Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

2010 Equipo Navazos Colet Reserva Extra Brut

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2010 Equipo Navazos Colet Reserva Extra Brut

€ 32,95
op voorraad
4 op voorraad
+8 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

Availability:
Wijnsoort: Wit
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek:
Wijnhuis: Equipo Navazos
Jaar: 2010
Drinken: 2017-2022
Bubbels: Met Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Nee
Alcohol: 12.5%
Smaaktype: Droog
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 91

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

De joint venture met Equipo Navazos uit Jerez, waarbij de mousserende wijnen van Sergi Colet uit de Penedes worden gemengd met de geest van sherry door een kleine dosage paolo cortado. Colet Navazos Extra Brut Reserve is een mousserende Penedés Cava bereidt volgens de traditionele methode (champenoise) met de tweede gisting in de fles. De flessen worden bij Palo Cortado en Amontillado uit de Jerez bijgevuld, wanneer ze onaangetast zijn: ze noemen het een oxidatieve mousserende. Het heeft een ongewone neus met aroma's van geroosterde noten en rozijnen en sommige rokerige, vlezige noten. Het verhemelte heeft knappe smaken met een sous-achtige noot van smakelijke bouillon en schone, evenwichtige zuurgraad met veel kleine bellen die in je mond uitbarsten. De COLET-NAVAZOS RESERVE Extra Brut heeft een lange rijping gehad van 41 maanden. Het is absoluut droog, met vrijwel nul restsuikers. De wijn heeft een mooi zuivere geur, licht oxidatief, appel, amandel en een fris hoog zuur na. De basis wijn komt van de Chardonnay met een zuidelijke bijdrage van Manzanilla Pasada en Manzanilla en dit maakt de Cava uniek, subtiel met een zeer persoonlijke karakter.

Equipo Navazos maakt sherry weer trendy
Jesús Barquín is een profeet en hij gelooft in sherry. Samen met zijn goede vriend Eduardo Ojeda is hij onder de naam Equipo Navazos verantwoordelijk voor een recente -zij het bescheiden- opleving van de aandacht voor sherry. Onlangs was hij in Amsterdam om zijn blijde boodschap te verkondigen. Wij luisterden en proefden met hem mee.

Elke keer moet Jesús Barquín opnieuw uitleggen hoe en vooral waarom hij zo verslingerd is geraakt aan sherry. Hij is professor aan de universiteit van Granada in het vak criminologie. Naast zijn werk is hij een groot wijnliefhebber en hij schrijft over wijn. Zo is hij bijvoorbeeld medeauteur van het boek over Rioja verschenen in de prestigieuze serie The Finest Wines of… en vorig jaar verscheen een boek van hem en Peter Liem over sherry. Hij is dus een kenner en liefhebber van Spaanse wijnen in het algemeen en sherry in het bijzonder.

Het eerste vat
In Andalusië, zijn woongebied, bezoekt Jesús Barquín regelmatig de kelders waar de vaten met sherry worden bewaard. Tijdens een van die bezoeken in 2005 proeft hij een oudere amontillado uit een bepaald vat die hem duidelijk beter bevalt dan dezelfde wijn uit andere vaten. Dat vat moet binnenkort leeggemaakt worden om er nieuwe wijn in op te slaan, zo laat de eigenaar weten. Daarop besluit Jesús een aantal wijnvrienden te benaderen met het voorstel dat vat te kopen en de inhoud zelf te bottelen voor privégebruik. Op het etiket van deze eerste botteling onder de naam La Bota de Amontillado no.1 stond met grote letters not for sale.

Barquín maakt er niet alleen zijn ongeveer veertig wijnvrienden erg blij mee, hij trekt er ook de aandacht mee van schrijvende collega’s in binnen- en buitenland. Jesús: “De eerste botteling was puur voor privégebruik. We wilden geen concurrentie aangaan met de bestaande wijnhandel. Maar toen ook een tweede botteling veel publiciteit kreeg, hebben we in overleg met producenten en handelaren besloten de door ons geselecteerde sherry’s te koop aan te bieden. Dat komt de hele sherrybusiness ten goede.”

Hebberig
De wijnen die Jesús en Eduardo selecteren komen onder de naam Equipo Navazos op de markt. Elke nieuwe botteling krijgt behalve een naam ook een nummer mee. Maar wat het meest opvalt: de flessen vliegen de deur uit! En dat voor sherry, een wijnsoort die al jarenlang in het verdomhoekje zit met een gigantisch imagoprobleem.

Waarom zijn de wijnen van Equipo Navazo zo ontzettend hip en gewild? Jesús: “Omdat ze zo goed zijn. Wij brengen het beste wat het sherrygebied te bieden heeft op fles. Veel mensen denken dat we alleen treasure hunters zijn, schatgravers die de weg kennen in de opslagplaatsen van kleine en grote sherryhuizen en daar de schatten selecteren om te bottelen. Maar dat is niet waar. Of liever gezegd: niet meer waar. We selecteren inderdaad alleen wat we zelf interessant vinden, maar vervolgens behandelen we de wijn op onze eigen manier: we bottelen hem zo uit het vat, met zo min mogelijk filtratie, bijvoorbeeld. Dat is heel belangrijk voor de smaak. Onze fino kan daarom ook best veel geler zijn dan gebruikelijk.

Bovendien zitten we op dit moment ook midden in het proces van zelf wijn maken van gekochte druiven. Onze wijnen variëren van een mousserende wijn en een Florpower – onversterkte ‘sherry’ van 100% palomino fino – tot onze eigen versie van de PX.” Bij het zelf maken van wijn heeft Jesús veel baat bij de inbreng van Eduardo Ojeda. Die is productiedirecteur bij Grupo Estévez, waar onder andere de bodega’s La Guita in Sanlúcar en Valdespino in Jerez onder vallen.

De Florpower 2010 is een van de laatste releases en nu al helemaal uitverkocht, vertelt Barquín trots, maar gelukkig heeft hij voor deze proeverij nog een paar flesjes meegenomen. De beperkte verkrijgbaarheid is een van de geheimen van het succes van Equipo Navazos; elke uitgave bevat slechts 3 tot 6 duizend flessen. Het spul is bijna niet te krijgen en daar worden wereldwijd heel veel wijnliefhebbers heel hebberig van.

Methode Niepoort
Het idee om een niet-versterkte sherry uit te brengen, is overigens niet van Equipo Navazos zelf, maar van een andere wijngrootheid: Dirk van der Niepoort. Die kwam naar Andalusië om in 2008 de eerste editie te maken van de Navazos Niepoort. Een wijn gemaakt volgens de klassieke methode – in grote, niet helemaal volle vaten, zodat de flor de kans krijgt om te groeien – maar zonder alcohol toe te voegen. Het idee dat een alcoholpercentage van 15% noodzakelijk is om de flor te laten gedijen, wordt door Jesús als onzinnig van de hand gewezen. Uit oude boeken blijkt dat het versterken van de wijn pas veel later is toegepast.

De laag-alcoholische Niepoort Navazos bleek een frisse, crispy sherry met veel karakter en werd in snel tempo populair. Waarom dan nog een tweede niet-versterkte wijn onder de naam Florpower? Jesús: “Dat heet risicospreiding. Door een onverwachte temperatuurschommeling in de zomer van 2009 verdween de flor plotseling en kreeg een verkeerde bacterie de overhand. Van de veertig vaten jonge wijn hebben we er slechts tien kunnen gebruiken. In 2010 hebben we er toen voor gekozen om een deel volgens de ‘methode Niepoort’ te maken, met druiven uit Jerez en een vergisting en langdurig verblijf op vaten, en een ander deel op een nieuwe manier. De Florpower komt van druiven uit Sanlúcar de Barrameda en ligt van de 32 maanden dat hij onder de flor zit er slechts 8 op vat. De rest van de tijd rijpt hij op roestvrijstalen tanks. Het zijn twee zo verschillende wijnen geworden, dat het gerechtvaardigd is ze naast elkaar uit te brengen.”

Topwijn
Is wat Equipo Navazos doet alleen een hoop heisa creëren? Met andere woorden: is het oude wijn in nieuwe zakken, of is de hype terecht? Dat laatste is zonder meer het geval. Wat zij brengen, is werkelijk de crème de la crème van wat het sherrygebied te bieden heeft. Wellicht moeten we toegeven dat we nauwelijks nog weten hoe topwijnen uit dit gebied kunnen smaken. Proef een La Bota 42 Manzanilla of een La Bota 37 Amontillado en probeer je te herinneren welke wijn in complexiteit en smaakfinesse in de buurt komt van deze twee wijnen. Dan kom je vanzelf met wijnen met een wereldreputatie.

Een opmerking over de prijzen. De wijnen van Equipo Navazos zijn inderdaad niet goedkoop. Een citaat van Jancis Roberson in dit verband: ‘They are not cheap. But then nor is Grand Cru Burgundy.’ Met andere woorden: het is maar waar je ze mee vergelijkt. In de categorie topwijn zijn ze nog steeds goedkoop!

 

Zeer fraaie bij Iberico Ham
Rating: 91


Rating
91

Release Price
$45

Reviewed by
Luis Gutiérrez

Issue Date
27th Feb 2014

Source
211, The Wine Advocate

These two wines are different from any sparkling I know, and are produced in a joint venture with Equipo Navazos from Jerez, mixing the sparkling wines of Penedes with the spirit of Sherry. The 2010 Colet-Navazos Extra Brut is a very dry sparkling wine produced with Xarello grapes aged in bottle for 36 months and the bottles topped up with Palo Cortado and Amontillado from Jerez once they are disgorged: they call it an oxidative sparkling. It has an unusual nose with aromas of roasted nuts and raisins and some smoky, meaty notes. The palate has pungent flavors with a gravy-like note of tasty broth and clean, balanced acidity with plenty of small bubbles that burst in your mouth. My experience tells me that this feels much more integrated one year after it’s released.

Colet was one of the earlier adopters of the Penedes appellations for their sparkling wines. Being in Penedes gives them, among other things, the freedom to produce their wines with grapes not allowed by the Cava appellation, and you will find some unusual coupages here. It’s a small family winery created in 1992 by Josep Colet, who grows their own grapes on 24 hectares of vineyards and produces their wines from them. Additionally, they have a joint venture with Navazos of Jerez fame and, together, produce a couple of unusual sparkling wines whose liqueur d’expedition is sherry, a Manzanilla and a Palo Cortado, in the case of the releases reviewed here. Average annual production is 125,00 bottles of which 75% is exported. Traditionally, all their wines were sold as non-vintage, but now the rules in Penedes make it mandatory to put the vintage and disgorging dates on the labels as well as to cultivate the grapes organically. Most of the wines wear very attractive price tags and are highly recommended.

Wijnsoort: Wit
Druif: Xarel-Lo
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek: Penedes
Wijnhuis: Equipo Navazos
Website URL:
Jaar: 2010
Drinken: 2017-2022
Bubbels: Met Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Nee
Alcohol: 12.5%
Smaaktype: Droog
Serveertemperatuur: 10-12
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Aperitief, Terras
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Volgens etiket biologisch geteeld zonder sulfiet wat ik erg bijzonder vind want het is een prima wijntje (normaal ben ik niet dol op sulfietvrije wijn..) ruikt prima naar blauwe bessen en braam. Het palet bestaat uit pruim, stevig hout en ander zwart. Medium afdronk.

- Dimitri
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen