2011 Castello Dei Rampolla d'Alceo

Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Toscana
Wijnhuis Castello Dei Rampolla
Jaar 2011
Druif Cabernet Sauvignon Petit Verdot
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink venster 2018 - 2030
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Deze wijn is wat je noemt een persoonlijkheid! Deze d'Alceo van het gerenommeerde wijnhuis Castello Dei Rampolla weerspiegelt het karakter van de wijngaard. Deze juweel van een rode wijn is intens, krachtig, warm, verfijnd en elegant. Sappig, met aroma's van goed gerijpte rode vruchten die perfect passen bij de delicate tonen van sigaar, tabak en kruiden- een verbluffende concentratie zonder zwaar te worden. De wijnstokken voor deze wijn (Cabernet Sauvignon en Petit Verdot) zijn bij het ontstaan van dit wijnhuis nog geplant door Alceo di Napoli Rampolla zelf, die halverwege de jaren 60 maar één droom had: het maken van een méér dan goede wijn. Wel, dat is zeer zeker gelukt. In die tijd had Alceo nooit kunnen voorspellen tot welke ongekende hoogte deze wijn zou komen met ook nog eens als resultaat een uitstekende 95 Parker waardering. De door Alceo uitgekiende combinatie van de juiste wijnstokken op de juiste bodemsoort én de biologisch-dynamische landbouwmethoden zorgden voor een veelbelovende wijn. 95/100 Parker en 97/100 Suckling

Voor deze wijn moet je echt even de tijd nemen en gaan genieten. Overigens komt enkele jaren bewaren deze wijn erg ten goede. Een karakter an sich, kan zeer goed op zichzelf worden gedronken bijvoorbeeld bij een speciale gelegenheid. Smaakt ook uitstekend bij een wat luxer (kerst) diner met vleesgerechten (wild) rundvlees, lamsvlees, kalfsvlees & gevogelte. Ook mooi als afsluiter van een diner bij een paar fijne kazen. 

Wijnhuis Castello Dei Rampolla werkt met groot respect en vertrouwen in de natuur. Zij beoefenen dan ook biologisch-dynamische landbouw en creëeren de beste omstandigheden waarna ze de natuur haar werk laat doen. Ook alle bewerkingen in de kelder zijn erop gericht om de oorspronkelijke kwaliteit van de druiven zo goed mogelijk te behouden. Alleen door op deze manier te werken kan dit geweldige wijnhuis het onderscheidende karakter van het terroir door laten dringen in de wijnen. De druiven worden altijd handmatig geoogst en in betonnen vaten gedaan om het maceratieproces te starten welke over het algemeen 25-30 dagen duurt, waarvan 7-8 dagen alcoholische gisting. Vervolgens vindt zachte persing plaats en wordt een peristaltische pomp gebruikt. De wijn rijpt gedurende 12 tot 15 maanden in houten vaten en nog eens 18-24 maanden op de fles. De jaarproductie van de d'Alceo ligt gemiddeld tussen 6.000 - 12.000 flessen.

Vineyard for 2011 Castello Dei Rampolla d'Alceo

Het Toscaanse wijnhuis Castello Dei Rampolla is gelegen in Santa Lucia in Faulle. Dit ligt in de vallei van de "Conca d'Oro", ten zuiden van Panzano in Chianti. Het land waarop de boerderij van Castello dei Rampolla staat, is sinds 1739 in bezit van de familie. Door de jaren heen is er geschiedenis geschreven op dit landgoed, echter het verhaal van de familie Rampolla begint halverwege de jaren 60 met de droom van één man, Alceo di Napoli Rampolla, die graag een meer dan goede wijn wilde maken. Vervolgens werden in 1975 de eerste flessen Chianti Classico geproduceerd. Dit was in een tijd waarin Chianti Classico worstelde om het respect te krijgen die deze verdiende. Alceo had toen een idee en volgde zijn intuïtie. Hij besloot met de hulp van de geweldige wijnmaker Giacomo Tachis de eerste in het gebied te zijn om Cabernet Sauvignon aan te planten en het te mengen met Sangiovese. Dit was, slecht enkele jaren na haar ontstaan, nog maar de eerste van de vele revoluties van Castello dei Rampolla.

Het wijnhuis heeft een groot vertrouwen in de natuur. Daarom beoefenen zij al een jaar of 20 biodynamische landbouw. Ze beseffen terdege dat het de moeite waard is om de tijd te nemen en met grote zorgvuldigheid te werken wanneer je handelt met respect voor de natuur. Aandacht voor de bodem betekent dat je ook begrijpt welke behoeften die bodem heeft. Het terroir omvat de eenheid en harmonie van de 4 elementen: aarde, lucht, leven en de mensheid, dus concentreren ze zich dan ook volledig op deze 4 elementen. Men creëert de beste omstandigheden en laat vervolgens de natuur haar werk doen. Ook alle bewerkingen in de kelder zijn erop gericht om de oorspronkelijke kwaliteit van de druiven zo goed mogelijk te behouden. Alleen door op deze manier te werken kan dit geweldige wijnhuis het onderscheidende karakter van het terroir door laten dringen in de wijnen. De druiven worden altijd handmatig geoogst en in betonnen vaten gedaan om het maceratieproces te starten welke over het algemeen 25-30 dagen duurt, waarvan 7-8 dagen alcoholische gisting. Vervolgens vindt zachte persing plaats en wordt een peristaltische pomp gebruikt. Tenslotte rijpt de wijn, afhankelijk van de soort, gedurende 12 tot 18 maanden in houten vaten. 

Wijngaard

Elk wezen van de aarde en de lucht zijn belangrijk voor dit wijnhuis di volgens biologisch-dynamische landbouw werken. Dit omvat ook bloemen, gras en insecten (waarvan velen vinden dat ze overbodig of zelfs schadelijk zijn). Op de wijngaard kan het gras vrij groeien, en wordt soms zelfs ingezaaid, om zo de grond te verduisteren, het vocht vast te houden en ook om erosie te voorkomen. De enige behandelingen die worden gebruikt zijn gebaseerd op koper, zwavel en propolis. Door de jaren heen heeft de bodem, dankzij het gebruik van groene mest, steeds meer rijkdom, vitaliteit, balans en vruchtbaarheid verkregen waardoor de behoefte om het land te bewerken verminderd kon worden. Verder hebben de wijngaarden van Castello Dei Rampolla veel meer kleuren dan de meeste wijngaarden omdat ze gevuld zijn met bloemen en kruiden van allerlei aard. Dit worden ook wel 'de longen' van de aarde genoemd: hun wortels vertakken zich diep in de grond en brengen zuurstof en organisch materiaal naar een diepte die machines niet kunnen bereiken. Om dit proces te ondersteunen en schade aan nuttige planten te voorkomen, worden uitsluitend zeer lichte, en deels elektrische, landbouwmachines gebruikt.

Castello Dei Rampolla wijnen online bestellen bij Grandcruwijnen

Castello Dei Rampolla wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Toscana
Wijnhuis Castello Dei Rampolla
Druif Cabernet Sauvignon, Petit Verdot
Biologisch Ja
Vegan Nee
Jaar 2011
Drinken vanaf 2018
Drinken tot 2030
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
James Suckling rating 97
Smaakprofiel Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2011 Castello Dei Rampolla d'Alceo
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

16.05.2022

2021 Domaines Ott by Ott rose

"Heerlijke Provence rosé met veel rood fruit en wat wat grapefruit en ci..." Ingrid

Bekijk product recensie