Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen

Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

2010 Pintia

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

  • pintia

2010 Pintia

€ 56,95
niet op voorraad
+14 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

THT:
# flessen in doos: 6
Availability:
Wijnsoort: Rood
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek:
Wijnhuis: Pintia
Jaar: 2010
Drinken: 2016-2032
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Nee
Alcohol: 14.5%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
28 april 2015
Rating: 95

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Eén van de allerbeste wijnen van Toro. In 2001 voor het eerst op de markt gebracht door Pintia, een onderdeel van het huis Vega Sicilia. Reeds vanaf de eerste jaargang scoorde deze wijn hoog bij vrijwel alle gerenommeerde wijncitici, waaronder Robert Parker.  Pintia is slechts beperkt beschikbaar omdat de wijn alleen van druiven van oude wijnstokken wordt gemaakt. 12 maanden gerijpt op Frans (70%) en Amerikaans (30%) eiken. Dieprode volle, complexe wijn. Rijp zwart fruit, mineralen, "roasted tones", kruiden en een lange, indrukwekkende afdronk.  Kan zich tenminste tot 2020 nog verder ontwikkelen. Ook de 2010 heeft maar liefst 95 parkerpunten gekregen - een van de hoogste scores van de afgelopen jaren (en 96 Penin punten). Het boeket is zeer Bordeaux-achtige met zwart in plaats van rood fruit, fijne mineraliteit en accenten van grafiet en ceder. De smaak is medium-bodied met mollige, ronde tannines, een stevige structuur en grote precisie in de finish. Dit is wat je noemt een "klassieke" Pintia die met de jaren nog verder zal verbeteren.

De bodems van de percelen van Pintia werden gevormd op alluviale afzettingen uit het kwartair (dit is de jongste geologische tijdsperiode: 2,588 miljoen jaar geleden tot vandaag). Het grootste gedeelte maakt deel uit van de hoge terrassen rond de Duero, met ophopingen van zand en keien op de bovenlaag die de verplaatsing toelaat van water en kleideeltjes vermengd met kleine kwartsdeeltjes naar de onderlaag. Dit zorgt voor een goede waterreserve, wat op zijn beurt zorgt voor een goede voeding en waterhuishouding van de wijnranken. Op sommige stukken is de bovenlaag zeer keiig, wat helpt voor de temperatuurregulatie. Bovendien draagt dit bij tot een optimale fenolische rijpheid van de druiven.
Het klimaat is continentaal met zwakke oceanische invloed en grote temperatuurschommelingen: zeer warme en droge zomers versus koude winters en een pluviometrie van 350 à 400 mm met een totale gemiddelde temperatuur van slechts 12,5°C. De perfecte condities om gezonde druiven te hebben met een goede rijping.

Vinificatie
Dezelfde strenge selectiecriteria worden gevolgd als in Vega Sicilia. Gezien de typiciteit van Toro worden er hier enkel druiven geselecteerd met een potentieel alcohol van 14,5% (in Ribera is dat 13%). De oogst wordt manueel gedaan. In de bodega gebeurt de 2de selectie.
Gedurende 12 uur worden de druiven in een koelkamer gebracht tot 5°C. Daarna vindt de koude maceratie plaats op houten foeders gedurende 4 à 6 dagen. Vervolgens begint de gisting met herhaaldelijke remontages. Heel de productie krijgt zijn malolactische gisting op barriques. Afhankelijk van de wijnjaargang duurt de élevage erna tussen de 12 à 15 maanden. De eiken vaten zijn voor 70% Frans en 30% Amerikaans. Er bestaat geen 2de wijn in deze bodega, dus als na de crianza blijkt dat de wijn niet aan de criteria voldoet, wordt deze verwijderd en niet gebruikt in de assemblage voor Pintia. Vandaar dat na de 2008 de 2010 de volgende jaargang is.

In de Toro in de provincie Valladolid nabij de stad van San Romande Hornija ligt Pintia. In dit woestijn gebied liggen de oude wijngaarden gekocht Vega Sicilia. De Pintia behoort tot één van de allerbeste wijnen van Toro. In 2001 voor het eerst op de markt gebracht door Pintia, een onderdeel van het huis Vega Sicilia. Pintia is slechts beperkt beschikbaar omdat de wijn alleen van druiven van oude wijnstokken wordt gemaakt en alleen in goede jaren op de markt wordt gebracht.

Rating: 95
96 Peninpunten

Wine Advocate #206 Apr 2013

The 2010 Pintia had already been bottled when I tasted it, although not released. The bouquet is very Bordeaux-like with black rather than red fruit, fine minerality and touches of graphite and cedar. The palate is medium-bodied with plump, rounded tannins, a firm structure and great precision on the finish. This is what you might call a “classic” Pintia that already demonstrates great breeding and sophistication toward the finish.

I made a brief but profitable visit to Bodegas Pintia with Pablo Alvarez and winemaker Xavier Ausas. He told me that they started to buy vineyards in 1997 without a clear idea of what style of Toro wine they would make. “We heard that Toro was a very good region,” he told me, “a region of perhaps rustic wines. We wanted to produce a different style of Tempranillo. We wanted to make a more elegant wine. In Toro the Tempranillo is wilder and rustic while in Ribera del Duero it is more elegant. The Tempranillo is more like a bull in Toro. If you don’t control it, you make wines that are over-ripe.” They ended up acquiring 100 hectares of vineyard, 50% of purchased vineyard and the remainder subsequently planted over ten years. “We like short names for the wines as they are easier to remember,” Pablo answered when I asked where the name originates. I then inquired about the vinification: “During the entire process, it is necessary to keep the fresh fruit aromas, which is the reason we have cool rooms before fermentation. The maximum degree of temperature during fermentation is 28 degrees to protect the aromas instead of 31-33 degrees in Ribera del Duero. After fermentation, we put the wine immediately in new oak barrel without maceration. We use 70% French and 30% American oak and the new oak protects the fresh fruit aroma. We make the malolactic (fermentation) in barrel and after 12 months we mix the lots, and any that are unsatisfactory are distilled. We don’t mature more than 12 months in barrel since the fresh fruit aromas come down and appear as a liqueur (volatile) aroma.”

Wijnsoort: Rood
Druif: Tempranillo
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek: Toro
Wijnhuis: Pintia
Website URL:
Jaar: 2010
Drinken: 2016-2032
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Nee
Alcohol: 14.5%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 16-18
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Borrel, Diner
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum : 28 april 2015
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Als fan vd Poggio ook de Altro gedronken. Dit is een op-en-top Tuscan. Vol, weelderig. Mooi gelaagd. Aan de prijs maar eigenlijk ook weer niet als we dit vergelijk momenteel met de prijzen voor italiaanse topwijnen

- Robert
Bekijk meer recensies