Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

2013 Roda Reserva

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2013 Roda Reserva

€ 28,95
op voorraad
10 op voorraad
+7 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

EAN: 8436538811917
Availability:
Wijnsoort: Rood
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek:
Wijnhuis: Roda
Jaar: 2013
Drinken: 2017-2027
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Niet Duurzaam
Alcohol: 14.5%
Smaaktype: Vol en krachtig
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 91

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Een van Spaanse beste wijnen. Een moderne toegankelijke Rioja met 16 maanden houtrijping. De Roda reserva is Roda Reserva is een assemblage van Tempranillo, Graciano en Grenache. Dit is een Rioja op een hoog niveau. Robijnrood met lichte evolutie. Zeer complex in de geur, maar een geur die veel beloofd. Een neus van rood fruit, koffie, geroosterde noten. In de smaak die krachtig is met fraaie tinten van vanille, kruiden, peper, zwart fruit waarvan veel bramen.  Ragfijn zuurtje. Toegankelijk en toch nog jong van structuur. De afdronk is helemaal top, echt een geweldig glas! 

Regio: La Rioja (Haro -Rioja Alta)
Appellatie: D.O.C. Rioja
Eigenaars: Familie Rotllan-Daurella
Oenoloog: Augustín Santolaya, Carlos Díez
Stichtingsdatum: 198
Website: www.roda.es

Geschiedenis

Roda is een van Rioja’s topprojecten en met vlag en wimpel de katalysator voor de grote vernieuwingsbeweging in dit bekende wijngebied. De familie Rotllan-Daurella uit Barcelona is met veel ambitie begonnen aan dit project in de meest prestigieuze appellatie van Spanje. Na een grondig onderzoek van 5 jaar vestigden ze zich in Haro, de hoofdstad van Rioja Alta. In de Barrio de la Estación vinden we bovendien al de grote klassiekers (Viña Tondonia, La Rioja Alta, CVNE, Bodegas Bilbaínas) met een jarenlange traditie. Net hier besloten ze om zich te vestigen, met zicht op de Sierra Cantabria en pal naast de Ebro die onder de bodega traag verder stroomt.
Het domein werd opgericht in 1987, maar de eerste wijn werd pas gemaakt in 1992. De perfectie wordt nagestreefd in elke stap. Topoenologen Agustin Santolaya, Carlos Diez, Isidro Palacios en Esperanza Tomás vormen van in het begin het ‘dreamteam’ dat verantwoordelijk is voor alle stappen in het productieproces.
De ambitie is om de beste wijn mogelijk van Tempranillo te maken. Vlaggenschip is de Roda I, Roda’s topwijn die afhankelijk van de wijnjaargang en in mindere of grotere kwantiteit kan gemaakt worden. Deze wijn bestaat altijd uit 100% Tempranillo. Bedoeling is om met de Roda I tot de essentie te komen van de Tempranillo en vooral te werken naar een wijn met veel bewaarpotentieel. Daarnaast staat de Roda, topkwaliteit en jaar na jaar drinkbaar met nog een mooi bewaarpotentieel ook, bijna steeds een assemblage van Tempranillo met Garnacha en Graciano. Deze 2 wijnen worden enkel gemaakt met druiven afkomstig van wijnranken ouder dan 30 jaar. Tot slot is er de benjamin Sela, gemaakt van wijnstokken tussen de 15 en 30 jaar. Cirsión is een buitenbeentje: een wijn van een andere planeet, gemaakt van een selectie druiventrossen waar de polymerisatie reeds gestart is in de druif zelf.
Roda is eveneens zeer actief in onderzoek en ontwikkeling en heeft o.a. een van de grootste wijngaarden ter wereld met meer dan 500 verschillende klonale selecties van Tempranillo.

Variëteiten

Tempranillo is natuurlijk de belangrijkste druif. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 55 jaar. De druiven van de jonge aanplant worden volledig doorverkocht tot de stokken voldoende garantie bieden voor kwaliteit: eerst voor de Sela en vervolgens voor de Roda.
Er is in totaal een goede 70 ha in productie, bijna 65 ha Tempranillo en de rest verdeeld tussen Graciano en Garnacha. Alle wijngaarden staan ‘en gobelet’, met goede verluchting en expositie naar de zon toe van de druiventrossen. De gemiddelde productie bedraagt 4000 kg/ha
De Tempranillo en Graciano zijn aangeplant in Rioja Alta, maar de Garnacha komt hoofdzakelijk van hun wijngaard in Rioja Baja (Tudelilla) omdat deze hier beter is van kwaliteit. Er worden geen insecticiden gebruikt en de wijngaarden worden behandeld met respect voor het ecosysteem.

Terroir

Roda wordt gekenmerkt door het feit dat ze geen uniek terroir hebben, doch werken met verschillende wijngaarden van verschillende zones binnen Rioja. In totaal een 20-tal terroirs waarvan er 17 gebruikt worden voor Roda. De rode draad bij deze terroirs is dat het altijd om arme bodems gaat met een goede oriëntatie naar de zon en een goede drainage. Veelal gaat het om zanderige bodems of leembodems. In het algemeen kunnen we 2 bodemtypes onderscheiden: terrassen met bodems met weinig diepte, met een laag petrocalcaire grond tot waarnaar de wortels groeien. Dat soort terroir is meestal vlak en de stokken staan aangeplant van noord naar zuid. Het andere bodemtype is meestal op een zachte helling, armere gronden maar met een diepere bovenlaag. Beide grondtypes bezitten een hoge pH-waarde, tussen de 8 en 8,5 (basisch).
Het klimaat in Rioja is een zacht klimaat, met zowel continentale als mediterrane invloeden. Er wordt geen bevloeing gebruikt in de wijngaarden; de regenval is meestal beperkt maar goed verdeeld over het jaar.

Vinificatie

De controle over de rijpheid van de druiven gebeurt niet analytisch doch proefondervindelijk. Het team oenologen proeft dagelijks de druivenpitten en wacht tot de druiven een perfecte fenolische rijpheid bekomen. Voor Cirsión gaat men die trossen uitzoeken waar bij manier van spreken de polymerisatie reeds begonnen is in de druif zelf.
De hele oogst gebeurt manueel en alles komt binnen via de selectietafel. De maceratie en gisting gebeurt in grote eikenhouten foeders; elke wijngaard wordt apart gevinifieerd. Er wordt enkel met autochtone gisten gewerkt.
De malolactische gisting gebeurt volledig op eiken vaten. Alle eikenhouten vaten zijn van Franse eik, waarvan de helft nieuw. De wijnen liggen reeds één jaar op eik vanaf het moment waarop men via proeven van de vatstalen zal bepalen welke vaten voor welke wijn bestemd zijn (Roda of Roda I). Het is dan dat de definitieve coupages kunnen gemaakt worden.
Sela krijgt een élevage van 12 maanden. Roda en Roda I, afhankelijk van de millésime tussen 14 à 18 maanden. Cirsión is een buitenbeentje met een élevage van slechts 8 maanden.
Rating: 91
beoordeling 2010-2011, 2012 en 2013 zijn nog niet beoordeeld

Rating:
91

Price ($)
$45 - 50

Drink Date
2015 - 2023

Reviewed by
Luis Gutiérrez

Issue Date
30th Apr 2015

Source
218, The Wine Advocate

Against all odds I gave the edge to the 2009 over the 2010 Roda Reserva, A blend of Tempranillo with 10% Graciano. This serious and very spicy wine mixes red and black fruit with an aniseed touch that slowly grows in the glass, serious and concentrated, ripe and fresh and getting closer to the profile of Roda I. It is starting to develop complexity and takes a little bit longer than the 2009 to unfurl its aromas and juicy palate, with very fine tannins. This is accessible today, but it will be even better with time in bottle. 118,795 bottles were produced.

I met with general director Agustín Santolaya to taste Roda's latest releases. He's been there with the team since 1992 and they are still the same. The project is very much about continuity, and very much about common sense and (updated) tradition: all the wines are fermented in oak vats, all natural yeast. Santolaya thinks that to be classic you need to start being modern; López de Heredia, when they started were utterly modern and innovative. Their wines clearly show the Rioja character as they age in bottle. We always discuss the recent vintages a bit, and how the older wines are evolving. 2013 is globally acknowledged as a difficult vintage for Rioja, but for him 2014 is also a complicated and heterogeneous vintage with a lot of rain during the harvest, perhaps as difficult as 2013, because of the rain during the harvest. Of course, 2013 was cold, rainy, and extremely difficult. 2012 is fresher than 2011 and with more rain and he compares it to 2006. Having opened the comparisons, he tells me that 2011 could be similar to 2005. 2008 was truly an Atlantic and cold vintage and it might be somewhat similar to 1997.
The only "recent" change is Sela, born in 2008, as the vineyards they planted early on were already aged 15 to 25 years and the grapes they produced deemed good enough to carry the Roda name. There are two vineyards in Haro (90,000 bottles ) with the idea to obtain a more approachable wine, fine and drinkable, matured exclusively in used barrels. Again, this is a project about stability and consistency, even though their wines often contradict the general idea I have about vintages and I find myself preferring wines that, on paper, would not be my favorite. That's the beauty of vintages.

Wijnsoort: Rood
Druif: Garnacha, Graciano, Tempranillo
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek: Rioja
Wijnhuis: Roda
Website URL:
Jaar: 2013
Drinken: 2017-2027
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Niet Duurzaam
Alcohol: 14.5%
Smaaktype: Vol en krachtig
Serveertemperatuur: 16-18
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Borrel, Diner
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Een goede wijn met karakter van het wijnhuis dat de nog betere 'primitivo' maakt.

- Marcel
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen