2008 Taittinger Brut Blanc de Blancs Comtes de Champagne

215,00 177,69
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Champagne
Appellatie Champagne (Appellatie)
Wijnhuis Taittinger
Jaar 2008
Druif Chardonnay
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (12%)
Drink venster 2021 - 2035
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De legende van de‘ Comtes de Champagne ’(graven van Champagne) uit de 16e eeuw is een prachtig verhaal van een veronderstelde realiteit, gecombineerd met de verbeeldingskracht en poëzie van de verteller. De relevantie ervan vandaag is niet zozeer te danken aan de historische nauwkeurigheid; het is meer een emotioneel verhaal, met nieuwe aanpassingen die tot op de dag van vandaag bloeien. De flamboyante legende van Thibaud IV le Chansonnier is sterk verbonden met de unieke Comtes de Champagne-blend van Taittinger.

De Comtes de Champagne Blanc de Blancs wordt alleen in de absolute topjaren gemaakt waarbij deze wijnen uitzonderlijk lang rijpen en behoren tot de legendarische topwijnen uit de Champagnestreek. De Comtes de Champagne Blanc de Blancs is het mooiste voorbeeld van de Taittinger House-stijl en is altijd een vintage cuvée. Het is gemaakt met 100% chardonnay druiven uit de 5 dorpen met een Grands Crus-classificatie voor de Chardonnay-druif (Avize, Chouilly, Cramant, Oger, Mesnil-sur-Oger). Het duizend jaar oude krijt is aan de oppervlakte aanwezig en creëert een ware oase van water en warmte en geeft deze champagne zijn unieke mineralige karakter. Deze cuvée wordt gemaakt met uitsluitend sap van de eerste persing. Een klein percentage (5%) van de blend wordt gerijpt in verse eikenhouten vaten om de zeer delicate balans van geroosterde tonen in de uiteindelijke wijn te creëren. Taittinger weet dat het geduld moet hebben met deze geweldige Chardonnays, die de kroon op zijn terroir vormen; de Comtes de Champagne Blanc de Blancs blijft minimaal 10 jaar in de kalkgroeven onder Saint-Nicaise, voordat ze tevoorschijn komen om de smaakpapillen van wijnliefhebbers te ontsteken en te verrassen.

De vintage 2008 is warm en toch fris - de perfecte uitdrukking van het continentale klimaat in de Champagne. Comtes 2008 belichaamt het contrast in klimaat tussen zonneschijn en koele temperaturen, wat een intense, kristalheldere suggestie geeft van het kalkachtige terroir van de Côte des Blancs Grands Crus waarvan het zijn oorsprong vindt. De winter was erg lang en koud met weinig regen. De lente was mild en vochtig met weinig zonneschijn. De wijnstokken
bloeide in de eerste twee weken van juni bij vrij koele temperaturen. Het fruit rijpte langzaam en gestaag in even koele temperaturen met enkele periodes van regen. De oogst vond plaats in de zon van 15 september tot 10 oktober in een perfecte staat dus vollop frisheid, strakheid, zuiverheid, zoutheid, verfijning en aromatische precisie. Gedurende de 12 jaar heeft het langzaam gerijpt in kelders.

Een stroom van delicate, aanhoudende bubbels die kenmerkend zijn voor Chardonnay met in het glas een licht gouden
kleur met een vleugje groen. Zijn neus geeft een ware uitdrukking van de kalkachtige grond waaruit de wijn vandaan is gekomen met een delicate strakheid. Aroma's van peer, limoen, witte peper en oranjebloesem gecombineerd met hints van zoethout en licht geroosterde tonen. De aanzet in de mond is levendig, met een grote aromatische verfijning die leidt naar een aanhoudende mineraliteit en strakheid gevolgd door een sensatie van complexe en toch zachte frisheid. 

Perfect voor een speciaal feest, deze champagne is de ideale match voor zeevruchten, schaaldieren of vis
voorgerecht. Met een ideale serveertemperatuur van 11 ° C verrast deze cuvee vanaf de eerste slokjes met zijn
ongelooflijke jeugdigheid en zijn kristalheldere, strakke textuur.

De beste 'Comtes' ooit! 98 punten van Robert Parker, 98+ punten van Vinous en zelfs 99 punten van James Suckling. Een monumentale jaargang van deze prestigieuze cuvée!Vineyard for 2008 Taittinger Brut Blanc de Blancs Comtes de Champagne

Champagne Taittinger behoort tot de grote internationale merken (Grandes Marques) van de champagnestreek en wordt verkocht in meer dan 130 landen. Onder leiding van de heer Pierre Emmanuel Taittinger, dochter Vitalie (Marketing) en zoon Clovis (Export) is het champagnehuis het enige familiebedrijf in de Champagne van dit formaat. Met nadruk op de exclusieve Chardonnaydruif krijgt Taittinger al jarenlang internationale erkenning door hun constante kwaliteit, finesse en elegantie. Door het opbouwen van relaties met gerenommeerde distributeurs, een jong team met focus op de toekomst en de keuze voor een selectieve distributie (gericht op Horeca) is Taittinger een sterk groeiend merk in de Nederlandse markt.

GESCHIEDENIS CHAMPAGNE TAITTINGER
In 1734 heeft Jacques Fourneaux het champagnehuis opgericht en is daarmee één van de oudste champagne handelshuizen in de Champagne. In 1932 heeft Pierre Taittinger het huis overgenomen en is het de naam Taittinger gaan voeren. Stap voor stap verwierf Taittinger naam en faam tussen de grote champagnehuizen door zich innovatief op te stellen en te focussen op de hoogwaardige Chardonnay. Francois Taittinger, innovator en visionair, voorzag dat de consument van de toekomst de Chardonnay zeer zou waarderen door zijn lichte stijl, finesse en elegantie. Dit leidde in 1952 tot de eerste productie van de Comtes de Champagne Blanc de Blancs, een uitzonderlijke champagne van de grand crus wijngaarden gelegen op de Côtes de Blancs. Door de voorliefde voor kunst is Taittinger in 1983 begonnen met de bijzondere Collection serie. In uitzonderlijke jaren is de champagnefles, in een gelimiteerde opgave, voorzien van een bijzondere kunstschildering. Bekende kunstenaars die in het verleden deze eer hebben gehad zijn onder andere Vaserely, Arman, Corneille en Lichtenstein.
In 2005 heeft Taittinger het champagnehuis verkocht aan een investeringsmaatschappij, maar al snel constateerde de familie dat de waarden en de kwaliteit van de champagne niet gegarandeerd konden worden. Daarom heeft de familie het champagnehuis in 2006 teruggekocht. Nu werken zij met een jong en enthousiast team, onder leiding van zeer ervaren mensen, er hard aan om liefhebbers kennis te laten maken met de kwaliteit en de familiewaarden om zo het champagnemoment of ook wel het “L’instant Taittinger” te delen.

FAMILIEBEDRIJF
Taittinger is een van de weinige familiebedrijven in de Champagne, geleid door Pierre Emmanuel Taittinger. Samen met dochter Vitalie (Marketing) en zoon Clovis (Export) leidt hij het champagnehuis vanuit Reims. De wijnmaker en kwaliteitsbewaker van de blends bij Taittinger is Loïc Dupont, die al 25 jaar werkzaam is bij het bedrijf.

LIGGING VAN DE WIJNGAARDEN
Aan de basis van de kwaliteit van de Champagnes van Taittinger staan de 289 hectare wijngaarden in eigen bezit gelegen op de beste locaties in en om Reims. Ze leveren ongeveer de helft van de jaarlijkse behoefte aan wijn. Hierdoor is Taittinger minder afhankelijk van de fluctuerende prijzen op de druivenmarkt en dragen zij zorg voor een constante kwaliteit. De resterende druiven worden op contractbasis gekocht van lokale boeren, met relatief veel Chardonnay-druiven uit de Côte des Blancs, waar de mooiste Chardonnay vandaan komt. Een team experts, onder leiding van Loïc Dupont, selecteert de wijnen voor de verschillende cuvées van Taittinger. Zeer hoge eisen worden gesteld aan de wijnen voor de bijzondere topcuvées.

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Champagne
Appellatie Champagne (Appellatie)
Wijnhuis Taittinger
Druif Chardonnay
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2008
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2035
Alcohol % 12
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Ja
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 98
James Suckling rating 99
Smaakprofiel Complex, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit
Drink momenten Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch

Gerechten die goed bij deze wijn passen

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2008 Taittinger Brut Blanc de Blancs Comtes de Champagne
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

03.06.2023

Champagne Veuve Clicquot Brut Veuve Fridge SMEG

"Een blikvanger in mijn huis...zo mooi...superblij ! " Chantal

Bekijk product recensie