2010 Domaine Weinbach Gewurztraminer Altenbourg Selection de Grains Nobles
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Alsace |
Wijnhuis | Domaine Weinbach |
Jaar | 2010 |
Druif | "> Gewurztraminer |
Inhoud | 0.375 ltr |
De late oogst, Sélection de Grains Nobles zijn wijnen die tot de absolute eredivise behoren van dessert-wijnen. Dit zijn uitzonderlijke wijnen, opmerkelijk door hun grote aromatische complexiteit, schaars concentratie en perfecte balans.
De Selection de Grains Nobles worden verkregen door rigoureus slechts alleen zeer geselecteerde druiven te plukken met edelrot. Dit is echte nectar, dicht en evenwichtig. Grains Nobles zijn uiterst zeldzaam met een zeer zeer kleine productie. Ongekend fraai en uniek is Weinbach's 2010 Gewurztraminer Altenbourg Selection de Grains Nobels. Heerlijk voor nu maar ook prima om nog 50 jaar in kelder te houden (niet doen hoor!!). Kummel, florale essences, turfachtige rokerigheid zoals bij een Islay whisky, gekonfijte citroenschil en amandel-extract, met mooie tonen van honing en karamel. eenmaal in de mond is de wijn sappig met grapefruit en ananas met aanzienlijke mate van verfrissing. Dit is een zeldzaam fraaie dessert-wijn. Prijzig maar vergelijk maar eens met een Ch D'Yquem. Dit is zeker zo fraai!!!
Vendanges Tardives is van toepassing op uitzonderlijke wijnen die geproduceerd worden volgens de strengst denkbare criteria. Een paar dagen voor de oogst moet een controleur eerst vaststellen of de druiven een bepaalde mate van edele rotting hebben en voldoende suikers. Daarna moet de wijn gekeurd worden door een jury voordat deze de vermelding Vendages Tardives mag krijgen. De Vendanges Tardives worden gemaakt van edele druiven, dat betekend dat alleen Riesling, Pinot Gris, Muscat en Gewurztraminer gebruikt mogen worden. De druiven worden geplukt wanneer deze overrijp zijn en deels aangetast door edele rotting.
Bij de Sélection de Grains Nobles worden enkel de aangetaste druiven gebruikt in de wijn. De druiven worden hier niet per tros maar per druif geselecteerd. Doordat de druiven langer zijn door gerijpt is het suikergehalte extreem hoog. Zowel bij de Vendanges Tardives als Sélection de Grains Nobles ontstaan bijzondere wijnen die zich goed laten combineren met desserts, blauwe schimmelkazen maar ook bij foie gras of bijvoorbeeld eend.
Domaine Weinbach dat ook bekend is onder de naam Clos des Capucins, is niet alleen een van allerbeste domaines van de Elzas, de verfijnde en geconcentreerde witte wijnen worden zelfs tot de beste ter wereld gerekend. Het wijngoed dat zijn naam ontleent aan het beekje dat ter plekke door de wijngaarden stroomt, ligt tussen de dorpen Kaysersberg en Kientzheim en heeft een geschiedenis die ver teruggaat. In 860 verkreeg de Abdij d’Etival via een schenking grond die nu tot de huidige wijngaarden behoren van Domaine Weinbach. Rondom een gedeelte van dit perceel werd in het begin van de zeventiende eeuw, door Capucijner monniken een muur gebouwd. Deze 5 hectare grote wijngaard is het nog steeds bestaande Clos des Capucins. Na de Franse revolutie werden de wijngaarden en het klooster door de staat onteigend en verkocht. Uiteindelijk waren het de gebroeders Faller, twee leerlooiers uit het nabij gelegen Kaysersberg, die de vervallen abdij en het bijbehorende Clos des Capucins in 1898 kochten en opknapten. Théo Faller zette met veel energie het werk van zijn vader en oom voort. Hij kocht delen van omringende Grand Cru wijngaarden als Furstentumen, Schlossberg, Mambourg en Marckrain en wist de wijnen van Domaine Weinbach naar ongekend hoog niveau te brengen. Met de derde generatie kregen de wijnen nog meer verfijning en diepgang, want vanaf 1988 werd er eerst naar biologische wijnbouw overgestapt en vervolgens werd in 2005 de keuze gemaakt om de 28 hectare aan wijngaarden en het wijnmaken geheel volgens biologisch dynamische principes te gaan doen. Het resultaat is verbluffend; de witte wijnen hebben nu een ongekende mineraliteit, finesse en concentratie. Het is het resultaat van natuurlijke preparaten, het handelen al naar gelang de stand van de maan en de sterren, het al in een vroeg stadium drastisch snoeien, druiven met een optimale rijpheid met de hand plukken, met zeer lage rendementen en liefst met de eerste effecten van de nobele rotting en verder een vinificatie met zo min mogelijk interventie.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Alsace |
Wijnhuis | Domaine Weinbach |
Druif | Gewurztraminer |
Biologisch | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2010 |
Drinken vanaf | 2016 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.375 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Complex, Fruitig, Krachtig, Kruidig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Wit fruit, Zoet |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |