Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

2016 Domaine Marc Colin & Fils St Aubin 1er Cru la Chateniere

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2016 Domaine Marc Colin & Fils St Aubin 1er Cru la Chateniere

€ 54,95
op voorraad
12 op voorraad
+14 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

Availability:
Wijnsoort: Wit
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Frankrijk
Streek:
Wijnhuis: Marc Colin
Jaar: 2016
Drinken: 2019-2031
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 13.5%
Smaaktype: Droog verfijnd en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 93

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Enkele van ’s werelds mooiste witte wijnen worden gewonnen in Puligny-Montrachet. De beroemdste en waarschijnlijk ook beste van allemaal is afkomstig van de akker Le Montrachet. Deze wijngaard ligt voor de helft in Puligny en voor de andere helft binnen de gemeente Chassagne. Naast Le Montrachet herbergt Puligny ook nog de Grands Cru Chevalier-Montrachet, Batard-Montrachet en Bienvenues-Batard-Montrachet. De wijnen van Puligny zijn bijzonder verfijnd, met mooie schakeringen en een grote mate van complexiteit. 

De Saint Aubin 1er Cru de Chatenière heeft een van de meest Puligny-achtige boeketten wat zich vooral typeert door de mineraliteit in de wijn wat het gevolg is van de het vuurstenen terroir in Saint Aubin. In het glas is de wijn strogeel met witte bloemen. Tamelijk open en breed in eerste instantie en bouwt voort op een lange en intense finish. De smaak van de la Chateniere is fris met een zeer fraai zuurgraad en mooi geintegreerd hout. Deze wijn zal zoals alle wijnen van Colin met de jaren nog vebeteren en heeft een groot potentieel. Dus als het lukt ontkurk deze pracht witte bougogne van Marc Colin pas in 2017. De wijn heeft 91 Parkerpunten gekregen en Marc Colin wordt gezien als een van de beste producenten van de Bourgogne. De uitspraak van Neal Martin in de Wine Advocate is veelzeggend  "Okay, I'm going to say it. Shoot me if I'm wrong. Domaine Marc Colin are currently making some of the greatest whites in Burgundy

Marc Colin komt uit een wijnfamilie in Bourgogne met een stevige reputatie. Samen met zijn twee zonen beheert hij een domein van 20 ha gelegen in het dorpje Saint-Aubin in de Côte de Beaune. Hij bezit uitsluitend top-appellaties: Montrachet, Bâtard-Montrachet, Premier Cru wijngaarden in Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Saint-Aubin en Pernand-Vergelesses. Dit is heel uitzonderlijk. Staat dit domaine van oudsher al bekend om zijn kwaliteit, toch ziet Colin kans om deze steeds te verbeteren. Hij krijgt daarom ook steeds lovender kritieken in de internationale pers. Colins wijnen blinken uit in zuiverheid en combineren kracht met elegantie. Misschien wat verlegen in hun jeugd, maar met een enorm bewaarpotentieel.

Traditioneel ingesteld, vinifieert hij zijn wijnen met een merkwaardige intuïtie voor de natuur. Alhoewel hij openstaat voor Innovatie houdt hij vast aan een traditionele stijl en streeft hij bijv in zijn witte wijnen naar een optimale frisheid en vermijdt hij het door hout gedomieerde type Chardonnay. Hij de meest bekroonde wijnboer uit Gamay St-Aubin en eigenaar van Restaurant Le Chassagne dat 1 michelinster heeft

Marc Colin wijnen online bestellen bij Grandcruwijnen

Marc Colin wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!

Rating: 93


Rating
(91 - 93)

Release Price
NA

Drink Date
2019 - 2030

Reviewed by
Neal Martin
Issue Date
29th Dec 2017
Source
234, The Wine Advocate

The 2016 Saint-Aubin 1er Cru La Chatenière has a more introverted bouquet than its peers, requiring more coaxing from the glass, unveiling lemon curd and hints of hazelnut and grilled almond with time. The palate is very well balanced with a fine line of acidity, saline in the mouth with an exceedingly precise and mineral-driven finish that lingers for 30+ seconds. I admire the breeding of this Saint-Aubin that should age with style.

This writer has regaled the wines of Domaine Marc Colin for a few vintages now. Of course, things never stay the same. Damian Colin informed me that as of one month before my visit in October 2017, his brother Joseph had amicably branched out under his own name, resulting in a split of their 20 hectares of holdings, with Joseph overseeing around six hectares and Damian, together with his sister Caroline, the remainder. These currently include the precious parcels of grand cru, the Montrachet a fermage with their father and Bâtard-Montrachet rented from their parents. Of course, I wish Joseph all the best and will endeavor to taste his wines as soon as I can.

As usual we tasted Damian's portfolio in the tasting room with its slight rearrangements due to the frosts, Damian speaking in English which improves dramatically each time we meet. “It was very difficult because of the frost in April,” he began, as doubtless many others in his locale would do. “During the nights of 26 and 27 April the temperature fell to -5° Celsius, but the damage was done via a combination of the frost and sun the following morning. In 2017, faced with the same problem, we burned bales of straw in the vineyard. But in 2016 the result is that there is 70% crop less than normal. The Chassagne-Montrachet and Saint-Aubin premier crus were severely affected, with Saint-Aubin village and Aligoté less so. There was a big attack of oidium in June around Saint-Aubin and Puligny-Montrachet, hail in Remilly and Chatenerie. But this was not as damaging as the oidium. After June it was warm with a lot of humidity but there was no rot. There was some rain at the beginning of September, which was important because it had been so dry. We started the harvest on 23 September for six days, whereas it is usually ten days, and we did not have to do a lot of sorting because the maturity was very good. The fermentation was normal, classic you might say. For the reds we now undertake pre-ferment cooling periods and longer fermentation for more color and aromas. Normally we have four different Chassagne-Montrachet premier crus. This year there is no Chenevottes…it was completely wiped out. So we introduced the Chassagne-Montrachet “Margaux” cuvée, named after my paternal grandmother Marguerite, a mix of 80% Enseignères and 20% Les Parclot. In addition, there is the Saint-Aubin “3C,” a mix of three different premier crus: Combes, Les Créots and Clos des Meix. Thirdly, there is Saint-Aubin “Luce,” the nickname of my maternal grandmother, which is a blend of Fontenots and other parcels. For the Montrachet and Bâtard-Montrachet, we asked a tonnelier to make a barrel corresponding to the exact size of our [diminished] production. So they cut the ends off of a one-year-old barrel and replaced each end panel with new wood, representing 40% of the surface area. There are 130 liters of the Bâtard-Montrachet and 170 liters of the Montrachet.”

This was a less consistent range from Damian but one not without its peaks, and that is simply down to the challenges thrown by what can only be described as the beginning of a growing season from hell. I felt that those vines in Chassagne-Montrachet were discombobulated by the frost, hail and oidium and even those that survived appeared muted and missed some of their usual nervosité compared to the range of Saint-Aubins. They seem to have shrugged off the growing season more successfully, including some really quite superb village crus that should not be ignored. The grand crus are outstanding, particularly the Montrachet, although finding any will be like looking for a needle in a haystack.

Wijnsoort: Wit
Druif: Chardonnay
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Frankrijk
Streek: Bourgogne
Wijnhuis: Marc Colin
Website URL:
Jaar: 2016
Drinken: 2019-2031
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 13.5%
Smaaktype: Droog verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 10-12
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Aperitief, Diner, Lunch
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Volgens etiket biologisch geteeld zonder sulfiet wat ik erg bijzonder vind want het is een prima wijntje (normaal ben ik niet dol op sulfietvrije wijn..) ruikt prima naar blauwe bessen en braam. Het palet bestaat uit pruim, stevig hout en ander zwart. Medium afdronk.

- Dimitri
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen