Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

2013 Domaine Ostertag Pinot Gris Barriques

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2013 Domaine Ostertag Pinot Gris Barriques

€ 23,95
beperkte voorraad
1 op voorraad
+6 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

EAN: NO_EAN
Availability:
Wijnsoort: Wit
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Frankrijk
Streek:
Wijnhuis: Domaine Ostertag
Jaar: 2013
Drinken: 2015-2023
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 13%
Smaaktype: Droog verfijnd en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 90

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

De Pinot Gris van Ostertag wordt in een kleine oplage gemaakt en komt van een kleine wijngaard van slechts 0,75ha groot op een terroir van  klei, mergel en kalksteen plus wat Gneiss-graniet. De wijngaarden worden strikt volgens biologisch-dynamische regels bewerkt. De druivenstokken zijn rond de 25 jaar oud

Zoals bij alle wijnen wordt ook de Pinot Gris handmatig geoogst en de wijn wordt zonder onsteeld zacht geperst zonder kneuzing waarna het druivensap van de pinot gris druiven gist op eiken barriques van 225 liter waarvan 15% nieuw eiken is. De wijn rijpt voor 11-12 maanden zonder verdere batonnage. In het glas heeft de wijn een lichtgele kleur met lichte zilveren gloed. In de neus is de Pinot Gris zeer expressief met tonen pruim, ananas, lychee en wat mooie en ingetogen eiken. In de mond is de wijn haast licht romig met een weelderig mondgevoel. De balans tussen de zoetheid van de pinot gris en de verkwikkende frisheid maakt deze wijn wel erg indrukwekkend. De zoetheid is niet het gevolg van de restsuikers, wat zeer miniem is, maar juist het gebruik van optimaal gerijpte druiven. De afdronk is zeer fraai en buitengewoon lang. Deze Pinot Gris van Ostertag is met recht een gastronomische wijn. 

 

 

Opgericht in 1966 door Adolphe OSTERTAG in de buurt van het plaatje Epfig (30 km van Straatsburg noordelijke). Andre OSTERTAG, de huidige directeur van het domein, heeft de Ostertag wijnen naar een ongekend hoog niveau gebracht en heeft gekozen voor het maken van compromisloze wijnen. Kwaliteit gaat voor alles. Bijna vanzelfsprekend wordt er door André ook bio-dynamisch gewerkt. Alleen het beste is goed genoeg.

De Ostertag  wijngaarden worden enerzijds verwend (kleine opbrengst, geen pesticiden, geen insecticiden en geen kunstmest). Anderzijds worden ze op de proef gesteld omdat de wortels diep moeten gaan en zonder de 'doping' van kunstmest en het comfort van chemicaliën de groeicyclus door moeten.

Rijke, echt culinaire lunch- en dineerwijn: kalfszwezerik, paddestoelen in een romige saus (cantharellen, morilles). Pasta's in romige sauzen. Kaas, vrijwel ongelimiteerd met uitzondering van blauwe kaas.
Rating: 90
Beoordeling 2011-latere jaargangen nog niet beoordeeld

eRobertParker.com #214 Aug 2014

The Ostertag 2011 Pinot Gris Barriques displays richly ripe, juicy peach and pineapple allied to structure and phenolic cut that are more than able to stand-up to the influence of its (only around 10% new) oak. Lanolin, resin and vanilla mingle with grape-borne brown spices, caraway and peach kernel. Silken and glycerol-rich, this at once soothes and stimulates in a protracted and flatteringly buoyant finish. I imagine it serving well through 2018. “Pinot Gris is the most fragile grape in Alsace,” opines Ostertag, who considers the fungal characteristics that generally prevail with it to be manifestations of low-level botrytis that he picks early and selectively to avoid. “Besides,” he adds, “since we put Pinot Gris through malolactic in barrel, it is especially important not to pick too late because the wine will be too soft and lack freshness.” Asked about the possibility of utilizing larger-sized barrels, Ostertag laughs and says “my cellar is too small to get anything larger than a barrique through the door. And I work alone there so I have to be able to move everything single-handedly.” (The corresponding Pinot Blanc Barriques – whose 2010 counterpart I did not taste – was far less successful, its fruit insufficiently able to withstand the influence of the wood.) 

André Ostertag emphasizes the irresistibility and generosity of 2011 but in the case of his collection that's not the half of it, as we have here some of the most consistently pure and dynamically complex wines of his career, and also such high-points for this vintage Alsace-wide. "While I'm convinced you need to pick Pinot Gris early," he says, in contemplating a group of pristine and vivaciously expressive 2011s from this grape that harbor not a bit of funk or fungus, "with Riesling you have to wait, even in a vintage like 2011. You need to have cold nights to fix the aromas" he maintains, echoing a view expressed by some of his most illustrious German colleagues, first and foremost Klaus Peter Keller. "If you have cold nights already in September," he continues, "maybe you can do it but otherwise you have to wait. That's if you have the choice; and most of the time in Alsace you have the choice. I don't know why this is" - whether it's some triggering mechanism in the plant or some direct effect on the berry skins - "but it's something I discovered already in 1985, which was the first vintage where I picked everything Riesling two weeks later. Even in 2003, we picked Pinot Gris at the end of August, and Riesling at the beginning of October." This strategy certainly paid off for him in the present instance. (And, incidentally, it's the reason, says Ostertag, why he always presents Pinot Gris before Riesling in tasting his line-up, emphasizing freshness in the former and phenolic profundity in the latter.) Like many of his neighbors, Ostertag's strongest memory of vintage 2010 may well be its sheer paucity of juice (the principle reason also why I missed out on tasting several wines from that collection, which were sold out early without remainder), but his results are only slightly less impressive than those in 2011. "It was the coolest vintage so far of the new century," he notes, adding that "even Pinot Gris we did not start picking until the eighth of October." And in keeping with his earlier observations about early Pinot Gris harvest, those 2010s are significantly higher in alcohol and lack the clarity of their 2011 counterparts, something of a role-reversal in comparison to results with this grape at most other Alsace estates.

Wijnsoort: Wit
Druif: Pinot Gris
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Frankrijk
Streek: Alsace
Wijnhuis: Domaine Ostertag
Website URL:
Jaar: 2013
Drinken: 2015-2023
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 13%
Smaaktype: Droog verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 8-10
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Borrel, Diner
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Op de neus tonen van gedroogd fruit en bosvruchten. De drink is aardig droog en in de afdronk komen de iets zoetere bosvruchten weer terug. Gewoon een goede Rosé en dan ook nog bubbels erbij. Vergeleken met andere rosé's in ongeveer dezelfde prijsklasse is deze een aanrader. Ben blij dat ik gelijk de eerste keer, 6 heb besteld.

- Laurens
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen