Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

2013 Domaine Weinbach Gewurztraminer Furstentum Vendange Tardive

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2013 Domaine Weinbach Gewurztraminer Furstentum Vendange Tardive

€ 59,95
niet op voorraad
+15 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

THT:
Availability:
Wijnsoort: Wit
Druif:
Inhoud fles: 0.375 ltr
Land: Frankrijk
Streek:
Wijnhuis: Domaine Weinbach
Jaar: 2013
Drinken: 2020-2040
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 12%
Smaaktype: Lichtzoet/zoet
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 96

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Domaine Weinbach dat ook bekend is onder de naam Clos des Capucins, is niet alleen een van allerbeste domaines van de Elzas, de verfijnde en geconcentreerde witte wijnen worden zelfs tot de beste ter wereld gerekend. Druiven worden met de hand geplukt waarbij zeer streng geselecteerd wordt op de perfecte rijpheid, ingedroogd of door botrytis aangetast. 

Vendanges Tardives is van toepassing op uitzonderlijke wijnen die geproduceerd worden volgens de strengst denkbare criteria. Een paar dagen voor de oogst moet een controleur eerst vaststellen of de druiven een bepaalde mate van edele rotting hebben en voldoende suikers. Daarna moet de wijn gekeurd worden door een jury voordat deze de vermelding Vendages Tardives mag krijgen. De Vendanges Tardives worden gemaakt van edele druiven, dat betekend dat alleen Riesling, Pinot Gris, Muscat en Gewurztraminer gebruikt mogen worden. De druiven worden geplukt wanneer deze overrijp zijn en deels aangetast door edele rotting.

Bij de Sélection de Grains Nobles worden enkel de aangetaste druiven gebruikt in de wijn. De druiven worden hier niet per tros maar per druif geselecteerd. Doordat de druiven langer zijn doorgerijpt is het suikergahalte extreem hoog. Zowel bij de Vendanges Tardives als Sélection de Grains Nobles ontstaan bijzondere wijnen die zich goed laten combineren met desserts, blauwe schimmelkazen maar ook bij foie gras of bijvoorbeeld eend.

De Weinbach Furstentum VT is helder bleek goudgeel van kleur. In de neus zeer expressieve aroma's van gekonfijt citrusfruit, rozen, kweepeer, honing en iets van kamperfoelie. In het smaakpalet Turks fruit, theeblaadjes, specerijen en zeer geraffineerde botrytistonen. Een afdronk die vol, extreem zuiver en complex is en die begeleid wordt door verfijnde nerveuze zuren. De wijn is zoet, vol, krachtig en met een grote complexiteit en veel finesse. Een grote wijn.

Domaine Weinbach dat ook bekend is onder de naam Clos des Capucins, is niet alleen een van allerbeste domaines van de Elzas, de verfijnde en geconcentreerde witte wijnen worden zelfs tot de beste ter wereld gerekend. Het wijngoed dat zijn naam ontleent aan het beekje dat ter plekke door de wijngaarden stroomt, ligt tussen de dorpen Kaysersberg en Kientzheim en heeft een geschiedenis die ver teruggaat. In 860 verkreeg de Abdij d’Etival via een schenking grond die nu tot de huidige wijngaarden behoren van Domaine Weinbach. Rondom een gedeelte van dit perceel werd in het begin van de zeventiende eeuw, door Capucijner monniken een muur gebouwd. Deze 5 hectare grote wijngaard is het nog steeds bestaande Clos des Capucins. Na de Franse revolutie werden de wijngaarden en het klooster door de staat onteigend en verkocht. Uiteindelijk waren het de gebroeders Faller, twee leerlooiers uit het nabij gelegen Kaysersberg, die de vervallen abdij en het bijbehorende Clos des Capucins in 1898 kochten en opknapten. Théo Faller zette met veel energie het werk van zijn vader en oom voort. Hij kocht delen van omringende Grand Cru wijngaarden als Furstentumen, Schlossberg, Mambourg en Marckrain en wist de wijnen van Domaine Weinbach naar ongekend hoog niveau te brengen. Met de derde generatie kregen de wijnen nog meer verfijning en diepgang, want vanaf 1988 werd er eerst naar biologische wijnbouw overgestapt en vervolgens werd in 2005 de keuze gemaakt om de 28 hectare aan wijngaarden en het wijnmaken geheel volgens biologisch dynamische principes te gaan doen. Het resultaat is verbluffend; de witte wijnen hebben nu een ongekende mineraliteit, finesse en concentratie. Het is het resultaat van natuurlijke preparaten, het handelen al naar gelang de stand van de maan en de sterren, het al in een vroeg stadium drastisch snoeien, druiven met een optimale rijpheid met de hand plukken, met zeer lage rendementen en liefst met de eerste effecten van de nobele rotting en verder een vinificatie met zo min mogelijk interventie. 

Los op zichzelf en anders bij foie gras, fruitsalades en gerijpte kazen als Munster, Roquefort, Maroilles en Epoisses.
Rating: 96
beoordeling 2009 & 2015 - enige jaren beoordeeld

Rating
96+

Release Price
NA

Drink Date
2030 - 2050

Reviewed by

Stephan Reinhardt

Issue Date
28th Feb 2017

Source
229, The Wine Advocate

Picked on November 5, the sample of 2015 Gewurztraminer Furstentum Vendange Tardive opens with a very clear, fresh, piquant and minerally flavored passion fruit bouquet. Rich, intense, fresh and piquant on the palate, this is a sweet and concentrated but highly elegant, finessed and well-structured VT. Although this wine is not yet approved as VT by the official board AVA, it is a gorgeous wine that has a great potential to age and to improve over the years on the bottle. To be released in September 2017.

Cathérine Faller proudly presented me the 2015s of Domaine Weinbach in the middle of December 2016, introducing the vintage as "outstanding for all our varieties." The yields, 35 hectoliters per hectare, were slightly lower than normal, but according to Cathérine, the wines are "concentrated and harmonious, with pure fruit aromas, a beautiful freshness and a very persistent finish." After a pretty normal winter, bud burst was around April 15. A relatively warm spring with some heavy rainfalls in May lead to an early flowering in the first week of June. At the beginning of July, a heatwave set in that lasted 40 days and didn't see any drops of rain. Temperatures climbed above 40 degrees Celsius, but the vines were obviously well adapted to the drought, at least they were able to ripen without interruption. Rain returned only in the end of August, but there wasn't much of it. The warm daily temperatures were followed by cool night temperatures, so that the grapes ripened fully and with very good acidity levels. On September 8, the harvest started pretty early at Weinbach, with Pinot Blanc and Pinot Noir ("color, concentration, tannins and flavors were unbelievable") picked at perfect weather conditions. A few millimeters of rain in the middle of September didn't have any consequences on the sanitary state of the grapes. The Rieslings of the Schlossberg were picked between September 22 and 28 with potential alcohol levels up to 14.8%, but with "mouthwatering acidity." The voluptuous Gewurztraminers, of which a Vendange Tardive was picked in the Furstentum on November 5, are remarkable in their elegance.

 

Rating
92

Release Price
$60

Drink Date
2014 - 2030

Reviewed by
David Schildknecht
Issue Date
28th Aug 2014
Source
214, The Wine Advocate

Weinbach’s 2009 Gewurztraminer Furstentum Vendange Tardive projects mint candy, rose petal, pineapple and caramelized celery root in the nose and on a silken, seamless and lusciously juicy if very sweet palate. Clove oil and black tea serve for counterpoint in a long, persistently juicy finish. I would not hesitate to follow this through at least 2030 and hopefully by then the sense of sheer sweetness has backed-off a bit.

The sudden death at age 47 of Laurence Faller this June represents a terrible loss to Alsace viticulture and to wine lovers worldwide, not to mention a tragic blow to her young family and to Collette and Catherine Faller, who along with Catherine’s son Theo (hands-on vineyard manager since 2003) will continue to run Domaine Weinbach. Laurence had taken a virtual leave of absence from her family’s estate in 2010 to devote her attention to raising her two small children, but the biodynamic viticultural approaches and style of vinification that she developed remained as guiding principles, and she had returned to full-time work at her family’s estate in 2013. Picking for Riesling did not begin here in 2010 until after mid-October, and even then, ripeness was possible only thanks to extremely low yields, which were also the reason that harvesting was finished already on October 28. The last time that harvest here started so late was in underripe (and unlamented) 1984, but on that occasion, picking did not conclude until the 25th of November! The generosity in both style and yield of 2011 was welcome here as elsewhere after the challenges and small crop of 2010; and in characteristic Weinbach form, the Fallers managed to convey considerable stylistic clarity and precision to the resultant wines, just as they imparted richness to wines of 2010. The harvest of 2011 did not begin until mid-September, and Riesling was only brought in beginning the end of that month. It’s worth noting, incidentally, that quite a few of the Weinbach 2010s have dropped significant amounts of tartrate crystals, not something that would have adversely affected the balance of these universally high-acid wines – if anything, the opposite – but something that will inevitably end up shimmering in some of your guests’ glasses. As usual, alongside the principle offerings from two vintages I was brought up-to-date by the Fallers on their nobly sweet wines from a preceding vintage, in this case 2009.

Wijnsoort: Wit
Druif: Gewurztraminer
Inhoud fles: 0.375 ltr
Land: Frankrijk
Streek: Alsace
Wijnhuis: Domaine Weinbach
Website URL:
Jaar: 2013
Drinken: 2020-2040
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Ja
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 12%
Smaaktype: Lichtzoet/zoet
Serveertemperatuur: 8-10
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Dessert
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

De wijnen van Rubinelli hadden we in ons Veneto line up. Stuk voor stuk winnaar in de blindproeverij. Bij deze Superiore waren wel veel overeenkomst met de duidelijk prijziger Amarone. Rozijn, beetje peper, fris en wederom niet zo zoetig als de andere VALPOL vaak waren .

- Jens
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen