2008 Cossart Gordon Colheita Verdelho Madeira

64,00 52,89
Wijnsoort Madeira
Land Madeira
Regio Divers
Wijnhuis Cossart Gordon & Co
Jaar 2008
Druif Blend Rood
Inhoud (Alc) 0.5 ltr (19%)
Drink venster 2020 - 2040
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Cossart Gordon & Co. werd opgericht in 1745 en is het oudste bedrijf in de Madeira wijnhandel. Francis Newton, een jonge Schot, zeilde vanuit Gravesend in Groot-Brittannië en arriveerde op 12 september 1745 op Madeira, waar hij het bedrijf oprichtte. Hij werd vergezeld door zijn jongere broer Thomas van 1758 tot 1763 en vervolgens door een andere Schot, Thomas Gordon van Balmaghie, eveneens in 1758. Thomas Murdoch trad in 1791 toe tot de firma die Newton, Gordon, Murdoch & Co. werd genoemd.

Tegen 1850 leverde het bedrijf naar verluidt "de helft van de groei van het eiland" en Newton's contacten in Amerika via zijn broer Andrew (die Schotland verliet naar Virginia) bleken zeer succesvol te zijn en het bedrijf verwierf een ongeëvenaarde reputatie als leveranciers van verfijnde Madeiras. De koloniën in Noord-Amerika waren in die tijd de grootste en meest veeleisende markt, zozeer zelfs dat de beste productie algemeen bekend stond als "America Madeira". Madeira speelde zo'n belangrijke rol in het Amerikaanse leven dat het werd gebruikt om op 4 juli 1776 te toosten op de Onafhankelijkheidsverklaring.

Een van de topmodellen van Cossart Gordon is de Cerdelho Colheita. Een Colheita is een wijn van hoge kwaliteit, minimaal 5 jaar gelagerd, van 1 jaargang en in dit geval dus 2008. Dit topmodel is gemaakt van de Verdelho druif welke in de rest van Portugal ook bekend als Gouveio. 

De Cossart Gordon's Vntage Verdelho 2008 is een madeirawijn gemaakt van één enkele oogst en is gebottelt in 2020 dus deze wijn heeft 12 jaar gerijpt in Amerikaans eiken vaten volgens het traditionele 'Canteiro'-systeem, waarbij de vaten geleidelijk werden overgebracht van de bovenste verdiepingen van de lodge, waar het van nature warmer is, naar de middelste verdiepingen en uiteindelijk naar de begane grond waar het koeler is. De wijn werd regelmatig geproefd en toen hij de gewenste rijpheidsgraad bereikte, werd hij gebotteld. Slechts 2.000 flessen van 0.5 liter van deze wijn werden vrijgegeven.

De Cossart Gordon's Vintage Verdelho 2008 is in het glas strogeel met mooie gouden rand. In de neus heeft het een intens en complex karakteristiek boeket van gedroogde vruchten, hout en sinaasappelschil. In de mond medium tot full bodied, vlezig en fris met een lange en heerlijke intense nootachtige afdronk waarin de geïntegreerde zuren vol overeind blijven staan.

De typische Madeira aciditeit in combinatie met het zachte karakter maken deze Verdelho een geweldige begeleider van heldere soepen en (wild)paté’s. Ook een spannende combinatie is als begeleider van de Indiaas keuken.

Vineyard for 2008 Cossart Gordon Colheita Verdelho Madeira

Cossart Gordon & Co., opgericht in 1745, vertegenwoordigt het oudste bedrijf in de Madeira-handel. Het werd oorspronkelijk opgericht door Schotten, Grancis Newton en William Gordon, die later in 1808 werden vergezeld door William Cossart. Het bedrijf vestigde een reputatie als leveranciers van de beste van Madeira, voornamelijk dankzij hun handelsrelatie met Amerikaanse koloniën.

Madeira staat bekend om zijn variëteitwijnen, die in de loop van de tijd de stijl van de wijn zijn gaan bepalen. Kort na de ontdekking van het eiland, plantten de eerste kolonisten druiven die veel voorkwamen op het vasteland van Portugal, met uitzondering van "Malvasia" of Malmsey die afkomstig waren uit de Middellandse Zee.

Geschiedenis

Cossart Gordon & Co. werd opgericht in 1745 en is het oudste bedrijf in de Madeira wijnhandel. Francis Newton, een jonge Schot, zeilde vanuit Gravesend in Groot-Brittannië en arriveerde op 12 september 1745 op Madeira, waar hij het bedrijf oprichtte. Hij werd vergezeld door zijn jongere broer Thomas van 1758 tot 1763 en vervolgens door een andere Schot, Thomas Gordon van Balmaghie, eveneens in 1758. Thomas Murdoch trad in 1791 toe tot de firma die Newton, Gordon, Murdoch & Co. werd genoemd.

Tegen 1850 leverde het bedrijf naar verluidt "de helft van de groei van het eiland" en Newton's contacten in Amerika via zijn broer Andrew (die Schotland verliet naar Virginia) bleken zeer succesvol te zijn en het bedrijf verwierf een ongeëvenaarde reputatie als leveranciers van vefijnde Madeiras. De koloniën in Noord-Amerika waren in die tijd de grootste en meest veeleisende markt, zozeer zelfs dat de beste productie algemeen bekend stond als "America Madeira". Madeira speelde zo'n belangrijke rol in het Amerikaanse leven dat het werd gebruikt om op 4 juli 1776 te toosten op de Onafhankelijkheidsverklaring.

De geschiedenis van de Britse kooplieden op het afgelegen eiland Madeira is fascinerend en uniek. Ze woonden en werkten in de wijnhandel op Madeira en hadden slechts sporadisch contact met de buitenwereld. Ze droegen zeer substantieel bij aan verschillende activiteitengebieden die de welvaart van het eiland verhoogden en dus veel armoede verlichtten.

De familie Cossart is al bijna twee eeuwen een van de meest invloedrijke op het eiland. Het meest gezaghebbende boek op Madeira, Madeira The Island Vineyard, is geschreven door Noël Cossart, een voormalige senior partner van de firma die in 1907 op het eiland werd geboren. Tot op de dag van vandaag worden Cossart Gordon Madeira's beschouwd als de allerbeste die er is.

 

Kenmerken
Wijnsoort Madeira
Land Madeira
Regio Divers
Wijnhuis Cossart Gordon & Co
Druif Blend Rood
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2008
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2040
Alcohol % 19
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.5 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Ja
Afsluiting Kurk
Parker rating 91
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2008 Cossart Gordon Colheita Verdelho Madeira
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

31.01.2023

2009 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial

"Geweldige Rioja, superlange afdronk" John

Bekijk product recensie