2013 Alion Magnum

 157,95  130,54
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Ribera del Duero
Wijnhuis Alion
Jaar 2013
Druif Tempranillo
Inhoud (Alc) 1.5 ltr (14.5%)
Drink venster 2017 - 2027
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Alión heeft een andere filosofie dan Vega Sicilia. De stijl lijkt op die van een modern gemaakte grand cru uit Bordeaux maar dan van Tinto Fino: geconcentreerd, maar met een zekere elegantie, een dichte smaakstructuur, zalvende fruittannines en pakken fruit, vlezigheid en grote lengte. Kwaliteit staat hoog in het vaandel en hier gaat men ver in. 

De Alion is een fantastische uitdrukking van Ribera del Duero topklasse. Het heeft een geweldig boeket van zwarte pruim, viooltjes en tabak die zweven uit het glas met een zodanige afbakening dat de Alion de absolute flagship is (en voorbeeld) voor veel van zijn collega's in de Ribera. De smaak is medium-bodied met soepele, zijdezachte tannines  Wereldklasse en gewoon een zeer groot glas. Een wijn die open bloeit in het glas. 

94/100 Parker
93/100 Peñín

WEETJE-in eerste instantie was het de bedoeling om de Alion als 2e wijn van Vega Siclia op de markt te brengen maar al snel had Alion zijn eigen plek verdiend en velen zijn geeneens op de hoogte dat Vega Sicilia deze geweldige wijn produceert. Alion is al decennia de top uit de Riber en is een fractie van de prijs van een Vega Sicilia maar zeker geen fractie qua kwaliteit. 

 

 

Vineyard for 2013 Alion Magnum

Algemene Informatie over Vega Sicilia, Alion, Pintia en Aalto

Befaamd
Spanjes onbetwiste equivalent van een Premier Cru is Vega Sicilia. Sinds de aanplant van de eerste druivenstokken zo'n anderhalve eeuw geleden verwierf de bodega een enorme reputatie. Vega Sicilia is vooral befaamd om de concentratie, levensduur en het unieke karakter van zijn wijnen. Na de instelling van de herkomstbenaming in 1982 maakt Vega Sicilia deel uit van de D.O. Ribera del Duero.

Druivensoorten
Het landgoed aan de rivier de Duero is duizend hectare groot. Daarvan is tweehonderd hectare beplant met druivenstokken. Het merendeel is tinto fino, de lokale variant van de tempranillo. Maar er zijn ook stokken met cabernet sauvignon, malbec, merlot en zelfs albillo, een lokale, witte druivensoort. De tinto fino en albillo groeien in gobelet-vorm, terwijl de Bordeauxvariëteiten langs ijzerdraad in guyot worden geleid.

Even geduld
Negen jaar geleden is er ook een kleine oppervlakte aangeplant met de druivensoorten chardonnay, viognier, marsanne en rousanne. Het zal nog even duren voordat we witte Vega Sicilia tegemoet kunnen zien: Vega wil alleen wijn van oudere stokken uitbrengen.

Late oogst
De bodem in het gebied is sterk kalkhoudend met een sediment van klei en kiezels. Er heerst een typisch landklimaat met warme dagen en, zelfs in de zomer, koude nachten. Dat komt door de ligging: zevenhonderd meter boven zeeniveau. Daarom worden de druiven pas zeer laat in het seizoen geoogst en hebben zij veel tijd om aroma's te vormen. Vaak haalt men de oogst pas half november binnen.

Het geheim van Vega Sicilia is gelegen in een complex van factoren:

* kwaliteit van de bodem
* klimaat (micro en meso)
* groot percentage zeer oude stokken
* zeer laag rendement, acht tot twintig hectoliter per hectare, afhankelijk van het jaar
* zeer lange rijping op vat
* perfectionisme in alle aspecten

Reserva Especial
Deze wijn wordt gecomponeerd uit een selectie van minstens drie verschillende topjaargangen Unico van tinto fino en cabernet sauvignon. Dit is uniek in Spanje en mogelijk zelfs in de hele wereld. De jongste jaargang is minstens tien jaar oud en rijpt op hout tot de assemblage en botteling plaatsvindt. De Reserva Especial wordt in zeer kleine hoeveelheden geproduceerd en haalt elke keer weer buitengewoon hoge scores in de vakpers. Door de druiven van oude wijnstokken met een bijzonder hoge natuurlijke concentratie kan deze voortreffelijke wijn zijn fruit en geweldige complexiteit behouden en lengte ontwikkelen.

Unico
Unico is Vega's referentiewijn. In een goed jaar kan ongeveer éénderde van de productie bestaan uit Unico. Het systeem van de houtrijping is ongewijzigd sinds Vega zijn reputatie vestigde. Na de gisting gaat de wijn een tijdje in grote eikenhouten foeders. Hierna vindt selectie van de wijn plaats: wordt het Unico of Valbuena? Als er voor Unico gekozen is, gaat de wijn ongeveer een jaar in nieuwe Franse eiken barriques. Vervolgens rijpt hij in Amerikaans eiken barriques. De duur daarvan hangt af van het jaar. Daarna gaat de wijn weer in grote foeders. Unico wordt meestal na ongeveer zes jaar houtrijping gebotteld en krijgt na die tijd nog minimaal vier jaar flesrijping. In uitzonderlijke jaren kan de duur van de houtrijping oplopen tot wel negen jaar. Vega brengt Unico alleen in goede jaren uit. Unico wordt louter geproduceerd van druiven van gemiddeld 35 jaar oude stokken. De blend bestaat meestal voor circa 80% uit tinto fino en circa 20% uit cabernet sauvignon. Soms gebruikt men ook een klein percentage merlot.

Valbuena
Valbuena maakt men meestal van een blend van ongeveer 80% tinto fino en 20% merlot en malbec. In een jaar dat er geen Unico wordt gemaakt kan daar cabernet sauvignon bijkomen. De stokken zijn minstens twintig jaar oud en de wijn krijgt drie tot vier jaar houtrijping volgens hetzelfde recept als Unico: eerst foeder, daarna één jaar Frans en Amerikaans barrique, vervolgens weer terug in houten foeder en tenslotte nog 1 à 2 jaar rust op fles. Pas na vijf jaar wordt Valbuena op de markt gebracht. Valbuena is een grote wijn op zich en heeft eigenlijk alle karakteristieken van de Unico, maar met een iets andere samenstelling van druivensoorten.

Ras, intensiteit, lengte
Alle wijnen van Vega combineren concentratie met elegantie, paren intensiteit en ras aan complexiteit en lengte. Valbuena is wat meer open en gemakkelijker te begrijpen dan de haast esoterische Unico en Reserva Especial. Aroma's die vaak terugkomen in proefnotities zijn: rood fruit - cassis, aardbei, kers - pruimen, mint, vijgen, kruiden, zoethout, mokka, kokos, chocolade en dergelijke. De wijnen lijken vaak veel jonger dan ze werkelijk zijn; met name de Unico en Reserva Especial.

Alion
In 1994 bracht Aliòn zijn eerste jaargang uit. De overname van de bodega was twee jaar daarvoor. Tussentijds zijn de kelders meerdere malen aangepast, de laatste keer vóór de oogst van 2000. Toen verving men de r.v.s.-gistingstanks door eikenhouten kuipen en nam een nieuwe, geklimatiseerde barrique-kelder in gebruik. Afgelopen zomer installeerde het bedrijf een geheel nieuwe bottellijn.

Moderne wijnen
Aliòn heeft een andere filosofie dan Vega Sicilia. In Aliòn maakt men moderne wijnen van 100 % tinto fino. De wijn gaat na de gisting gedurende veertien tot achttien maanden op nieuwe Franse barriques. Na de botteling ontvangt Aliòn nog twee jaar extra flesrijping. De stijl lijkt op die van een modern gemaakte grand cru uit Bordeaux en dan van tinto fino: geconcentreerd, maar met een zekere elegantie en grote lengte.

Tinto de Toro - Pintia
Dit nieuwste project van de familie Alvarez in het opkomende gebied Toro doet nu al het nodige stof opwaaien. Naar verluid stegen de prijzen van wijngaarden in het hele gebied toen het gerucht ging dat de eigenaar van Vega bezig was de beste terroirs te selecteren. De familie kocht zeventig hectare wijngaard in de geselecteerde zones. Een gedeelte daarvan is beplant met oude tinto de toro. Hoewel dit een variant is van de tempranillo zijn er toch duidelijke verschillen: de schil is dikker en de druiven zijn kleiner. Hierdoor is de tinto de toro beter bestand tegen de soms onbarmhartig schijnende zon en hoge temperaturen overdag.

Run
Alvarez bouwde nieuwe kelders in San Roman de Hornija tegenover de bodega van Dos Victorias. De eerste oogst 2001 gooide meteen zeer hoge ogen bij de bekende wine critics. In de USA is er een run ontstaan op deze wijn, wat opmerkelijk is voor een eerste jaargang!

Beschikbaarheid
De Pintia is uiterst beperkt beschikbaar omdat de wijn alleen van druiven van oude stokken is gemaakt. In de toekomst zal de productie toenemen. Pintia voedt men twaalf tot veertien maanden op, op nieuwe eiken vaten waarvan 70 % Frans en 30 % Amerikaans. De wijn kenmerkt zich door een heftige concentratie met bakken rood en zwart fruit, ondersteund door een fraaie kruidigheid en de vanilletoon van de barriques.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Ribera del Duero
Wijnhuis Alion
Druif Tempranillo
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2013
Drinken vanaf 2017
Drinken tot 2027
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 1.5 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 94
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2013 Alion Magnum
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

25.06.2020

2019 Château Camparnaud Prestige Rosé

"Rosè is niet echt mijn wijn. Ik noemde de wijn altijd een modieuze verg..." Peter

Bekijk product recensie