2012 Poggio Verrano 3 Toscana
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Poggio Verrano |
Jaar | 2012 |
Druif | Alicante bouschet Cabernet Sauvignon Merlot |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2020 - 2027 |
De Poggio Verrano Tre Toscana is de fraaie SUPERTUSCAN !!! Fruitige blend van Alicante, Cabernet Sauvignon en merlot. Een echte Toscaan zoals een Toscaan behoort te zijn. Je proeft de kruiden en het fruit en heeft een heerlijke lange afdronk. Prachtige en terechte beoordelingen voor een wijn met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
Gevestigd in het dorpje Montiano werd deze tenuta in 2000 opgericht door Francesco Bolla en zijn gezin. Montiano maakt onderdeel uit van de commune Magliano-in-Toscana, in de provincie Grosseto, dat bekend staat als het wijnbouwgebied van Morellino di Scansano. Hier, in de kuststreek van de Toscaanse Maremma, liggen hun zuid-zuidwest georiënteerde wijngaarden op zo'n 15 km verwijderd van de Middellandse Zee. Op een hoogte van 170 tot 300 meter boven de zeespiegel zijn de wijngaarden beplant met de druivenrassen Cabernet Sauvignon, Merlot, Alicante, Sangiovese en Cabernet Franc. De aanplantingsdichtheid bedraagt 6.700 stokken per hectare. Het totale wijngaardareaal omvat 27 hectare, waarvan de met stenen bezaaide bodem van nature uit kalk en klei bestaat.
Na jarenlang de Bolla familie te hebben bijgestaan in Soave (Veneto), werd wijnmaker en eigenaar Francesco Bolla getrokken door het Etruskische landschap van de Toscaanse Maremma. Het Mediterrane klimaat en de koele, ziltige zeebries hebben een bijzonder gunstig effect op de wijngaarden. Strevend naar perfectie, krijgt Francesco waardevolle adviezen van zijn goede vriend Carlo Ferrini, één van de meest gerespecteerde, Italiaanse oenologen die ook voor Barone Ricasoli en Poliziano werkt. Francesco selecteert eerst in de wijngaarden de beste druiven, die dan met de hand geplukt worden. Het rendement is laag: slechts 1 kg druiven per wijnstok. De alcoholische gisting laat hij plaats vinden in temperatuur-geregelde rvs cuves. Na deze vergisting volgt er een langzame schilweking in kleine rvs vaten, die niet afgesloten worden. De 'hoed' (chapeau) wordt tijdens deze 'maceration' met precisie en voorzichtigheid naar beneden gestuwd. De malolactische fermentatie laat Francesco plaats vinden in eiken barriques. De wijnkelder is volledig ondergronds en bestaat uit drie niveau's, waardoor verplaatsing van de druiven en de most geheel d.m.v. zwaartekracht geschiedt. De goed gestructureerde en fruitige cuvée 'Poggio Verrano 3' wordt ongefilterd gebotteld. Brede en diepe geuren komen zwoel over met fijne aroma's van kersenfruit. In de eerste aanzet ruiken we stevige zelfs ietwat boerse geuren en voelt puur natuur. Anders dan de neus doet vermoeden, heeft de wijn een medium body en frisse smaken die aanzwellen in de vollere afdronk met hints van kersenfruit en wilde aardbeien. In de mooie lengte worden aangename tonen van mint onthuld. Deze Poggio Verrano behoort al jaren tot onze best verkopende wijn en dat is niet vreemd want het is een heerlijke complete wijn met een meer dan uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
Weetje: De 2012 is pas is 2021 vrijgegeven. De wijnen krijgen altijd zeer lange flesrijping voordat ze op de markt komen.
Bron: https://hubrechtduijker.com/actueel-maandmagazine
Verwacht geen fruitbom (sowieso zeldzaam in Italië), maar een sappige, soepel, stevig gestructureerd geheel met donkere, deels dierlijke tonen, flink wat kruidig hout en nog wat frisheid. Een wijn die als het ware smeekt om voedsel, stoofschotels, wild en blauwschimmelkaas bijvoorbeeld. Ondanks de geheel andere druivenmix moest ik al proevend enigszins denken aan de stijl van Brunello di Montalcino. Stichter van het domein Poggio Verrano (27 hectare, 15 kilometer van de kust) is Francesco Bolla die eerst werkte voor het grote familiebedrijf Bolla, maar in 2000 zelf wijnbouwer werd.
Wine Enthusiast - PoggioVerrano 3 90p "Editor's Choice & Top Value" Wine-advocate (Parker) 91p
Recent beoordeeld door VINUM Magazine in hun special "Top of Toskana 2016"
Toscana IGT Poggio Verrano 3
16.5 Punkte | Duftet nach Kirschen, Flieder und Kräutern, auch feine Würze; geschliff ene Textur und frische Fruchtigkeit
Door zich niet aan de DOC regels te houden en met internationale druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot te experimenteren, maakten pionierende wijnboeren eind vorige eeuw tafelwijnen die beter en duurder waren dan menige Chianti DOC. Om toch een onderscheid te maken tussen de echte slobber tafelwijntjes en deze topwijnen werd de term Super Tuscan bedacht. Bij Tenuta Poggio Verrano maken ze pas sinds 2000 hun Super Tuscans, maar het resultaat is verbluffend. Maar dat kan ook niet anders met Francesco Bolla als eigenaar, kleinkind van Alberto Bolla, de ‘Godfather’ van de Amarone wijn uit de Veneto streek. Samen met de beroemde wijnmaker Carlo Ferrini is hij hard op weg om de onbetwiste top onder de Super Tuscans te worden.
Gevestigd in het dorpje Montiano werd deze tenuta in 2000 opgericht door Francesco Bolla en zijn gezin. Montiano maakt onderdeel uit van de commune Magliano-in-Toscana, in de provincie Grosseto, dat bekend staat als het wijnbouwgebied van Morellino di Scansano. Hier, in de kuststreek van de Toscaanse Maremma, liggen hun zuid-zuidwest georiënteerde wijngaarden op zo'n 15 km verwijderd van de Middellandse Zee. Op een hoogte van 170 tot 300 meter boven de zeespiegel zijn de wijngaarden beplant met de druivenrassen Cabernet Sauvignon, Merlot, Alicante, Sangiovese en Cabernet Franc. De aanplantingsdichtheid bedraagt 6.700 stokken per hectare. Het totale wijngaardareaal omvat 27 hectare, waarvan de met stenen bezaaide bodem van nature uit kalk en klei bestaat.
Na jarenlang zijn familie te hebben bijgestaan in Soave (Veneto), werd wijnmaker en eigenaar Francesco Bolla getrokken door het Etruskische landschap van de Toscaanse Maremma. Het Mediterrane klimaat en de koele, ziltige zeebries hebben een bijzonder gunstig effect op de wijngaarden. Strevend naar perfectie, krijgt Francesco waardevolle adviezen van zijn goede vriend Carlo Ferrini, één van de meest gerespecteerde, Italiaanse oenologen die ook voor Barone Ricasoli en Poliziano werkt. De wijnen krijgen al jarenlang hoge beoordeling van onder andere Parker (Wine Advocate). De Poggio Verrano Dromos staat al jaar in-jaar-uit in de top-10 of Toscane lijstje van VINUM in het rijtje met Tignanello en Macchiole Paleo.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Poggio Verrano |
Druif | Alicante bouschet, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2012 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 90 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Login and Registration Form