2016 Podere le Ripi Brunello di Montalcino Cielo d'Ulisse
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Brunello di Montalcino |
Wijnhuis | Podere le Ripi |
Jaar | 2016 |
Druif | Sangiovese |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2022 - 2040 |
Liefde en respect voor de natuur en zijn wijngaarden kenmerken eigenaar Francesco Illy. Als lid van de beroemde Illy familie, die bekend staat om haar hoge kwaliteit koffie en espresso, is het voor Francesco dan ook niet meer dan vanzelfsprekend om te streven naar excellentie. Dit proef je terug in de mooie biodynamische wijnen die hij produceert op zijn 54 hectare grote landgoed in Toscane.
Dat deze aanpak niet onopgemerkt is gebleven, blijkt wel uit de hoge scores die worden behaald.
De unieke wijnen van Podere Le Ripi is bereikt door tegen de verwachting van experts in, bijzonder succesvol is gebleken. Door de wijnstokken veel dichter bij elkaar te planten dan gebruikelijk, worden de wortels gedwongen om diep de grond in te gaan en daarmee de verschillende mineralen uit de diverse geologische lagen te absorberen. Tezamen met de grote waarde die Podere Le Ripi hecht aan een natuurlijke bodem met bloemen en andere organismen zonder toevoeging van chemicaliën, ontstaat een bijzonder terroir met herkenbare aroma's en structuur. De wijnen van Podere Le Ripi rusten 36 maanden of langer op eikenhouten vaten. Daarna krijgen ze een rijping van 1 tot 3 jaar op fles in de kelder voordat ze verkocht worden. De wijnen vallen op door bijzondere finesse, fruit, harmonie en voldoende kracht.
Francesco Illy maakt de wijnen samen met Sebastian Nasello, oenoloog die sinds 2012 bij Podere Le Ripi werkzaam is. In februari 2016 won Sebastian Nasello de Giulio Gambelli 2016 prijs.
De Podere le Ripi Brunello di Montalcino Cielo d'Ulisse is zoals met al hun wijnen zeer onderscheidend. Deze fraaie brunello heeft mooie aromatische tonen van rode kers, framboos, zoethout, cola en gegrild kruiden. Elk van die kenmerken wordt plotseling helder en levend gemaakt, als met een toverstaf. Onlangs is een nieuw wijngaardperceel aangekocht aan de oostelijke kant van de Brunello-appellatie en het fruit voor deze wijn komt van deze nieuwe, biologisch-dynamische wijngaard. De wijn heeft 36 maanden mogen rijpen op eiken en daarna nog 12 maanden op de fles. 94+/100 Parker & 94/100 Suckling
Podere le Ripi is een biodynamische wijnmakerij in Montalcino met 133 hectare bos, wijngaarden en olijfbomen bewoond door een herder en zijn schapen tot 1998. Onvervuilde grond met een geweldige plantendiversiteit omgeven door adembenemende uitzichten en zuivere lucht.
Momenteel heeft men 75 hectare aan biodynamische wijngaarden, geworteld tussen bos, olijfbomen, moestuin en fruitbomen en dit alles is verdeeld over twee tegenover elkaar gelegen berghellingen van Montalcino, met bodems die tot verschillende geologische tijdperken behoren. Hier is Podere Le Ripi begonnen met het avontuur in 1998, aan de oostkant van Montalcino: Castelnuovo dell’Abate. In 2016 hebben ze de wijngaarden aan de westkant toegevoegd, vanuit de oase-achtige omgeving van il Galampio.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Brunello di Montalcino |
Wijnhuis | Podere le Ripi |
Druif | Sangiovese |
Biologisch | Ja |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden |