Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

2016 Domaine Ostertag Muenchberg Riesling Alsace Grand Cru

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2016 Domaine Ostertag Muenchberg Riesling Alsace Grand Cru

€ 46,95
niet op voorraad
+12 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

Availability:
Wijnsoort: Wit
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Frankrijk
Streek:
Wijnhuis: Domaine Ostertag
Jaar: 2016
Drinken: 2018-2040
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 14%
Smaaktype: Droog verfijnd en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 97

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

De Grandcru uitvoering van Ostertag is deze Muenchberg riesling. De wijn komt van een zeer kleine wijngaard van slechts 1.7ha groot. De bodem is een mix van zandsteen en vulkanische sediment. De wijngaard is gelegen op het zuiden op een steile helling (de naam van de berg is Muenchberg).. De wijngaard is al zeer oud met gedeelte van ruim 70 jaar oud en overige stokken bijna 50 jaar oud. Deze wijngaard levert ook de moederstokken voor de overige riesling wijnen dus de moeder stokken komen van dit domein en worden hier gestekt. 

De druiven worden handmatig ge-oogst en krijgen de eerste selectie al in de wijngaard (pluk vindt dus plaats door ervaren plukkers). De hele trossen worden zacht, zonder ontstelen of kneuzen pneumatisch geperst. De wijn wordt vergist op RVS met gecontroleerde temperatuur en krijgt 12 maanden opvoeding op zijn eigen droesem op lage temperatuur.  De Muenchberg riesling heeft een bleke zeer licht gele kleur in het glas met een licht gouden toets. In de neus ruiken we een heel pallet aan geuren met rijpe appel en peer, grapefruit, verse gember, leer allemaal gehuld in turf/jodium-achtige mineraliteit. In de mond proeven we een uitermate complexe wijn waa de invloed van het terroir bij uitstek valt te proeven. Een hoge mineraliteit met een uitbundige sappigheid en pittige bittere tonen. Dit is een wijn met een geweldige persoonlijkheid die je in alle rust slok voor slok al nippend moet ontleden. Het is met recht een Grandcru wijn welke met de tijd alleen maar fraaier zal gaan worden.

Opgericht in 1966 door Adolphe OSTERTAG in de buurt van het plaatje Epfig (30 km van Straatsburg noordelijke). Andre OSTERTAG, de huidige directeur van het domein, heeft de Ostertag wijnen naar een ongekend hoog niveau gebracht en heeft gekozen voor het maken van compromisloze wijnen. Kwaliteit gaat voor alles. Bijna vanzelfsprekend wordt er door André ook bio-dynamisch gewerkt. Alleen het beste is goed genoeg.

De Ostertag  wijngaarden worden enerzijds verwend (kleine opbrengst, geen pesticiden, geen insecticiden en geen kunstmest). Anderzijds worden ze op de proef gesteld omdat de wortels diep moeten gaan en zonder de 'doping' van kunstmest en het comfort van chemicaliën de groeicyclus door moeten.

In slechts 50 jaar tijd zijn drie generaties van de familie Ostertag erin geslaagd om dit essentiële landgoed uit de Elzas naar het hoogste niveau te tillen. André Ostertag maakt wijnen die evolueren met hun tijd en hun bodem, evenwichtig, verteerbaar en stralend. 

Domaine Ostertag wijnen online bestellen bij Grandcruwijnen

Domaine Ostertag wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!

Grote eetwijn met nauwkeurig, culinair profiel: de fijnheid van de wijn moet ook in de gerechten tot uitdrukking komen: Poulet de Bresse au citron confit en koriander. De fijnste gerechten uit de exotische keuken met hun pikante zout-zoet-contrasten tot werkelijke piek-ervaringen kunnen leiden.
Rating: 97
beoordeling 2015-2016 is nog niet beoordeeld


Rating
97

Release Price
$66

Drink Date
2030 - 2050

Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
30th Jun 2017
Source
231, The Wine Advocate

The 2015 Grand Cru Muenchberg Riesling opens pure and stony/mineral/flinty as well as herbally on the nose, with flavors of lemon juice on crushed stones, dried herbs and flowers (chamomile). Rich, very intense and salty on the palate, this is a full-bodied, highly elegant and endless Riesling with great ripeness, concentration and complexity. Still a baby, this wine will shine in 15, 20 years and surely still in 30. It is impressive in its richness and firmly structured complexity. This is probably one of the (if not the) greatest Rieslings I have tasted from André Ostertag.

The Muenchberg Riesling comes from a vineyard with no chalk and is basically based on red sandstone and volcanic sediments with just a bit of clay, though less than in the Muenchberg Pinot Gris section. Ostertag owns 1.5 hectares here, and half of the plantings are 70+ years old and densely planted with 11,000 vines per hectare; the other half is 30+ years old. It is one of the greatest 2015 Rieslings I have tasted.

André Ostertag and his team have produced an impressive range of 2015s. Although I don't know even a considerable fraction of all the 51 vintages in the history of the family domaine, founded by André's father in 1966, the 50th—the 2015 vintage—should be one of the very, very best. The wines were born in a year that André Ostertag describes as the very first “Air/Fire vintage” due to the fact that the year between November 1, 2014, and the end of October 2015 was very wet (with 703 millimeters of precipitation) except the crucial period—for the vines—of May 3 to August 10 that was not just abnormally warm and sunny, but extremely dry (with only 43.5 millimeters of rain). The wines are not just perfectly ripe, rich and highly concentrated, but they are also very precise, fresh and expressive in their terroir character. The aging potential of almost all the wines should be terrific: They are full-bodied, intense, firmly structured yet pure and very long. A vintage like 2015 will not be repeated that often, and readers should take the chance to grab as many bottles as they can.

It wasn't only the two rainfalls in early May and in August that saved the vintage, says Ostertag (whose son Arthur joined the team in September). It was "the immeasurable energy of men and women who have worked in the fields taking care of the vines, restoring their balance and fine-tuning them..." says Ostertag. Biodynamic since the late 1990s, Ostertag sprayed teas, cow dung and compost and ploughed and harrowed the soils to prevent them from evaporation, etc. "The vintner is like the sun for the vines," he writes in his annual vintage report. "The sky is the limit in a vintner's mind!," he wrote. Far beyond the soil and the climate, it is "the energy of men and women who shape the vines."

To avoid producing heavy wines, team Ostertag started harvesting on September 10-11 with Pinot Gris, just two days after the 2014s had been bottled. The "perfectly healthy" Pinot Blancs and Noirs were next (September 15-16), before the Sylvaners (18-19) and Rieslings (21-26), respectively, and the 30th for a tiny old-vines plot in the Muenchberg. So, by late September all the dry wines were picked, which had never happened before in André's career of 36 vintages. Only the Gewurztraminers were harvested in October, "as rich as they can be" but without botrytis. "2015 was not a botrytis year." Instead, the grapes were shrivelled in perfectly ripe and healthy conditions.

All the wines are dry, at least dry-styled, except the Gewurztraminers. The Pinot Gris are dry and stunning; the Grand Cru Muenchberg A360P is simply great, just topped by the extraordinary Riesling Grand Cru whose concentration and vitality is unrivaled. Even the other Rieslings shine bright, although the grape variety doesn't like the heat as do the Pinot varieties. The Fronholz Pinot Noir has probably never been on a high level like the 2015. It is one of the finest I have tasted from this vintage in Alsace thus far.

Wijnsoort: Wit
Druif: Riesling
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Frankrijk
Streek: Alsace
Wijnhuis: Domaine Ostertag
Website URL:
Jaar: 2016
Drinken: 2018-2040
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 14%
Smaaktype: Droog verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 8-10
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Borrel, Diner
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Fantastische wijn maar te vroeg open getrokken. Heel veel potentie! Volle bak bramen met een goed gebalanseerde houtsmaak. Echt nog even laten liggen als je het geduld hebt want de 2014 gaat erg mooi worden!

- Dimitri
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen