2012 Finca Sandoval Signo Bobal Manchuela

22,95 18,97
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Manchuela
Wijnhuis Finca Sandoval
Jaar 2012
Druif Bobal
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink venster 2016 - 2025
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Hoog gelegen wijngaarden (zo'n 600 meter) op het noordoosten gericht. ten zuidoosten van Madrid. Kalkhoudende kleibodem met zowel zand als kiezelinvloeden. Alles is er op gericht om kwaliteit door kleine opbrengsten te bereiken (tussen 19 en 29 hl/ha). De stokken zijn aangeplant in 1939!. In het glas heeft de Bobal Signa een zwarte spiegel (opaak) totaal ondoorzichtig. Massieve power-kleur.

De Bobal de Manchuela aangevuld met een heel bescheiden percentage Syrah druiven worden handmatig geoogst als het hout optimaal rijp is (bruin gekleurde stelen en naar noten smakende pitten). Licht gekneusd en ontsteeld en een lange, koude inweking voordat de gisting start, inclusief pigeage (het breken van de druivenkoek). Tijdens de gisting gaat de wijn over in eikenhouten vaten voor het vervolg en de appelmelkzurengisting met het oproeren van de fijne gistsporen. Het vinificatieproces neemt 18 tot 20 dagen in beslag. 1/3 nieuw hout: Vogezen en Allier en wat nieuwe vaten van de Franse Tonnelier Demptos, maar van Amerikaans eiken gemaakt.

In de neus hebben we hier ook weer van die fijne “zwarte” roostertonen maar dan eerder bittere chocolade (80% cacao), koffiebonen, gedroogde, zwarte pruimen (Pruneaux d'Agen), geroosterde groenten als aubergine maar ook bospaddestoelen en gedroogd vlees. Fascinerend origineel en de houtinvloeden zijn volstrekt onvergelijkbaar met die zo gemakkelijk te herkennen “nieuw eiken” aroma's van de meest ambitieuze wijnen. Na 15 tot 20 minuten in het glas is er sprake van vinositeit, dat wil zoveel zeggen wanneer de fijnste gistings- en distillaataroma's los komen (Kirsch, Armagnac).

Ook de Signo blijkt “serieuzer” en klassieker dan voorheen, maar altijd binnen een profiel van natuurlijke concentratie, power en alcoholrijkdom. De wijn is nu nog bespeurbaar meer gesloten, gereserveerder dan de Salia en dan de eerdere jaargangen van Signo. Dat uit zich in een profiel van verfijning, lengte en reserve. De smaakkracht blijft indrukwekkend groot, de opulente vlezigheid is meer naar de toekomst geprojecteerd en dus vraagt deze Signo wat meer geduld. Dat dit beloond zal worden lijdt geen enkele twijfel.

91/100 Parker & 92/100 Suckling

Vineyard for 2012 Finca Sandoval Signo Bobal Manchuela

Finca Sandoval is een klein wijnhuis gelegen in Ledaña wat zich bevindt in Cuenca (Zuidoost Spanje). Het wijnhuis is ontstaan in 1998 toen Victor de la Serna, een ervaren journalist, en oenoloog Rafael Orozco samen besloten om op deze bijzonder mooie locatie wijn te gaan produceren. Zij begonnen met Syrah en Touriga Nacional druiven in nieuwe wijngaarden. Toen dat begon te lopen namen ze oudere wijngaarden over en begonnen ze hier de beste lokale rode druiven te groeien (bobal, monastrell, garnacha tinta, garnacha tintorera, moravia agria). Op het moment bezitten zij 26 ha in Ledaña en in Manchuela. De wijngaarden, die als organisch zijn gecertificeerd, liggen op een redelijke hoogte (rond de 1km) en groeien op kalksteen, de oudste wijnstokken zijn uit 1939, 1942 en 1960.

De druiven worden handmatig geoogst als het hout optimaal rijp is (bruin gekleurde stelen en naar noten smakende pitten). Licht gekneusd en ontsteeld en een lange, koude inweking voordat de gisting start inclusief pigeage (het breken van de druivenkoek). Tijdens de gisting gaat de wijn over in eikenhouten vaten voor het vervolg en de appelmalkzurengisting met het oproeren van de fijne gistsporen. Het vinificatieproces neemt 18 tot 20 dagen in beslag. Een derde nieuw hout: Vogezen en Allier en wat nieuwe vaten van de Franse Tonnelier Demptos, maar van Amerikaans eiken gemaakt.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Manchuela
Wijnhuis Finca Sandoval
Druif Bobal
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2012
Drinken vanaf 2016
Drinken tot 2025
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 91
Smaakprofiel Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2012 Finca Sandoval Signo Bobal Manchuela
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

26.01.2023

Champagne Ruinart Brut

"The order went well and arrived on time. The package was perfection. Tha..." A. Sawadogo

Bekijk product recensie