2013 Gaja Sperrs Langhe Nebbiolo DOC

 259,95  214,83
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Piemonte
Wijnhuis Gaja
Jaar 2013
Druif Nebbiolo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Sperrs betekent in het Piemonte dialect Nostalgie. Na vele pogingen heeft Gaja in 1988 een (lees DE) top-wijngaard uit de Barolo streek weten te bemachtigen. Angelo heeft ervoor gekozen om de wijn onder het DOC Langhe appelation te laten vallen zodat hij meer vrijheid heeft om innovatief te zijn. De Gaja Sperrs is dus een Langhe Nebbiolo DOC en dit heeft Gaja ook gedaan met zijn andere topwijn de Conteisa. De Sperrs is een 100% Nebbiolo-wijn zoals eigenlijk ook een Baralo maar met een fractie Barbera (ongeveer 6% voor de finesse en zuren). Door het gebruik van het kleine beetje Barbera waar ze bij Gaja (en ook de internationale wijnpers) heilig in geloven dat dit een extra aanvulling is, heeft geleidt in het bureaucratische Italie dat dit een DOC wijn is. Maar enfin Gaja is een dusdanige naam dat dit weinig uitmaakt en inmiddels is dit verhaal een beetje vergelijkbaar met de Supertuscan van Antinori wat ook IGP wijnen zijn daar ze wilde afwijken van de regels van opvoeding en druifgebruik.

De Sperrs vergist gedurende een periode van ruim 3 weken in temperatuur geregelde vaten en wordt dan gevolgd door 12 maanden opvoeding op barriques en een aansluitende achttien maanden lagering op eiken en dit alles maakt deze wijn feitelijk uniek in zijn soort. Een prachtige licht granaatrode kleur met in de neus geconcentreerd fruit zoals framboos, kers en best, zachte tannines en kruiden en de typische barolo tonen van teer, drop en truffel. De wijn kent een zeer lange afdronk en zal met de jaren nog verbeteren en nog verder integreren. Deze wijn zeker decanteren. De Sperrs een top Barolo...o sorry Nebbiolo uit het fraaie jaar 2013 wat wordt gezien als een van de top Barolo & Barberesco vintages.

Vineyard for 2013 Gaja Sperrs Langhe Nebbiolo DOC

De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder zn eigen naam opricht. Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni genoemd naar zijn opa dus dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.In 1961 komt Giovannis zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij zn oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe - zowel rode als witte - druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het vlaggenschip van het bedrijf - de hele wereld.

De nebbiolodruiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van verschillende wijngaarden. Zo deden Angelos vader, grootvader en diens vader dáárvoor dat ook al. Hoewel de jonge Angelo aan deze traditie geen einde zou maken, lanceerde hij een nieuwe lijn Barbaresco's van één enkele wijngaard. Voor deze experimentele single vinyard wijnen ontstond steeds meer belangstelling.Als voorstander van een dynamische, puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur, besluit de briljante wijnmaker vanaf 1996 helemaal te breken met het in zijn ogen te conservatieve en beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Alleen zijn traditionele Barbaresco komt nog als prestigieuze DOCG op de markt. Alle andere rode enkel-wijngaard-wijnen laat hij bewust 'declasseren' tot regionale Langhe Nebbiolo DOC. Het zijn de Sorì San Lorenzo, de Sorì Tildìn en de Costa Russi.Dezelfde naamsverandering onderging ook Gajas Barolo Sperss. Met uitzondering van de Dagromis Barolo DOCG dragen ook Sito Moresco en Conteisa de Langhe DOC vermelding. Op het etiket van zijn witte toppers uit Piemonte, de Rossj-Bass, Alteni di Brassica en Gaia & Rey prijkt eveneens Langhe DOC. Immers, voor Gaja staat niet de afkorting garant voor goede kwaliteit van een wijn maar de naam van de producent.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Piemonte
Wijnhuis Gaja
Druif Nebbiolo
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2013
Drinken vanaf 2018
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 96
Smaakprofiel Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2013 Gaja Sperrs Langhe Nebbiolo DOC
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

24.05.2022

2019 Ossian Quintaluna Verdejo Magnum

"Gekocht voor proeverij, niet de duurste maatvast een mooie verdejo. Gro..." Nout

Bekijk product recensie