Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

2010 Bodegas Catena Zapata Adrianna Malbec

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2010 Bodegas Catena Zapata Adrianna Malbec

€ 76,95
niet op voorraad
+19 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

EAN: 7794450092731
Availability:
Wijnsoort: Rood
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Argentinië
Streek:
Wijnhuis: Catena Zapata
Jaar: 2010
Drinken: 2016-2025
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Nee
Alcohol: 14.5%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 96

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

De fameuze Adrianna wijngaard in Gualtallary is wellicht de meest bestudeerde wijngaard ter wereld en is  volgens de vele de beste wijngaard van Catena voor malbec.
Er lopen nu studies inzake de bodemsamenstelling en  de diepte en de invloed op de kwaliteit. Ook wordt het bodemleven bestudeerd waarbij de aandacht uitgaat naar unieke bacteriën die de wateropname zouden bevorderen. De wijngaard is gelegen op een respectabele hoogte van maar liefst 1480 meter

De 2010 Catena Zapata Adrianna Vineyard is een absoluut topjaar en heeft maar liefst 96 Parkerpunten gekregen. Uit de Adrianna wijngaard komen ook de prachtige White Bones en White Stones Chardonnays die wij bij Grandcruwijnen ook in ons assortiment hebben. De Adrianna Malbec is een sappig en smakelijk wijn die krachtig is met een ongekend fraaie en hoge zuurgraad (het gevolg van de hoogte en de grote verschillen tussen dag- en nacht temperaturen). In de neus begint de malbec ietwat verlegen en terughoudend maar het langzaam toont  de wijn bloemige tonen en aroma's van rijp fruit, bosbessen, leder, espresso en aromatische kruiden. De smaak is strak en recht en zeer minearal. Dit is een zeer geconcentreerd wijn met een fantastische natuurlijke zuurgraad. Het is een terroir wijn en geen fruit wijn. Het ideale drinkvenster is vanaf 2016 tot 2024. De absolute top onder de Malbec wijnen!!

Bodega Catena Zapata wordt gezien als het vlaggeschip van de wijnhuizen in Argentinië. De uitspraak van Robert Parke zegt veel: ‘when all is said and done, Catena Zapata is the Argentina winery of reference, the standard of excellence’.

 

Het toonaangevende huis Catena Zapata is reeds sinds 4 generaties actief in de Argentijnse wijnbouw. Bodega Catena Zapata werd opgericht door Nicola Catena die in 1898 Italië per zeilschip verliet naar Argentinië. Hij kwam uiteindelijk terecht in Mendoza en plantte hier in 1902 zijn eerste wijngaard aan met de druivensoort Malbec. Zijn zoon, Domingo, erfde het wijnhuis en verwezenlijkte de droom van zijn vader om één van de grootste wijngaard bezitters te worden in Mendoza.

In de jaren '60 ging het wijnhuis door een moeilijke periode vanwege de slechte economie en een stijgende inflatie. Nicolás Catena, de zoon van Domingo met een economie opleiding, nam halverwege de jaren '60 de leiding over en concentreerde zich op het uitbreiden van de distributie in Argentinië. Hij verkocht het tafelwijn producerende wijnhuis en behield alleen Bodegas Esmeralda, het wijnhuis van de mooie wijnen.

Argentinië stond in die tijd bekend als bulkwijn producerend land en Nicolás werd dan ook voor gek verklaard. Maar hij hield voet bij stuk en ging op zoek naar de beste locaties om wijngaarden aan te planten, o.a in Gualtallary op grote hoogte . In de jaren ‘80 begon hij de druivensoorten Chardonnay en Malbec aan te planten. Deze laatste druif zou volgens zijn eigen wijngaard beheerder hier nooit rijpen, maar gelukkig voor Nicolás deed hij dat wel.

Het heeft hem wel vijf jaar gekost voordat hij helemaal tevreden was over de Malbecdruif in de 60 jaar oude wijngaard Angélica voor de productie van de Catena Malbec in 1994. Wat later begon hij met de productie van de Catena Alta wijnen, afkomstig van de beste percelen uit zijn wijngaarden. Hij verbouwde ook vele klonen van de Malbec en wist voor ieder van hen de meest geschikte wijngaard uit te zoeken.

Eind jaren ’90 begon hij met het maken van een aantal topcuvées die hij Catena Zapata noemde (naar de naam van zijn moeder Angélica Zapata ). Deze wijnen worden uitsluitend geproduceerd in uitzonderlijk goede jaren. Bodega Catena Zapata produceert vijf verschillende lijnen, meestal van wijngaarden op een hoogte van 900 meter of meer: Catena Zapata, Catena Alta, Catena, Alamos en Argento.


catena zapata

Bij voorkeur krachtige vleesgerechten. Geweldig bij een goede BBQ met Ossenhaas van de beste kwaliteit en liefst gegrild. Wildgerechten van viervoeters; wildzwijn, hertenfilet, ree.
Rating: 96


Wine Advocate #212 Apr 2014

The awesome 2010 Catena Zapata Adrianna Vineyard turned out to be one of my favorite wines of all that I tasted from Argentina, a wine that has me daydreaming of Gualtallary and the amazing Adrianna vineyard which is also the source of the superb White Bones and White Stones Chardonnays. Here the Malbec, grown at 1,480 meters above sea level in the Tupungato quarter of the Uco Valley, in the commune of Gualtallary where the soils are rich in calcium carbonate, is co-fermented with a little (7%) Viognier from that very same vineyard. It produces a sappy, tasty, umami-driven wine that has very high acidity (almost citric), 6.5 grams of it – so you might not like this wine if you prefer low acidity ones. It is austere and straight, but it packs quite a punch. The nose is somehow reticent, but it slowly displays floral notes and aromas of ripe fruit, some spices and aromatic herbs. The palate is also austere and straight, a very mineral wine, with a texture and an electricity akin to licking a chalky stone. This is a wine to age, very concentrated, with high natural acidity. It is a soil wine, not a fruit wine. It needs time in bottle. Drink 2016-2022. 

Catena is almost equivalent to Argentine quality wine, as Nicolas Catena was the true pioneer and is still the most important wine personality in Argentina. Bodega Catena Zapata has been owned by the Catena family since 1902. Of course I paid a lot of attention to their wines and I tasted with Laura Catena and winemaker Alejandro Vigil both in Madrid and Mendoza, visited their vineyards in Gualtallary and jumped into different pits in the soil to see the differences in terroir. I was able to discuss multiple topics (including Sherry wine, as it seems to be one of his passions) with Nicolas Catena, which was a real pleasure. They are so forward thinking and smart as they are still at the head of quality wines in the country, doing amazing research and never resting on their laurels. Alejandro Vigil is one of the most passionate and intuitive winemakers on Earth, and he’s also completely crazy about wine, always wanting to experiment, to question the established ideas and to learn more. We need more of these champions in the wine world. The result can be no other than superb wines, with some groundbreaking whites that could compete with the finest white Burgundies (I’d love to do a blind tasting one day) and the most amazing Malbecs you can think of, and everything in between. To explain some of the many things I saw and learned from them, one of the main objectives is to improve the knowledge of their vineyards, to break the macro-units of terroir into smaller parts, smaller zones, and even vineyards, or even parts of vineyards. This allows them to do different viticulture, watering, harvesting and vinification even to a few rows of vines. For one given vineyard they might have 200 different lots, which is not a picture of the terroir, but a FILM of the terroir, which gives the wines enormous complexity and for them it creates an even higher complexity, for the blends! The result of this way of working is hundreds (or was it thousands? I think it was.) of micro-vinifications in every vintage. The amazing blending skills cannot then be forgotten. Nicolas Catena has three offspring: Laura, Ernesto and Adrianna. Laura is a doctor in San Francisco but is already at the helm of the family winery. She has time to travel the world showing their wines and to write books about Argentine wine. Ernesto has different projects and is enchanted by biodynamic practices. Adrianna is the youngest, still studying in the UK, but already involved, as she shares ownership with Alejandro Vigil in the Aleanna winery (also included in this report). Various vineyards are named after members of the Catena family. If we use Laura as the pivotal point, Angelica was her grandmother, and Nicasia was the mother of Angelica, so she was Laura Catena’s great-grandmother. Both Nicasia and Angelica are names of vineyards you might see on their labels. Adrianna Vineyard is, of course, named after Nicolas’ younger daughter and was the first vineyard ever planted in Gualtallary. Doctor Nicolas Catena told me that he planted there out of fluke and then they realized he had discovered a treasure of a place, but I believe that what he calls “fluke” is really intuition. Coincidences like that do not really exist, you know. Gualtallary is nowadays recognized as one of the highest potential wine regions, not only in Mendoza, but in the whole of Argentina. The combination of high altitude and calcium carbonate-rich soils produces wines that are both intense and fresh, true to their origin. To continue with the experiments, I tasted two Malbecs from similar soils (same depth) all from Adrianna on chalky soils, and they experimented with different density. They have a plot with 6,000 plants per hectare and another one with 12,000 plants. The version with high plantation is so much more focused and vertical. One other experience was to see the influence of deep soils on Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon in Nicasia. Angelica is the historical vineyard, in Lunlunta, where they did one sweet wine with the green-harvested bunches that were not cut fully, but were left hanging on the vine. Those bunches were harvested one month later than normal, and the must fermented naturally with indigenous yeasts that fermented up to 17.8% alcohol and left 42 grams of sugar. Unfortified, it was a delicious experience. That’s just a sample of what keeps them busy at Catena, as they are also experimenting and formulating different hypothesis that have to be demonstrated relative to the orientation of the plantings (traditionally north-south, because of the irrigation by gravity), width of the canopy, the influence of height of the plants, how to irrigate – you name it! The groundbreaking Adrianna Vineyard wine was produced in 2004 for the first time, from their grapes in Gualtallary in Tupungato, but the big change arrived with the 2006 when they changed everything. It was a very cold vintage and all of a sudden the vision was that for cold wines they had to stop using barriques and started using old 400- and 500-liter old barrels instead, which were previously used for transportation only. 2006 turned out to be a superb vintage, and they increased the knowledge about their micro-plots in the vineyard, like their cuartel 5. This wine is more subtle than other Malbecs, less obvious, with more subtle flowers, and violets mixed with chalk. It was in 2006 when Alejandro Vigil realized that Malbec had to be treated and fermented like a Pinot Noir rather than like Cabernet Sauvignon, which was what the majority of people –including him- were doing. That’s when the Catena wines really took off, and they have not looked back. Finally, let’s take a simplified look at the different ranges of wines before I go into each individual wine: the Catena range is a blend of high altitude estate vineyards. The Catena Alta range is what they call a row selection in the Catena family vineyards. The Catena Zapata wines are the top of the range, and they are a plant-by-plant selection from their vineyards. It might sound crazy (and it probably is), but that’s what it is.

Wijnsoort: Rood
Druif: Malbec
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Argentinië
Streek: Mendoza
Wijnhuis: Catena Zapata
Website URL:
Jaar: 2010
Drinken: 2016-2025
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Nee
Alcohol: 14.5%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 16-18
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Borrel, Diner
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking: In OWC indien per 6 besteld
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Ben een groot fan van deze wijn. Een volwaardige wijn die veel duurder doet vermoeden. Wij prefereren deze wijn altijd nog even te decanteren. Verrassend goed voor het geld.

- Melissa
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen