Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

2012 Angelo Gaja Barbaresco

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2012 Angelo Gaja Barbaresco

€ 162,95
niet op voorraad
+41 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

Availability:
Wijnsoort: Rood
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Italië
Streek:
Wijnhuis: Gaja
Jaar: 2012
Drinken: 2018-2030
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Nee
Alcohol:
Smaaktype: Vol en krachtig
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 93

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Het historische paradepaardje en de belangrijkste wijn van de familie is daarbij de ‘Barbaresco’! Deze wordt net zoals de Barolo uit de Nebbiolo-druif gewonnen en werd eerst bij Gaja van een overdaad aan harde tannines bevrijd, wat de wijn toegankelijker maakte en hem een veelvoud aan finesses verleende. De ‘Koninginnewijn’ heeft een prachtige geur van cassis en kersen, leder en aarde, tabak en drop. Bij alle kracht en volheid die karakteristiek zijn voor wijnen van de Nebbiolo-druif, staat hij bekend om zijn elegantie en fijne zijdeachtige tannine. De Barbaresco is een samensmelting van briljante fijnheid en extreme concentratie. Vol van finesses en uiterst aromatisch.

Gaja Baresco 2008 is voor 100% uit Nebbiolo gevinificeerd. De druiven werden in oktober handmatig geplukt van wijnstammen uit 14 verschillende percelen van het wijngoed van Gaja. Na de fermentatie rijpte de wijn gedurende 12 maanden in nieuwe barriques, daarna nog eens 12 maanden in grote houten vaten, voordat de oenoloog Guido Rivella deze vrijgaf. De wijn heeft een bewaarpotentiaal van minstens 10 – 20 jaar, bij perfecte opslagomstandigheden zelfs nog langer.

Het historische paradepaardje en de belangrijkste wijn van de familie is daarbij de ‘Barbaresco’! Deze wordt net zoals de Barolo uit de Nebbiolo-druif gewonnen en werd eerst bij Gaja van een overdaad aan harde tannines bevrijd, wat de wijn toegankelijker maakte en hem een veelvoud aan finesses verleende. De ‘Koninginnewijn’ heeft een prachtige geur van cassis en kersen, leder en aarde, tabak en drop. Bij alle kracht en volheid die karakteristiek zijn voor wijnen van de Nebbiolo-druif, staat hij bekend om zijn elegantie en fijne zijdeachtige tannine. De Barbaresco is een samensmelting van briljante fijnheid en extreme concentratie. Vol van finesses en uiterst aromatisch.


De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder z’n eigen naam opricht.

Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni – genoemd naar zijn opa dus – dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.

In 1961 komt Giovanni’s zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.

Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij z’n oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe - zowel rode als witte - druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het vlaggenschip van het bedrijf - de hele wereld.

De nebbiolodruiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van verschillende wijngaarden. Zo deden Angelo’s vader, grootvader en diens vader dáárvoor dat ook al. Hoewel de jonge Angelo aan deze traditie geen einde zou maken, lanceerde hij een nieuwe lijn Barbaresco's van één enkele wijngaard. Voor deze experimentele single vinyard wijnen ontstond steeds meer belangstelling.

Als voorstander van een dynamische, puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur, besluit de briljante wijnmaker vanaf 1996 helemaal te breken met het in zijn ogen te conservatieve en beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Alleen zijn traditionele Barbaresco komt nog als prestigieuze DOCG op de markt. Alle andere rode enkel-wijngaard-wijnen laat hij bewust 'declasseren' tot regionale Langhe Nebbiolo DOC. Het zijn de Sorì San Lorenzo, de Sorì Tildìn en de Costa Russi.

Dezelfde naamsverandering onderging ook Gaja’s Barolo Sperss. Met uitzondering van de Dagromis Barolo DOCG dragen ook Sito Moresco en Conteisa de Langhe DOC vermelding. Op het etiket van zijn witte toppers uit Piemonte, de Rossj-Bass, Alteni di Brassica en Gaia & Rey prijkt eveneens Langhe DOC. Immers, voor Gaja staat niet de afkorting garant voor goede kwaliteit van een wijn maar de naam van de producent.

Een wijn voor groot wild, rood vlees, bereidingen met paddestoelen of truffels, en harde kazen.
Rating: 93
beoordeling 2011-2012 is nog niet beoordeeld

eRobertParker.com #213 Jul 2014

The 2011 Barbaresco opens to a dark garnet color and shows immediate opulence and intensity where its aromas are concerned. There’s an undeniable level of finesse and focus here that goes against all the things you might assume about a warmer vintage like 2011. The mouthfeel is perfectly tempered and smooth with an incredible sense of liveliness and dimension. Fruit is sourced from Gaja’s many vineyard holdings. Drink: 2017-2035. I have some happy news to report from the exciting world of Angelo Gaja. The estate that was notoriously difficult (if not impossible) to visit for those outside the wine trade is now opening its doors to the public. There is a steep entrance fee, but the scheme makes perfect sense in my option. Any wine lover can make an appointment to tour the estate and sample wine for up to 300 euros a person. The money must be paid to charity as none of the proceeds go to Gaja. If you have a favorite non-profit organization, make a donation in that amount. Once you send receipt of payment to Gaja’s tasting room staff, your visit will be granted. It sounds like a fair exchange to me.

Wijnsoort: Rood
Druif: Nebbiolo
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Italië
Streek: Piemonte
Wijnhuis: Gaja
Website URL:
Jaar: 2012
Drinken: 2018-2030
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Nee
Alcohol:
Smaaktype: Vol en krachtig
Serveertemperatuur: 16-18
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Borrel, Diner
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Erg mooi hoor! Natuurlijk nog iets tannines door de jonge leeftijd maar wat een prachtige smaken! Heerlijk zwart fruit met balsamico, dorre bladeren, iets kruidige nasmaak.. fantastisch! Mooi donker van kleur ook. Mocht je in de gelegenheid zijn; probeer deze!

- Dimitri
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen