, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |