Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

2012 Fontodi Chianti Classico Riserva Vigna del Sorbo

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2012 Fontodi Chianti Classico Riserva Vigna del Sorbo

€ 48,95
niet op voorraad
+12 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

Availability:
Wijnsoort: Rood
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Italië
Streek:
Wijnhuis: Fontodi
Jaar: 2012
Drinken: 2016-2028
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 15%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 93

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Iedereen heeft waarschijnlijk van Chianti gehoord, het meest gefotografeerde landschap ter wereld in het hart van de Toscane, in de driehoek Florence, Siena en Arezzo. Een streek vol kunst, cultuur, heerlijk eten en vooral ook wijn. Er is één druif die in de Chianti heerst, en dat is de Sangiovese, de rode superster in Italië. Hiervan wordt de beste wijn van gemaakt in de Chianti Classico streek. En binnen deze streek heb je nog de overtreffende trap qua kwaliteit rond het dorpje Panzano. Vergelijkbaar met een Grand Cru gebied in de Bourgogne. Giovanni Manetti van wijngoed Fontodi bezit hier de allerbeste wijngaarden in de Conca d’Oro vallei. In een soort natuurlijk amfitheater op 450 meter hoogte rijpen de druiven hier optimaal dankzij het uitstekende microklimaat, dat zorgt voor veel warmte en voldoende verschil in dag en nacht temperatuur. De grazende Chianina koeien tussen de wijngaarden zorgen ongetwijfeld voor een mals stukje vlees bij de lokale slager.

Manetti laat ook een beetje Syrah, Cabernet Sauvignon en zelfs Pinot Noir groeien, een zeldzaamheid in deze contreien. Wijnmaker Franco Bernabei voegt ongeveer 10% Cabernet Sauvignon toe aan de Sangiovese druiven uit de Vigna del Sorbo wijngaard voor deze Classico Riserva. Eén van de eerste blends uit de Chianti, waarbij de druiven van de 35 jaar oude Cabernet Sauvignon stokken 1 á 2 weken later geplukt worden dan de Sangiovese druiven. Met hun eigen regels blenden zij een wijn die een zachter mondgevoel geeft, maar daarnaast haar body weet te behouden. Vergisting in temperatuur gecontroleerde tanks met eigen gist voor tenminste 3 weken. 24 maanden rijping in eikenhouten wijnvaten, 50% nieuw, 50% oud. Zeer elegant met een romatische neus van zoete kersen, specerijen, kruidig, zeer geconcentreerd fruit, super elegant, prachtig expressief, rijke en intens, mooie tannine structuur.De term Riserva betekent dat hij nog een jaartje langer in eikenhouten vaten rust dan de ‘gewone’ Classico. Resultaat is zowel kracht als elegantie. Sappig, fruitig en kruidig, kortom, een wijn waar je niet snel genoeg van krijgt, dus haal voldoende voorraad in huis.

Wijnhuis Fontodi is gelegen in Panzano, in het hart van de Chianti Classico regio en heeft een lange geschiedenis. Hier werden al wijnstokken verbouwd tijdens de Romeinse tijd en er zijn bewijzen gevonden dat er in de 16e eeuw al vinificatie plaats vond op deze boerderij, genaamd Via. De huidige eigenaar, de familie Manetti, kent ook een lange geschiedenis in het Chianti gebied, al was dit niet in de wijnbouw. Zo'n 300 jaar lang vervaardigde deze familie terracotta en zijn in 1968 gestart met de productie van wijn na de aankoop van Fontodi.

Belast met de 70 hectare wijngaard is Giovanni Manetti, bijgestaan door zijn neef Marco. Giovanni's eerste betrokkenheid bij het bedrijf was in 1979. Kort daarna huurde hij de gerenommeerde oenoloog Franco Bernabei in, om samen tal van praktijken te verbeteren. Een zeer belangrijke ontwikkeling is de bouw van een ultra moderne cantina die in 1998 voltooid is. Hier worden de wijnen in roestvrij stalen, temperatuur gecontroleerde tanks gefermenteerd om meer extractie te krijgen. Eenmaal klaar worden de wijnen d.m.v. zwaartekracht, in plaats van pompen, naar de gloednieuwe vatenkelder gebracht op daar te rijpen op Frans eiken. De premier cuvee's gaan op nieuw eiken, de andere wijnen gaan in de oudere vaten. Anders is hier het gebruik van no-toast eiken vaten om zo wat meer frisheid in de wijn te behouden.
Met alle wijngaarden, gelegen in de vallei Conca d'Oro, wat gouden dop betekent, is Fontodi een van de meest gerespecteerde producenten in Chianti Classico. Organische wijnbouw, biodynamisch wijn maken, mooie vruchten creëren om daarmee een portfolio aan ambachtelijke stijlvolle wijnen te produceren. Met hun gevoel voor traditie, een overvloed aan typiciteit en toch vooruit kijken, weten zij karakteristieke wijnen van voornamelijk Sangiovese druiven te maken. Wijnen die bij geen enkele Italië fan mogen ontbreken!

Een hoogwaardige Chianti Classico met maximaal 1 jaar houtrijping, een Riserva die door de perfecte samenwerking van Giovanni en Franco beschouwd mag worden als één van de eerste Sangiovese-Cabernet blends, en een Super-Toscaan met de naam Flaccianello della Pieve van alleen Sangiovese die hoge punten scoort bij o.a. Robert Parker. Belangrijke andere wijnen zijn de Pinot Nero, afkomstig uit de onderwijs periode van Giovanni, toen hij met veel inspiratie keek naar de Bourgogne en de Syrah die aangeplant is als jeugdig experiment. Deze laatste 2 worden gebotteld onder de naam Via. Kortom wijnen die bij geen enkele Italië fan mogen ontbreken!

In de laatste 17 edities van de Gambero Rosso heeft het maarliefst 13 maal een beoordeling behaald van 'Tre Bicchieri'. Het hoogst haalbare. 

Rating: 93


eRobertParker.com #221 Oct 2015

Vigna del Sorbo became a Gran Selezione wine starting with the 2010 vintage, although the first vintage ever made was 1985. The 2012 Chianti Classico Gran Selezione Vigna del Sorbo represents the first vintage in which the wine is made with 100% Sangiovese. Past vintages saw anywhere from five to ten percent Cabernet Sauvignon, but Giovanni Manetti pulled the vines to show his "commitment to Sangiovese," he says. "There's no going back." The Sangiovese comes from 45-year-old vines planted to southeast exposures in Galestro-rich limestone calcareous soils. This vintage in particular shows drying mineral sensations of brimstone and talc powder. The root systems on these plants are deep, resulting in added finesse and complexity. Feminine notes of rose petal and wild berry also appear. This wine offers a beautiful interpretation of Sangiovese with an extra level of fresh acidity at the rear. 

I happened to look up at my car clock as I drove into Fontodi's driveway in Panzano-in-Chianti. It was 9:03 am and our appointment had been fixed at 9am. Wearing a dark blue cashmere sweater, Giovanni Manetti was waiting for me in the parking lot. This is a man who radiates a sense of precision, an appreciation of aesthetics and a profound sense of respect and curiosity for anyone he meets. In my mind, he is one of the strongest and most even-keeled personalities in the world of Italian wine. And, thanks to the magic of winemaking, he successfully transmits these qualities to his beautiful products. I enjoyed a full visit to his vineyards and winery. A highlight was the cattle stables he manages down at the lower part of the celebrated Conca d'Oro vineyards that extend from the perch where his winery is built. These animals provide the fertilizers he needs to nourish his vines and he proudly tells me that his is one of the only farms in Tuscany that raise authentic Chianina breed cattle (the inspiration for the famous bistecca alla fiorentina). Giovanni Manetti sells his meat to the local celebrity butcher Dario Cecchini and is very proud of the full-cycle farming sustainability model he has achieved. Other news from the vineyard is that the Cabernet Sauvignon vines in the Vigna del Sorbo have been ripped out and starting with the 2012 vintage, that wine is a pure expression of Sangiovese. We tasted his current releases and Giovanni generously offered to open some older vintages of Flaccianello delle Pieve including 2010, 1999 and 1997. He also opened a 1992 Pinot Nero that blew my mind because of the freshness of the fruit. I asked to check the vintage three times because I simply did not believe that the wine was that old.

Wijnsoort: Rood
Druif: Sangiovese
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Italië
Streek: Toscane
Wijnhuis: Fontodi
Website URL:
Jaar: 2012
Drinken: 2016-2028
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 15%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 16-18
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: After-diner, Diner
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Volgens etiket biologisch geteeld zonder sulfiet wat ik erg bijzonder vind want het is een prima wijntje (normaal ben ik niet dol op sulfietvrije wijn..) ruikt prima naar blauwe bessen en braam. Het palet bestaat uit pruim, stevig hout en ander zwart. Medium afdronk.

- Dimitri
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen