2004 Clos Mogador Magnum

320,00 264,46
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Priorat (Appellatie)
Wijnhuis Clos Mogador
Jaar 2004
Druif Cabernet Sauvignon Carignan Garnacha Syrah-Shiraz
Inhoud (Alc) 1.5 ltr (15%)
Drink venster 2017 - 2037
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Eigenlijk hoeven we weinig te vertellen over de iconische wijnmaker Rene Barbier. Zijn Clos Mogador is wellicht de meest bekende Priorat wijn. Het is een biologische verbouwde volle dieprode wijn en behoort tot de absolute top uit de Priorat. De Clos Mogador is vol met zwart rijp fruit, kruiden, mineralen, koffie, truffels, prachtige tannines en een zeer indrukwekkende afdronk. De Clos Mogador is een blend van Garnacha, Cariñena, Syrah en Cabernet Sauvignon. De druiven worden verspreid over een periode van twee maanden geplukt, omdat ze niet allemaal tegelijkertijd rijpen. De druiven worden biodynamisch geteeld, dus met aandacht en respect voor de plant en de natuurlijke omstandigheden, en alle werkzaamheden op het land worden met de hand uitgevoerd. De druiven komen van wijngaarden komende van leisteenterrassen die de wijn die beroemde pure mineraliteit geven waar Priorat beroemd om is. De druiven komende van leisteem en biodynamsische verbouwing van Clos Mogador en de vinificatietechnieken van de Barbiers worden wereldwijd gezien als het voorbeeld hoe je een wijn kan krijgen die een "terroir" zo perfect samenvat met die subtiele versmelting van fruit en natuur.  De dichte, purperzwarte kleur van deze vintage luidt een indrukwekkend boeket in dat kruidigheid, rokerigheid en kruiden combineert met een mooi vleugje toast. In de mond worden al deze indrukken versterkt door meerdere lagen koffiearoma's, chocolade, zoethout en rijp, royaal fruit. De zijdezachte maar aanhoudende tannines gaan gepaard met een verfrissende zuurgraad. Wat ons betreft een wijn die niet mag ontbreken in een mooie wijn-verzameling en in vergelijk met Franse of Italiaanse topwijnen is dit nog altijd relatief zeer voordelig. In zijn jonge jaren zeker decanteren want dit is een wijn waarvan bekend is dat deze zich zeker nog vele jaren zal verbeteren en heeft een drinkvenster tot 2035+

97+/100 Parker - Dit is de iconische 2004 jaargang in Magnum formaat vanuit de privé-kelder van Rene. De wijn zit verpakt in in een houten kist.

WEETJE: De druiven worden geperst d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap wordt bekomen (in tegenstelling tot een gewone pers) maar dit is dan wel het allermooiste deel en hierdoor is de wijn 50% meer geconcentreerd.

René Barbier is, samen met Carles Pastrana van Clos de l' Obac, Alvaro Palacios (uit Rioja, maar bekend door L'Ermita in Priorat) en José Lluis Perez (Clos Martinet, en vader van Sarah Perez), een van de "founding fathers" van deze recent ontdekte of herontdekte wijnregio Priorat. Clos Mogador is genoemd naar de single vineyard die René Barbier begon te cultiveren in de jaren '70, in het nu wereldberoemde dorpje Gratallops. De wijnen van Clos Mogador zijn inmiddels mythische wijnen geworden, net zoals bijvoorbeeld Sassicaia uit Italië en Château Margaux uit Frankrijk. Clos Mogador heeft de cultstatus van grote wereldwijn. Een bijzonderheid in het wijn maken bij René Barbier : hij perst de druiven d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap bekomen wordt (in tegenstelling tot een gewone pers). Daardoor is de wijn nog 50% meer geconcentreerd en lijkt die bijna likoreus in het glas. Priorat wijnen zijn van nature uit reeds vrij geconcentreerd, en opbrengsten zijn doorgaans al microscopisch klein. Robert Parker was een van de eerste internationale journalisten die de wijnen van Clos Mogador extra lovende kritiek bezorgde. 

Naast de Clos Mogador maakt zijn vrouw de fameuze wijnmaakster Sara Pérez wijnen in de Montsant (de regio rondom de Priorat) vanuit het wijnhuis La Universal. De Venus en Dido behoren inmiddels ook tot Spanje's beste wijnen

Vineyard for 2004 Clos Mogador Magnum

De wijngaard van Clos Mogador ligt op zo'n 800 meter hoogte in de vorm van een amfitheater met stenen terrassen. Biodiversiteit is hier het toverwoord: naast druivenplanten tref je hier fruitbomen, olijfbomen en lokale inheemse struiken aan. De druivenplanten, waarvan sommigen tachtig tot honderd jaar oud zijn, groeien op een ondergrond van leisteen. Leisteen is een arme en harde bodemgesteldheid die als belangrijkste eigenschap heeft dat het een hoge zuurgraad in de druiven genereert. De ligging van de wijngaard op hellingen in noordoostelijke richting naar de zee zorgt ervoor dat de nachten zeer fris zijn. Omdat de temperatuur in de zomer op die plek overdag doorgaans dertig graden Celsius is, betekent dat, dat er dus grote temperatuurverschillen zijn. Dit zorgt ervoor dat kleurstoffen en tannines zich in grote hoeveelheid ophopen in de druivenschillen en dat is een teken van kwaliteit. De druiven worden biodynamisch geteeld, dus met aandacht en respect voor de plant en de natuurlijke omstandigheden, en alle werkzaamheden op het land worden met de hand uitgevoerd

Chronological summary

1986: Purchase of an old farm building in Gratallops to build the winery
1987: Legal founding of the S.A.T. Company (Company which transforms agricultural products)
1989: First vintage
1991: First release of wines from first vintage
1992: First international article in the” Gault et Millau” magazine, written by Pierre Chrisol (Special edition of the magazine focussing on the 1992 Barcelona Olympics)
1993: First export: 80% of production sent to Switzerland
1993: First scores awarded to a Priorat wine by Robert Parker: CLOS MOGADOR 92/100
1998: Winery extension: addition of a barrel room and office space
1999: René Barbier is awarded a medal for Agricultural Merit by the president of the Catalan Autonomous government, Jordi Pujol
2000: First vintage of our white wine: NELIN
2000: Our first vintage of MANYETES
2001: Clos Mogador is awarded 98/100 by Robert Parker and fourth place on the list of the 2003 Top 100 List by Wine Spectator magazine
2004: First vintage of our D.O. Montsant wine: ESPECTACLE
2004: Our wine, ESPECTACLE is awarded 99/100 by Robert Parker
2005: Construction of our logistics warehouse: Logistic-vins in Falset
2007: Clos Mogador extra virgin olive oil is first made and released for sale
2009: Vintage coincides with a celebration of 30 years of vineyards and 20 years of winemaking at Clos Mogador
2010: Creation of Brisfere distillery and the release of La Quinta Essencia dels Llops, a spirit made from distilling Clos Mogador wine and also Clos Mogador lees
2011: 20 years of listings by Robert Parker
2012: From this date onwards, we became certified organic farmers as well as assimilating biodiverse and biodynamic farming methods

 

 

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Priorat (Appellatie)
Wijnhuis Clos Mogador
Druif Cabernet Sauvignon, Carignan, Garnacha, Syrah-Shiraz
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2004
Drinken vanaf 2017
Drinken tot 2037
Alcohol % 15
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 1.5 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 97
Smaakprofiel Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2004 Clos Mogador Magnum
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

31.05.2023

2022 Ultimate Provence UP Rosé

"Wat een mooie fles maar ook deze rose is zoals wij deze graag zien. frui..." Hilde

Bekijk product recensie