Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Magazijn en Showroom open van 13:00-17:30

2011 Abadia Retuerta Seleccion Especial

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2011 Abadia Retuerta Seleccion Especial

€ 22,95
niet op voorraad
+7 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch kortingspunten
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen.nl  een 9.1

EAN: 8437012071131
Wijnsoort: Rood
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek:
Wijnhuis: Abadia Retuerta
Jaar: 2011
Drinken: 2015-2020
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 15%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Beschikbaar:
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating(Parker): 92

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

De Abadia Retuerta Especial is de bekendste uitvoering van Abadia Retuerta. De wijn is donkerrood (opaque) in het glas. In de neus ruiken we tonen van rijpe zwarte en rode vruchten in combinatie met balsamico, kruidig bouquet (zoethout) laurier, havannatabak, cederhout, dadels met in de neus goed waarneembaar mooi gedoseerde vanille en eiken. Groot, fruitig, romig en blijvend in de mond.  Mondvullend, goed gestructureerde materie met voldoende frisheid en fijne, sprekende tannines. De wijn is een grote persoonlijkheid. medium tot full bodied en zeer verfijnd en complex.

Na de hete maand mei kiemde de wijnstokken heel vroeg. Er was  geen vorst in het voorjaar, zodat de planten sneller dan in voorgaande jaren ontwikkelde. De maand juni was ook warm wat de groei-cyclus voortgezette maar toe kwam een een van de koudste juli maand in de recente geschiedenis en dit vertraagde de groei van de wijnstok maar leverde ook extra complexiteit op. Augustus en september waren echter zeer warm, waardoor de planten hun cyclus konden afsluiten met een uitstekende rijping
De 2011 vintage behoort tot van de beste jaargangen uit de geschiedenis van Abadía Retuerta en dit geldt zeker voor de Abadia Retuerta Especial.

Ondanks de relatieve grootschaligheid (240 ha wijngaard) is er geen pomp te vinden in de enorme kelder. Letterlijk alles (tanks, houten foeders, vaten en persen) kan zo hoog opgetild en verplaatst worden door hydraulische loopkatten dat elke beweging en verplaatsing uitsluitend met valdruk geschiedt. Dus ook de vele honderden okshoofden (barriques van 225 liter) worden met valdruk gevuld, waarna de wijn z'n tijd mag rijpen in zijn eikenhouten bed. 

Abadía Retuerta LeDomaine, zo heet het wijngoed voluit, is een wijndomein dat zich aan de poorten van de Ribeira del Duero bevindt. Het domein brengt niet enkel exclusieve wijnen voort, maar is op zichzelf een architecturale parel, een oude 12e-eeuwse abdij met een luxueus 5-sterrenhotel en een sterrenrestaurant. Deze historische abdij is eigendom van het Zwitserse farmaciebedrijf Novartis en werd in 2008 gerestoreerd onder leiding van de Italiaanse architect Marco Serra. Het bevindt zich in Sardón de Duero, pal aan de westelijke grens van de Ribeira del Duero. Een aantal van de wijngaarden ligt dan ook buiten deze appellatie en bovendien experimenteren ze bij Abadía Retuerta met druivensoorten zoals gewürztraminer, riesling, cabernet sauvignon en syrah die in Ribeira del Duero niet toegelaten zijn. De wijnen worden voorlopig op de markt gebracht onder de basisappellatie Vino de la Tierra Castilla Y León. Een aanvraag tot eigen appellatie is echter ingediend. Het domein concentreert zich vooral op de productie van high-end rode wijnen, maar heeft sinds kort ook een witte wijn op de markt gebracht. Deze wijn is een eigenaardige maar zeer geslaagde blend van sauvignon blanc, verdejo, godello, riesling en gewürztraminer. Le Domaine, want zo heet deze witte wijn, heeft een subtiele houtrijping genoten en bovendien 6 maanden op de lies gerust. Het resultaat is een licht aromatische wijn die bijzonder soepel is in de mond en begeleid wordt door een mooie fraicheur en dito lengte. Daarnaast produceert Abadía Retuerta 5 rode wijnen waarvan één blend en vier rode single vineyard monocepages, respectievelijk: Seleccion Especial (tempranillo, cabernet sauvignon en syrah), Pago Negralada (tempranillo), Pago Garduña (syrah), Pago Valdebellón (cabernet sauvignon) en PV (petit verdot).

Dat we hier over een top wijnhuis praten blijkt ook wel dat men Pascal Delbeck van Château Ausone heeft aangetrokken en is lid van het management en consulteert Abadia Retuerta. Een ander grootheid die dagdagelijkse adviseert is Angel Anocibar Beloqui welke de eerste Spaanse Doctor in de oenologie aan de universiteit van Bordeaux is en  2005 door IWC is uitgeroepen als Beste Wijnmaker. Een ander zeer noemenswaardig feit is dat Abadia Retuerta op het domein een geweldige hotel en restaurant heeft en het restaurant heeft recent zelfs een michelin ster gekregen.

92/100 R. Parker
94/100 Wine Spectator

Dit prachtige wijngoed is het resultaat van een Zwitserse investering (Novartus) in Spaanse grond, waarvan de wijngaarden en de kelders aangelegd en ingericht zijn met Franse expertise. Niet zomaar Spaanse grond, maar ideaal gelegen hellingen met uitzicht op het beroemdste wijngoed van Spanje: Vegas Sicilia. De Zwitsers hebben het geluk gehad dat zij een wijngekke, Spaanse advocaat bij de hand hadden, die op zijn beurt bevriend was met Pascal Delbeck (wijnmaker uit de Saint-Emilion).Hij kreeg Delbeck zo ver om de rol van technisch architect en wijnmaker op zich te nemen. Het gaat te ver om dit fascinerende verhaal gedetailleerd uit de doeken te doen, maar voor u is het belang te weten dat de druiven hier met uitzonderlijk veel respect en zachtheid behandeld worden.

Ondanks de relatieve grootschaligheid (240 ha wijngaard) is er geen pomp te vinden in de enorme kelder. Letterlijk alles (tanks, houten foeders, vaten en persen) kan zo hoog opgetild en verplaatst worden door hydraulische loopkatten dat elke beweging en verplaatsing uitsluitend met valdruk geschiedt. Dus ook de vele honderden okshoofden (barriques van 225 liter) worden met valdruk gevuld, waarna de wijn z'n tijd mag rijpen in zijn eikenhouten bed.

Perfecte begeleider van rood vlees (entrecote, T-bone, ossenhaas) en fijn wild. Ook een aanrader bij Geroosterde lamsbout en Spare-ribs
Parker punten: 92
93 Pennpunten

eRobertParker.com #214 Aug 2014

Moving to the reds, the 2011 Seleccion Especial is a blend of Tempranillo with Cabernet Sauvignon and Syrah, bottled after 16 months maturation in oak. 2011 was a good vintage for all varieties and basically for all their different vineyards, which range from 740 (Negralada the lowest) to 820 (Valdebellon, the highest) meters altitude and produced a very balanced blend, with clean aromas, good harmony and integration of the oak. The palate is medium to full-bodied, with a lush texture, ripe and round, big-sized but balanced as all varieties ripened homogeneously. 

Abadia Retuerta is located in Sardon de Duero, a winery created in the mid-1990s with the help of Bordeaux vigneron Pascal Delbeck and owned by the Swiss pharmaceutical company Novartis. The vineyards were planted after a detailed study of the soils between 1991 and 1994 just outside the boundaries of Ribera del Duero (in fact, part of their vineyards are within the appellation’s limits), with the first wines, Vinos de la Tierra de Castilla y Leon, being releases from the 1995-1996 harvest. The resident winemaker is Angel Anocibar, with whom I met one morning in their Madrid offices to taste the latest releases. We tasted 2010 and 2011, two vintages they consider to be very good but with slightly different character. Anocibar considers 2011 an almost perfect vintage, with perfect conditions throughout the cycle, with just a little bit of heat at the end, the last week or so. The wines are 15% alcohol and full of polyphenols, big wines that needed gentle vinification. 2010 was also warm and ripe but the average temperatures were achieved by a couple of warm months at the end of the cycle, which was a little behind until June. They usually harvest earlier than the rest and look for freshness in their wines. There is quite a change with the 2009 vintage, because when they do less maceration – especially in the end, as alcohol extracts the harsh tannins – and the wines are fresher and more drinkable, offering prime harmony in the palate as well as freshness and drinkability.


92/100 R. Parker
94/100 Wine Spectator

Wijnsoort: Rood
Druif: Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek: Sardon del Duero
Wijnhuis: Abadia Retuerta
Website URL:
Jaar: 2011
Drinken: 2015-2020
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 15%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 16-18
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Borrel, Diner
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Beschikbaar:
Proefdoos: Nee

Klantenbeoordelingen

verleiding ten top Review door Peter
Kwaliteit
Prijs
Donker kersrood. Krachtig bouquet, fruitgedomineerd, vooral kersen, dan zwartebessen; creme de fraises, 'aadrbeien met slagroom, lijkt sterk op moderne St Emilion - ondanks dat er geen Merlot druif aan te pas is gekomen! Ook in de smaak sterk fruit gedomineerd, vanille/eiken pas op de 2de plaats, bijna zoetig, maar toch met voldoende frisheid. Ruim tevoren gedecanteerd, zodat tannines pas laat inzetten, maar goed verteerbaar. We dronken deze kanjer bij een mooi stuk boeuf bavette, gekruid met allspice/gedroogde framboos, daar kun je het veen avondje op uithouden! (Geplaatst op 22-06-16)
Verfijnde power grenzend aan de Ribera del Duero-streek Review door Edwin
Prijs
Kwaliteit
intense neus gedomineerd door zwart fruit. In your face. Op dit moment nog te jong, maar de kracht, in combinatie met de toch wel mooie tannines belooft een mooie toekomst. Voor wie houdt van krachtige wijnen maar toch met de nodige finesse (hoewel je niet echt op zoek mag gaan naar subtiliteit). Een aanrader. (Geplaatst op 26-04-16)

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen