2013 Remirez de Ganuza Gran Reserva Blanco

92,95 76,82
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Rioja
Appellatie Rioja Alta
Wijnhuis Remirez De Ganuza
Jaar 2013
Druif Malvasia Viura
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13.5%)
Drink venster 2022 - 2030
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De laatste witte topcuvée van Remirez de Ganuza. Afkomstig van een kleine wijngaard op 600 m hoogte in Samaniego. Enkel vieilles vignes Viura. Er worden slechts 3000 flessen van deze wijn geproduceerd en de vraag overtreft ruimschoots de behoefte. De wijn komt bij voorbaat met veel lof op de markt en de pers schrijft van een 'game changer'.

De 2013 Remirez de Ganuza Gran Reserva Blanco komt van een perceel dat slechts iets groter is dan een hectare. Het ligt op een hoogte van 600 m boven zeeniveau. in de heuvels van de Sierra de Cantabrië. De druiven worden geplukt in kleine mandjes geplukt met daarna in de bodega een dubbele selectietafel zoals bij de rode wijn dus alleen de mooiste bessen gaan in deze top wijn. Na maceratie en gisting volgt een crianza op nieuwe Franse eikenvaten van 18 à 20 maanden. De wijn is in september 2014 gebotteld en tot winter van 2021 in de bodega bewaard om zo op dronk pas op de markt te komen.

De 2013 Remirez de Ganuza Gran Reserva Blanco is fris met een licht oxidatief karakter met bittere tonen, mineralig, wit fruit.Fantastische aroma's van een grote witte Rioja: zowel in neus als mond reminiscenties van grote witte Bourgogne. Kruidigheid en florale toetsen afgewisseld met wit pitfruit, exotische vruchten en een elegante houttoets die in de toekomst perfect zal versmelten. Breed in de mond met veel inhoud en stevigheid. Rond mondgevoel, serieuze lengte en complexiteit.

Parker schrijft: "......Remírez de Ganuza remains one of the most reliable sources for modern, ripe, concentrated, powerful and generously oaked Riojas around. You don't see that many dark and opaque Riojas that often. If that's the style you're looking for, look no further..."

Vanaf 2021 heeft men de witte uitvoering vernoemd conform de standaarden die geldig zijn de worden de 2010 en de 2011 herbenoemd naar een Gran Reserva (dit gezien de zeer lange veroudering) en krijgt de reguliere Barrel Fermented Blanco een Reserva op zijn label. Dit alles om gewoon in lijn te zijn met de regels van de Rioja DOC Calificada.

WEETJE: Top wijnhuizen zoals o.a. Ch Petrus, Haut Brion, Teso la Monja en ook Remirez de Ganuza hebben de afgelopen (COVID) geen wijn naar beoordelaars gestuurd om slechts een beoordeling te krijgen. Parker & Suckling zijn zeker welkom maar alleen als we tesamen de wijn gaan proeven zegt Fernando zodat hij en zijn team bij dit soort complexe wijnen de uitleg kan geven. 

Vineyard for 2013 Remirez de Ganuza Gran Reserva Blanco

Grandcruwijnen is de Nederlandse Importeur van de wijnen van het Top Rioja Huis: Remirez de Ganuza en hier zijn we apetrots op want Remirez de Ganuza behoort tot de absolute top van Spanje en is internationaal ook zeer hoog gewaardeerd. Al hun wijnen scoren ruim boven de 90 Parker- en Penin puntengrens met de absolute uitschieter voor de 2004 Gran Reserva die maar liefst 100 punten heeft gekregen.

De eigenaar van dit absolute top domein is Fernando Remirez de Ganuza. Fernando is geobsedeerd door kwaliteit met een doorlopend streven naar uitmuntendheid in zijn wijn en is de absolute pioneer op het gebied van Innovatie. Bij Remirez de Ganuza wordt zelfs naar het het kleinste detail in de gehele productie-keten van de wijnen gekeken en deze is men continue aan het optinaliseren. Fernado's devies is dan ook dat uitzonderlijke kwaliteit alleen kan worden bereikt door strikte selectie. Zijn kennis en ervaring met La Rioja wijngaarden maken hem tot een van de meest gewaardeerde wijnmakers van de regio. De wijngaarden zijn verspreid over de dorpjes Samaniego, Laguardia, Leza en Elciego welke zijn gelegen in het het fraaiste gedeelte van de Rioja namelijk de Rioja Alavesa.De bodem van de wijngaarden hebben een kalksteen klei-samenstelling met overvloed aan grind en kleine ronde stenen. Bij Remirez de Ganuza wordt alleen gewerkt met zeer oude wijnstokken waarvan de gemiddelde leeftijd 60 jaar of ouder is. Ongeveer 90% van de wijnstokken zijn Tempranillo, de rest van de wijngaarden omvatten Graciano, Viura en Malvasia. De wijngaarden zijn ‘en gobelet’ maar met een steun op draad zodat er een grotere expositie is naar de zon en een betere fotosynthese. Een uniek systeem dat Fernando zelf ontwikkeld heeft.

In de wijnmakerij van Remirez de Ganuza ondergaan de druiven een strenge selectie waarin ook weer duidelijk wordt hoe kwaliteitsbewust maar ook hoe innovatief Fernando bezig is met het maken van absolute topwijn. Alle druiven worden met de hand geoogst en de druiven worden eerst 24 uur in de koelkamer tot "rust" gebracht. Eerste is scheiding van de onderkant en schouders van elke tros. Enkel de “los hombros” of de schouders (het bovenste deel van de druiventros) worden gebruikt voor zijn Reserva wijnen (Fincas de Ganuza, Remirez de Ganuza reserva en gran reserva en Trasnocho) omdat dit de meest rijpe druiven zijn die het meest zon hebben gezien. 

Kenmerken
Tarief code 22042136
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Rioja
Appellatie Rioja Alta
Wijnhuis Remirez De Ganuza
Druif Malvasia, Viura
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2013
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2030
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 94
Smaakprofiel Droog, Houtgerijpt, Strak, Wit fruit
Drink momenten Met vrienden, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2013 Remirez de Ganuza Gran Reserva Blanco
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

26.01.2023

Champagne Ruinart Brut

"The order went well and arrived on time. The package was perfection. Tha..." A. Sawadogo

Bekijk product recensie