2012 Finca Sandoval Signo Bobal Manchuela
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Manchuela |
Wijnhuis | Finca Sandoval |
Jaar | 2012 |
Druif | Bobal |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2016 - 2025 |
Hoog gelegen wijngaarden (zo'n 600 meter) op het noordoosten gericht. ten zuidoosten van Madrid. Kalkhoudende kleibodem met zowel zand als kiezelinvloeden. Alles is er op gericht om kwaliteit door kleine opbrengsten te bereiken (tussen 19 en 29 hl/ha). De stokken zijn aangeplant in 1939!. In het glas heeft de Bobal Signa een zwarte spiegel (opaak) totaal ondoorzichtig. Massieve power-kleur.
De Bobal de Manchuela aangevuld met een heel bescheiden percentage Syrah druiven worden handmatig geoogst als het hout optimaal rijp is (bruin gekleurde stelen en naar noten smakende pitten). Licht gekneusd en ontsteeld en een lange, koude inweking voordat de gisting start, inclusief pigeage (het breken van de druivenkoek). Tijdens de gisting gaat de wijn over in eikenhouten vaten voor het vervolg en de appelmelkzurengisting met het oproeren van de fijne gistsporen. Het vinificatieproces neemt 18 tot 20 dagen in beslag. 1/3 nieuw hout: Vogezen en Allier en wat nieuwe vaten van de Franse Tonnelier Demptos, maar van Amerikaans eiken gemaakt.
In de neus hebben we hier ook weer van die fijne “zwarte” roostertonen maar dan eerder bittere chocolade (80% cacao), koffiebonen, gedroogde, zwarte pruimen (Pruneaux d'Agen), geroosterde groenten als aubergine maar ook bospaddestoelen en gedroogd vlees. Fascinerend origineel en de houtinvloeden zijn volstrekt onvergelijkbaar met die zo gemakkelijk te herkennen “nieuw eiken” aroma's van de meest ambitieuze wijnen. Na 15 tot 20 minuten in het glas is er sprake van vinositeit, dat wil zoveel zeggen wanneer de fijnste gistings- en distillaataroma's los komen (Kirsch, Armagnac).
Ook de Signo blijkt “serieuzer” en klassieker dan voorheen, maar altijd binnen een profiel van natuurlijke concentratie, power en alcoholrijkdom. De wijn is nu nog bespeurbaar meer gesloten, gereserveerder dan de Salia en dan de eerdere jaargangen van Signo. Dat uit zich in een profiel van verfijning, lengte en reserve. De smaakkracht blijft indrukwekkend groot, de opulente vlezigheid is meer naar de toekomst geprojecteerd en dus vraagt deze Signo wat meer geduld. Dat dit beloond zal worden lijdt geen enkele twijfel.
91/100 Parker & 92/100 Suckling
Finca Sandoval is een klein wijnhuis gelegen in Ledaña wat zich bevindt in Cuenca (Zuidoost Spanje). Het wijnhuis is ontstaan in 1998 toen Victor de la Serna, een ervaren journalist, en oenoloog Rafael Orozco samen besloten om op deze bijzonder mooie locatie wijn te gaan produceren. Zij begonnen met Syrah en Touriga Nacional druiven in nieuwe wijngaarden. Toen dat begon te lopen namen ze oudere wijngaarden over en begonnen ze hier de beste lokale rode druiven te groeien (bobal, monastrell, garnacha tinta, garnacha tintorera, moravia agria). Op het moment bezitten zij 26 ha in Ledaña en in Manchuela. De wijngaarden, die als organisch zijn gecertificeerd, liggen op een redelijke hoogte (rond de 1km) en groeien op kalksteen, de oudste wijnstokken zijn uit 1939, 1942 en 1960.
De druiven worden handmatig geoogst als het hout optimaal rijp is (bruin gekleurde stelen en naar noten smakende pitten). Licht gekneusd en ontsteeld en een lange, koude inweking voordat de gisting start inclusief pigeage (het breken van de druivenkoek). Tijdens de gisting gaat de wijn over in eikenhouten vaten voor het vervolg en de appelmalkzurengisting met het oproeren van de fijne gistsporen. Het vinificatieproces neemt 18 tot 20 dagen in beslag. Een derde nieuw hout: Vogezen en Allier en wat nieuwe vaten van de Franse Tonnelier Demptos, maar van Amerikaans eiken gemaakt.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Manchuela |
Wijnhuis | Finca Sandoval |
Druif | Bobal |
Biologisch | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2012 |
Drinken vanaf | 2016 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |