2011 Chateau Musar Bekaa Valley Rouge
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Libanon |
Regio | Bekaa-vallei |
Wijnhuis | Château Musar |
Jaar | 2011 |
Druif | Cabernet Sauvignon |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2018 - 2032 |
Chateau Musar geldt als één van de meest bijzondere wijndomeinen in de wereld. Enerzijds is dat de locatie, de Libanese Bekaa Valley, anderzijds hanteert men er nog een volstrekt traditionele werkwijze. De wijngaarden liggen op kiezelhoudende kalk- kleibodems op zo'n 1000 meter hoogte. De lange, warme zomers garanderen uitstekende rijping van de druiven. Eigenaar Serge Hochar, die in het verleden door het Engelse blad Decanter Magazine tot Winemaker of the Year is uitgeroepen, heeft overigens zijn wijnopleiding in Frankrijk genoten.
De rode Château Musar ontleent zijn karakter aan het grote aandeel Cabernet-sauvignon, die deze wijn een Bordeaux-achtige uitstraling geven. De rijping gedurende 24 maanden op vaten van eikenhout uit de Nevers voegt daar de nodige complexiteit en smaakstoffen aan toe. Voordat de wijn op de markt komt rijpt hij nog minstens 3-5 jaar in de kelders van het château, omdat hij nog niet klaar is om gedronken te worden. De familie bepaalt uiteindelijk welke jaargang wanneer wordt vrijgegeven. Dat betekent dat hij bij het op de markt komen al heerlijk op smaak is, helemaal klaar om direct van te genieten maar volgens Musar wordt deze wijn met de jaren alleen maar beter en heeft deze een drinkvenster van 2030+
De oogst van 2011 was een van de meest uitdagende ervaringen in de wijnbouw van Chateau Musar in de afgelopen 20 jaar, omdat het een van de meest ongebruikelijke jaren in de Libanese geschiedenis was.Het jaar begon met een koude januari, maar met onvoldoende regen. Februari bleek vergelijkbaar, maart was zonniger, maar april en mei veroorzaakten de echt grote verrassing met een hoeveelheid neerslag die overeenkwam met januari, februari en maart bij elkaar! Het belangrijkste resultaat van de regen was zeer late rijping, waarbij de bloei 25 dagen later plaatsvond dan gebruikelijk en deze vertraging duurde voort gedurende de rijpingstijd tot aan de oogstdag. De eerste Carignan druiven werden geoogst op 22 september. Waarbij een dag later op 23 september, voor een periode van 3 dagen begon te regenen. De Carignan weerstond de regen, maar de Cinsault was meer getroffen. De oogst werd uiteindelijk voltooid op 13 oktober, wat met uitzondering van de vintage uit 1983 de laatste was in de geschiedenis van ons bedrijf.De 2011 vintage is een traditionele mix van ongeveer een derde van Cabernet Sauvignon, Cinsault en Carignan. De botteling vond 3 jaar later plaats in 2014, nadat de wijnen een jaar in Frans-eiken vaten uit de bossen van Nevers hadden doorgebracht.
De 2011 Musar is een rijke aromatische en fruitig neus vol moerbeien, zwarte kersen en een hint van mokka en heeft in het glas een donkere, haast bloedrode kleur. De smaak Intens en geconcentreerd palet, vol volume welke wordt gekarakteriseerd door zwart fruit met een elegante kruidigheid. Zachte en sappige tannines en een lange finale.
WEETJE: Onder de tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze wijn. Wij sturen u deze automatisch digitaal toe bij bestelling van deze wijn
Wijnbouw is niet nieuw in Libanon, in de Beekavallei. Er werd daar een wijnpers gevonden uit het bronzen tijdperk.( De Feniciërs waren hier actief). De beroemde Bacchustempel in Baalbek getuigt ervan dat ook de Romeinen er al wijn maakten. De Beekavallei is voor druiventeelt ideaal. Het dal is ongeveer acht kilometer breed en ligt tussen twee bergketens op zo’n duizend meter hoogte. Het klimaat is er buitengewoon warm. De hoogte zorgt dan ook gelukkig voor een sterk nachtelijke afkoeling. Als gevolg hiervan worden in de druiven de fruitige aroma’s geconserveerd. Dankzij sneeuw uit de bergen vloeit in de Vallei voldoende water. De ondergrond bestaat uit een mengsel van leem, keien en grijze kalksteen. Het microklimaat is zo ideaal dat de druivenstokken doorgaans kerngezond blijven. Het voortdurende oorlogsgeweld in deze streek is een negatieve factor. Maar ondanks dat, is men er altijd doorgegaan met wijn maken. Alleen in de jaren 1976 en 1984 is er vanwege de oorlog geen wijn gemaakt. De druiven moesten dwars door de vuurlinie over een afstand van een kleine 100 km worden vervoerd naar de wijnmakerij even ten noorden van Beirut. Na een meer dan duizend jaar durende alcoholische drooglegging als gevolg van de Islam begonnen de Jezuïten in 1857 weer met wijnbouw. In 1930 richtte Gaston Hochar het wijnbedrijf CHATEAU MUSAR op. Libanon viel toen nog onder Frans mandaat. Hij betrok zijn druiven uit de Beekavallei en maakte een wijnmakerij (winery) en kelder tegen de westflank van de berg in Libanon in Ghazir, even ten noorden van Beirut. Franse professoren adviseerden hem bij de inrichting van zijn wijnbedrijf.
Hij stuurde zijn zoon Serge op stage naar Bordeaux (Château Langoa-Barton). Het is deze Serge Hochar, die de wijnen van Château Musar wereldwijde bekendheid heeft gegeven. Serge Hochar kiest bewust voor een blend, waarbij de ferme, stoere en stevige structuur van de Cabernet Sauvignon gepaard gaat met het fruit “van de Rhône” (Carignan en Cinsault). Een dergelijke blend komt elders haast niet voor. Zelf pleegt hij te zeggen, dat zijn wijnen op een heel natuurlijke manier worden gemaakt, met natuurlijke gisten, zonder klaring en zonder filtering. “Het zijn wijnen zonder make-up”. De rode kasteel wijnen ondergaan een lagering van gemiddeld 12 maanden in Franse vaten, die niet werden getoast. Vervolgens volgt er een jarenlange kelderrust. Aan het eind van het tweede jaar na de oogst wordt de blend bepaald met als enige beslissingsfactor de smaak. Ieder jaargang is verschillend en heeft zijn eigen kenmerken. De rode Château Musar is een buitengewone traditionele wijn, zo niet ouderwets qua stijl. Zijn kleur is nimmer echt donker en doorgaans bruinig, met zowel in de geur als in de smaak specerijen en een zachte kruidigheid. De wijn kan ontzettend goed ouderen. Serge Hochar vindt ze op hun best na vijftien jaar. Het zijn wijnen met een heel eigen stijl.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Libanon |
Regio | Bekaa-vallei |
Wijnhuis | Château Musar |
Druif | Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2011 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Login and Registration Form