Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

2008 Vega Sicilia Tokaj Oremus Aszú 5 Puttonyos

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2008 Vega Sicilia Tokaj Oremus Aszú 5 Puttonyos

€ 56,95
beperkte voorraad
3 op voorraad
+14 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

Availability:
Wijnsoort: Wit
Druif:
Inhoud fles: 0.5 ltr
Land: Hongarije
Streek:
Wijnhuis: Vega Sicilia
Jaar: 2008
Drinken: 2017-2040+
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Niet Duurzaam
Alcohol: 12%
Smaaktype: Lichtzoet/zoet
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 95

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Nadat in Hongarije de grenzen opengingen voor buitenlandse investeerders heeft de familie Alvarez, ook bekend van Bodegas Vega Sicilia, dit wijngoed in 1993 aangekocht. Oremus is één van de grote oude producenten van Tokaj, er zijn beschrijvingen gevonden uit de 14e eeuw. De familie Alvarez heeft kosten noch moeite gespaard om van dit prachtige bedrijf een absolute topproducent te maken. In 2003 werd Oremus dan ook uitgeroepen tot Winery of the year in Hongarije. Naast de klassieke grote zoete Tokaj’s produceert men ook een niet te versmaden droge witte furmint. Deze is gekenmerkt door opvallend complex fruit, levendigheid en fijne nieuwe houttonen.

In 1991 begon de Spaanse familie Álvarez, eigenaar van het fameuze Vega Sicilia met de onderhandelingen om de wijngaarden in Tokaj over te nemen. In 1993 verwierf Vega Sicilia het bedrijf en de wijngaarden gaf het de naam ' Oremus'. 'Oremos' betekent in het Spaans: ' Laat ons bidden' en dit is Oremus in het Latijn.

De geschiedenis van de wijngaarden van dit domein in Tokaj gaat terug tot 1616 toen Prins György Rákóczi de wijngaarden van wat nu Oremus heet, verwierf.
In 1631 maakte de Calvinistische predikant Maté Szepsi Lackó voor het eerst een wijn van door botrytis aangetaste druiven. Het werd de eerste Aszú.
In 1993 verwierf Vega Sicila het bedrijf en gaf het de naam ' Oremus'. Er werd in de vernieuwing van het bedrijf veel geïnvesteerd en een technisch team van Vega Sicilia zag toe dat - met respect voor de traditie - een hoog kwalitatieve wijn werd gemaakt. oremus

Oremus werkt uitsluitend met druiven uit eigen wijngaarden. Men beschikt over 100 ha wijngaarden verdeeld over 13 historische percelen. De totale wingerd van Tokaj bestrijkt 5000 ha. De productie bedraagt 100-150.000 flessen per jaar. Drie verschillende wijnen produceert Oremus: Oremus Tokaji Dry Mandolás, Oremus Late Harvest en Oremus Tokaji Aszú. De wijnen van Oremus worden naar 54 landen geëxporteerd. De belangrijkste afnemers zijn: de Verenigde Staten, Brazilië, Scandinavië (Zweden en Finland), Zwitserland, Spanje en Japan. De vier belangrijkste druivenrassen zijn furmint, hárslevelü,sárga muskotály en zéta. Zéta is een kruising van furmint en bouvier.

Deze liquoreuze wijn bestaat in vier gradaties van restsuiker:
drie, vier, vijf of zes puttonyos. Dit waren oorspronkelijk oogstmanden van 27.2 kg. Daarvan laat men in goede jaren eerst de jus de goutte voor de escenzia uitlekken in een tank. Tegenwoordig is het een equivalent van ongeveer 25 kilogram gebotrytiseerde druivenpasta,nadat de jus de goutte is afgetapt van de Eszencia Aan een Gönc barrique van 136 liter most worden respectievelijk drie, vier, vijf of zes puttonyos van gebotrytiseerde en per ingedroogd druifje geoogste druiven toegevoegd. Pas na een aantal dagen weking, perst men de inmiddels goudkleurige most, die vervolgens maanden langzaam gist in eiken vaten. Aszú bottelt men volgens traditie altijd in flesjes van vijftig centiliter.

Vega Sicilia heeft inmiddels vijf bijzondere domeinen in de groep. Oremus vervult daarin een bijzondere rol. Het zijn wijnen met karakter en zijn gastronomisch goed inzetbaar.

De geschiedenis van Vega Sicilia ontstaat in 1864 met een voor die tijd ongekend revolutionaire stap. In dat jaar sticht Eloy Lecanda het wijngoed en importeert 18.000 stekken van cabernet sauvignon, malbec, merlot en pinot noir uit Bordeaux. Die stekken plant hij op de finca van zijn vader, iets ten oosten van Valladolid. Een lange opvoeding op barrique en houten foeders volgt. Pas in 1915 bottelt het domein zelf de eerste Valbuena en Vega Sicilia. Vega Sicilia vestigt zijn reputatie voorgoed in 1929 op de wereldtentoonstelling van Barcelona. Daar krijgen de jaargangen 1917 en 1918 een onderscheiding. Vanaf dat moment vergroot het bedrijf zijn imago tot de huidige, haast legendarische dimensies.

In 1982 breekt een nieuw tijdperk aan met de overname van het domein door de huidige eigenaar, de familie Alvarez. Onmiddellijk start de nieuwe bezitter een omvangrijk programma van investeringen in de wijngaarden en de kelders, zonder het unieke karakter van Vega aan te tasten. In dat jaar wordt ook de D.O. Ribera del Duera ingesteld. Na de succesvolle overname van Vega Sicilia denkt de familie Alvarez aan verdere expansie. Zij gaan op zoek naar de beste terroirs en voegen in relatief korte tijd een aantal beroemde of veelbelovende wijngebieden aan hun bezit toe.

Dit domein, het meest bekende van Spanje, werd gesticht door Eloy Lecanda in 1864. Doorheen heel zijn geschiedenis heeft het domein toebehoord aan diverse families, doch heeft het steeds zijn uniciteit en klasse bewaard. Alles begon in 1848 toen Don Toribio Lecanda, een Bask, Marqués de Valbuena uit financiële moeilijkheden hielp door een domein van 2000 ha te kopen. Toen op 22 juli 1859 Don Eloy Lecanda dit domein erfde van zijn vader besloot hij er iets mee te doen. In 1864 trekt hij naar Bordeaux en koopt hij 18.000 wijnstokken: Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec, Merlot en Pinot Noir. Toen hij deze op zijn Finca Vega Sicilia plantte, was dat voor velen een daad van verdwazing. Het domein leefde immers vooral van de veeteelt, de boomgaarden en de verkoop en aanmaak van keramiek.
Toen ook de familie Lecanda in financiële moeilijkheden raakte, deed er een nieuwe geldschieter zijn intrede: de familie Herrero. 15 jaar later verkreeg Antonio Herrero Velázquez het gehele domein. In 1905 kwam het beheer van het domein in handen van Txomin Garramiola. Deze Bask werkte eigenlijk voor de Riojabodega Cosme Palacio. Aangezien deze door de fyloxera moeilijkheden had om zijn klanten in Bilbao van wijn te blijven voorzien - Bilbao was op dat moment het zenuwcentrum voor de Spaanse wijnen en dan vooral die van Rioja - stelde hij voor aan de zonen van Antonio Herrero, die sinds 1901 verantwoordelijk waren voor het domein, om de bodega aan hem te verhuren voor een termijn van 10 jaar. Palacio nam Txomin als vertrouwenspersoon, hij zou de wijn maken. De stijl van deze wijn zou in de lijn liggen van de wijn die de klanten van Cosme Palacio gewend waren, d.w.z. in de stijl van Rioja: lange rijpingen op hout en botteling als de bestellingen arriveerden, niet eerder. Het domein luisterde toen naar de naam Bodegas de Lecanda.
Toen in 1915 de huur afliep en het domein werd herdoopt in Hijos de Antonio Herrero, konden de 3 broers Txomin overtuigen om op post te blijven. Het was immers een zaak van prestige dat de wijn verder zou gemaakt worden. Vanaf 1915 kon Txomin dan ook zijn eigen wijnen maken, die niet meer dienden om het tekort aan Rioja bij Cosme Palacio op te vangen. Dit betekende de geboorte van Vega Sicilia Unico en Valbuena.
De familie Herrero bewoog zich op dat ogenblik in de hoogste Spaanse kringen van de aristocratie en industriëlen. De bodega was een zwaar verlieslatende activiteit, doch de andere opbrengsten van de Finca dienden dit gat te dichten. Het was nooit zijn bedoeling om van Vega Sicilia een wijn te maken die gecommercialiseerd zou worden. De wijn was immers niet te koop… en diende enkel als prestige voor de familie Herrero. De wijn kon enkel met vriendschap gekocht worden en niet met geld. Indien iemand toch een fles wou kopen zonder bevriend te zijn met de Herrero’s, vroegen ze een prijs die buiten alle toenmalige verhouding lag. Zo ontstond langzaamaan de mythe van de duurste wijn van Spanje.
De wijn kende grote successen doorheen heel Europa in de jaren 20. In 1933 sterft Txomin en in 1952 wordt het domein verkocht aan Prodes, een zadenfabriek. Er was echter niet meer het enthousiasme van de broers Herrero. Tot de intrede van Jesús Anadón, die beheerder bleef van het domein tot de verkoop aan de huidige eigenaars.
De verkoop aan de familie Alvarez in 1982 was het beste wat Vega Sicilia kon overkomen. De familie kocht Finca Vega Sicilia als investering - de familiebusiness Eulen houdt zich voornamelijk bezig met industriële schoonmaak en bewakingsdiensten en is een van Spanjes grootste bedrijvengroepen. Zij gaven er zich rekenschap van dat de draad van de evolutie moest opgepakt worden en hebben sindsdien onophoudelijk in dit domein geïnvesteerd. Pablo Alvarez staat aan het hoofd van de groep Vega Sicilia.
Sinds 1998 staat Xavier Ausas als oenoloog aan het hoofd van de technische staf. Vandaag is Vega Sicilia meer levend dan ooit!
Variëteiten

Het gehele domein beslaat 1000 ha. 250 ha daarvan zijn wijngaarden, verdeeld onder Tinto fino (200 ha), Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec. Er werd voor de viticultuur een meticuleus systeem ingevoerd waarbij de productie nooit boven de 22 hl/ha kan stijgen (max. 2 kg druiven per stok). De druiven worden nooit geoogst onder de 13% alcohol. Er staan 2200 stokken per ha aangeplant. De oudste wijnstokken worden gebruikt voor de Unico, de andere voor de Valbuena. Deze laatste bevat ook meer Merlot dan Cabernet Sauvignon, terwijl het bij de Unico net omgekeerd is.
Het hele gebied heeft een klei-kalkbodem, met een aantal gemengde zones en een deel alluviaal met zandbodems en keien (van het domein naar de Duero toe). Het klimaat is continentaal met Atlantische invloeden. Weinig neerslag (nooit meer dan 500 mm). Gemiddeld 2200 uren zon. De nabijheid van de Duero zorgt ervoor dat de ochtenddauw een verfrissend effect heeft op de wijngaarden.

Dé rode draad op dit domein: om goede wijnen te maken is er geen haast...

Het geheim van Vega Sicilia is gelegen in een complex van factoren:

* kwaliteit van de bodem
* klimaat (micro en meso)
* groot percentage zeer oude stokken
* zeer laag rendement, acht tot twintig hectoliter per hectare, afhankelijk van het jaar
* zeer lange rijping op vat
* perfectionisme in alle aspecten

 

Reserva Especial
Deze wijn wordt gecomponeerd uit een selectie van minstens drie verschillende topjaargangen Unico van tinto fino en cabernet sauvignon. Dit is uniek in Spanje en mogelijk zelfs in de hele wereld. De jongste jaargang is minstens tien jaar oud en rijpt op hout tot de assemblage en botteling plaatsvindt. De Reserva Especial wordt in zeer kleine hoeveelheden geproduceerd en haalt elke keer weer buitengewoon hoge scores in de vakpers. Door de druiven van oude wijnstokken met een bijzonder hoge natuurlijke concentratie kan deze voortreffelijke wijn zijn fruit en geweldige complexiteit behouden en lengte ontwikkelen.

 

Unico
Unico is Vega's referentiewijn. In een goed jaar kan ongeveer éénderde van de productie bestaan uit Unico. Het systeem van de houtrijping is ongewijzigd sinds Vega zijn reputatie vestigde. Na de gisting gaat de wijn een tijdje in grote eikenhouten foeders. Hierna vindt selectie van de wijn plaats: wordt het Unico of Valbuena? Als er voor Unico gekozen is, gaat de wijn ongeveer een jaar in nieuwe Franse eiken barriques. Vervolgens rijpt hij in Amerikaans eiken barriques. De duur daarvan hangt af van het jaar. Daarna gaat de wijn weer in grote foeders. Unico wordt meestal na ongeveer zes jaar houtrijping gebotteld en krijgt na die tijd nog minimaal vier jaar flesrijping. In uitzonderlijke jaren kan de duur van de houtrijping oplopen tot wel negen jaar. Vega brengt Unico alleen in goede jaren uit. Unico wordt louter geproduceerd van druiven van gemiddeld 35 jaar oude stokken. De blend bestaat meestal voor circa 80% uit tinto fino en circa 20% uit cabernet sauvignon. Soms gebruikt men ook een klein percentage merlot.

 

Valbuena
Valbuena maakt men meestal van een blend van ongeveer 80% tinto fino en 20% merlot en malbec. In een jaar dat er geen Unico wordt gemaakt kan daar cabernet sauvignon bijkomen. De stokken zijn minstens twintig jaar oud en de wijn krijgt drie tot vier jaar houtrijping volgens hetzelfde recept als Unico: eerst foeder, daarna één jaar Frans en Amerikaans barrique, vervolgens weer terug in houten foeder en tenslotte nog 1 à 2 jaar rust op fles. Pas na vijf jaar wordt Valbuena op de markt gebracht. Valbuena is een grote wijn op zich en heeft eigenlijk alle karakteristieken van de Unico, maar met een iets andere samenstelling van druivensoorten.

 

Ras, intensiteit, lengte
Alle wijnen van Vega combineren concentratie met elegantie, paren intensiteit en ras aan complexiteit en lengte. Valbuena is wat meer open en gemakkelijker te begrijpen dan de haast esoterische Unico en Reserva Especial. Aroma's die vaak terugkomen in proefnotities zijn: rood fruit - cassis, aardbei, kers - pruimen, mint, vijgen, kruiden, zoethout, mokka, kokos, chocolade en dergelijke. De wijnen lijken vaak veel jonger dan ze werkelijk zijn; met name de Unico en Reserva Especial.

 

Alion
In 1994 bracht Aliòn zijn eerste jaargang uit. De overname van de bodega was twee jaar daarvoor. Tussentijds zijn de kelders meerdere malen aangepast, de laatste keer vóór de oogst van 2000. Toen verving men de r.v.s.-gistingstanks door eikenhouten kuipen en nam een nieuwe, geklimatiseerde barrique-kelder in gebruik. Afgelopen zomer installeerde het bedrijf een geheel nieuwe bottellijn.

 

Moderne wijnen
Aliòn heeft een andere filosofie dan Vega Sicilia. In Aliòn maakt men moderne wijnen van 100 % tinto fino. De wijn gaat na de gisting gedurende veertien tot achttien maanden op nieuwe Franse barriques. Na de botteling ontvangt Aliòn nog twee jaar extra flesrijping. De stijl lijkt op die van een modern gemaakte grand cru uit Bordeaux en dan van tinto fino: geconcentreerd, maar met een zekere elegantie en grote lengte.

 

Tinto de Toro - Pintia
Dit nieuwste project van de familie Alvarez in het opkomende gebied Toro doet nu al het nodige stof opwaaien. Naar verluid stegen de prijzen van wijngaarden in het hele gebied toen het gerucht ging dat de eigenaar van Vega bezig was de beste terroirs te selecteren. De familie kocht zeventig hectare wijngaard in de geselecteerde zones. Een gedeelte daarvan is beplant met oude tinto de toro. Hoewel dit een variant is van de tempranillo zijn er toch duidelijke verschillen: de schil is dikker en de druiven zijn kleiner. Hierdoor is de tinto de toro beter bestand tegen de soms onbarmhartig schijnende zon en hoge temperaturen overdag.

 

Run
Alvarez bouwde nieuwe kelders in San Roman de Hornija tegenover de bodega van Dos Victorias. De eerste oogst 2001 gooide meteen zeer hoge ogen bij de bekende wine critics. In de USA is er een run ontstaan op deze wijn, wat opmerkelijk is voor een eerste jaargang!

 

Beschikbaarheid
De Pintia is uiterst beperkt beschikbaar omdat de wijn alleen van druiven van oude stokken is gemaakt. In de toekomst zal de productie toenemen. Pintia voedt men twaalf tot veertien maanden op, op nieuwe eiken vaten waarvan 70 % Frans en 30 % Amerikaans. De wijn kenmerkt zich door een heftige concentratie met bakken rood en zwart fruit, ondersteund door een fraaie kruidigheid en de vanilletoon van de barriques.


Rating: 95
Beoordeling 2006-2008 is nog niet beoordeeld

eRobertParker.com #210 Dec 2013

The 2006 Tokaji Aszu 5-Puttonyos will be released on the market in 2014. It manages to translate two styles of aszu: the sharp citric-driven Tokaji, thanks to its almost 12 grams per liter total acidity, and the fruit-driven style associated with a warm year. There is a little more residual sugar compared to previous vintages at 160 grams per liter and it was raised in oak for 30 months. It has a seductive, pure aszu bouquet with tropical fruit, dried honey, syrup of fig and orange zest that is very well-defined and already intense. The palate is medium-bodied with a very effervescent entry, Satsuma, grapefruit and mango all vying for attention. It is tight at the moment, even after four years in bottle, but it displays laser-like precision on the mineral finish. Excellent. Drink 2015-2035+ 

Oremus is one of the most well-known wineries in Tokaji. I visited their winery in the village of Tolcsva, where their 115-hectare vineyard is located. This includes prestigious first class parcels that belonged to the Rakoczi and Szirmay families in the 18th century. And there was a sense of opulence at Oremus that I rarely encountered elsewhere in Tokaj. It not only infused their impressive portfolio, but was translated in their splendid tasting room, furnished with plush antique furniture more suited to a Bordeaux chateau. Of course, that has no bearing on the wines themselves, which are generally top quality and some of the purest Tokaj wines that you will find in the region.

Wijnsoort: Wit
Druif: Tokay
Inhoud fles: 0.5 ltr
Land: Hongarije
Streek: Tokaj
Wijnhuis: Vega Sicilia
Website URL:
Jaar: 2008
Drinken: 2017-2040+
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Ja
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Niet Duurzaam
Alcohol: 12%
Smaaktype: Lichtzoet/zoet
Serveertemperatuur: 8-10
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Dessert
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Erg mooi hoor! Natuurlijk nog iets tannines door de jonge leeftijd maar wat een prachtige smaken! Heerlijk zwart fruit met balsamico, dorre bladeren, iets kruidige nasmaak.. fantastisch! Mooi donker van kleur ook. Mocht je in de gelegenheid zijn; probeer deze!

- Dimitri
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen