Bij Recaredo worden de flessen zonder het bevriezen van de hals met de hand gedorgeerd. De Cava's van Recaredo behoren tot het summum op het gebied van sparkling wines en de kwaliteit overtijgt in vele gevallen de bekende champagne huizen. Passie, kwaliteit vind je terug in de 2009 Recaredo Gran Reserva. De Brut Nature Gran Reserva werd geproduceerd van de drie traditionele Cava variëteiten en bracht 43 maanden door op zijn droesem. Het biedt een prachtig boeket van minerale, amandelen, en appel. In het glas toont uitstekende concentratie, een gevoel voor verhoudingen, en een lange, verfrissende afdronk.Deze wijn is een blend van de typische cava druiven en bestaat uit 46% Xarel.lo, 40% Macabeo, 14% Parellada en heeft maar liefst 46 maanden sur latte gerijpt. De wijn heeft 94 punten gekregen van Penin en eenieder is het volmondig eens dat de Recaredo van zeer hoge kwaliteit is.
De Recaredo Brut Nature Gran Reserva is een prachtige Cava met een elegant boeket van witte bloemen, peren, appels en versgebakken brioche, fris en elegant, subtiel, met een frisse smaak kleine bijna onmerkbare belletjes die frisheid en textuur toe voegen. De cava heeft een uitstekende gebalanceerde zuurgraad en balans. Een grote Cava voor een spotprijs.
Sinds 2006 worden alle 50 hectares van hun wijngaarden welke bewerkt volgens de regulering van DEMETER. Hiermee is deze Cava een gecertificieerde biologische cava. De druiven worden met de hand geplukt, en per perceel apart vergist in hun eigen kelder. Ze gebruiken slechts 40% van de most, enkel het eerste sap wat vrijkomt na het kneuzen is goed genoeg voor hun cava. De vergisting van de most gebeurt deels op eikenhout en deels op staaltank. Na de vergisting en het assembleren van de stille wijn worden de flessen gevuld en afgestopt met een natuurlijke kurk om voor een periode van tussen de 30 en 120 maanden te verdwijnen in de fraaie kelders van Recaredo. Elke 14 maanden worden de flessen geschud en verplaatst om de aanwezige gist in de fles te laten ‘bewegen’. Dit zorgt volgens Ton Mata voor een betere ontwikkeling van de smaak. Als de flessen klaar zijn voor degorgement worden ze verplaatst naar Pupitres waar ze met de hand gedraaid worden zodat de gistprop langzaam naar de hals afzakt.
De Familie Mata van Recaredo Cavamaken al sinds 1924 hoogwaardige cava’s. Hun landgoed is gesitueerd in het Grand Cru gebied voor Spaanse cava’s: Sant Sadurni d’Anoia, Vilobi de Penedes, Subirat en Torralavit in de Alt Penedes. Op dit moment zijn de derde, vierde en vijfde generatie actief binnen het bedrijf en vervaardigen ze nog immer cava van zeer hoge kwaliteit.
Sinds 2006 worden alle 50 hectares van hun wijngaarden welke bewerkt volgens de regulering van DEMETER. De druiven worden met de hand geplukt, en per perceel apart vergist in hun eigen kelder. Ze gebruiken slechts 40% van de most, enkel het eerste sap wat vrijkomt na het kneuzen is goed genoeg voor hun cava. De vergisting van de most gebeurt deels op eikenhout en deels op staaltank. Na de vergisting en het assembleren van de stille wijn worden de flessen gevuld en afgestopt met een natuurlijke kurk om voor een periode van tussen de 30 en 120 maanden te verdwijnen in de fraaie kelders van Recaredo. Elke 14 maanden worden de flessen geschud en verplaatst om de aanwezige gist in de fles te laten ‘bewegen’. Dit zorgt volgens Ton Mata voor een betere ontwikkeling van de smaak. Als de flessen klaar zijn voor degorgement worden ze verplaatst naar Pupitres waar ze met de hand gedraaid worden zodat de gistprop langzaam naar de hals afzakt.
Bij Recaredo worden alle 300.000 flessen die de bodega jaarlijks verlaten, zonder het bevriezen van de hals met de hand gedorgeerd. Het resultaat is een werkelijk schitterende range met hoogwaardige mousserende wijnen die een plek verdienen in de Nederlandse top van de gastronomie.
Schitterend als aperitief en delicieus bij oesters , vis en vis in papillotte of pasta met witte saus
beoordeling 2010-2011 is nog niet beoordeeld
Rating:
91
Price ($)
$35
Drink Date
2016 - 2019
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
28th Oct 2016
Source
227, The Wine Advocate
I tasted two vintages of a wine that was traditionally called Brut Nature, but as all of their Cavas are Brut Nature, it was renamed in 2008 to terroirs, starting with the 2010 Terrers. It is the product of a myriad of their own vineyards in the Alt Penedès zone. By 2010, they were already applying biodynamic preparations and left a cover crop to compensate a wet season. It's a blend of 52% Xarello, 44% Macabeo and 4% Parellada with some 9% of the wine matured in barrel for a short period of time. This is the only wine where they use Parellada grapes, which have been reduced more and more, because they believe it needs higher altitude than where they were in their vineyards. This is open, aromatic and developed, with balsamic notes, even hints of camphor, yeasts and smoke. The palate is soft and creamy, quite balanced, with integrated acidity. It was disgorged after 61 months in bottle. They went biodynamic in 2009 and this is the first vintage of a volume wine to be Demeter-certified. 190,000 bottles produced.
I finally managed to visit Recaredo and their old Turo d'en Mota vineyard, one of the oldest in the region. They remain at the top of the Cava hierarchy. Their Enoteca release is only 18 bottles from a given vintage, sold to restaurants, and they are offering 1996, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003 and 2004. I tasted the 1998 last year and it was truly amazing.
Wijnsoort: | Wit | |
Druif: | Chardonnay, Xarel-Lo | |
Inhoud fles: | 0.75 ltr | |
Land: | Spanje | |
Streek: | Penedes | |
Wijnhuis: | Recaredo | |
Website URL: | ||
Jaar: | 2011 | |
Drinken: | 2017-2022 | |
Bubbels: | Met Bubbels | |
Dessertwijn: | Nee | |
Biologisch: | Biologisch | |
Duurzaam: | Duurzaam | |
Alcohol: | 12% | |
Smaaktype: | Droog | |
Serveertemperatuur: | 8-10 | |
Afsluiting fles: | Kurk | |
Drink-moment: | Aperitief, Brunch, Lunch, Terras | |
Inhoud verpakking: | Doos | |
Opmerking verpakking: | ||
Min. bestel hoeveelheid: | 1 | |
Datum : | ||
Proefdoos: | Nee |
Klantenbeoordelingen
- Zeer fraaie bubbel. Review door Dennis
-
Prijs Kwaliteit
Schrijf uw eigen beoordeling
U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer
Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Een moment geduld a.u.b...
Laatste recensies