2004 Clos Mogador Magnum
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Mogador |
Jaar | 2004 |
Druif | Cabernet Sauvignon Carignan Garnacha Syrah-Shiraz |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (15%) |
Drink venster | 2017 - 2037 |
Eigenlijk hoeven we weinig te vertellen over de iconische wijnmaker Rene Barbier. Zijn Clos Mogador is wellicht de meest bekende Priorat wijn. Het is een biologische verbouwde volle dieprode wijn en behoort tot de absolute top uit de Priorat. De Clos Mogador is vol met zwart rijp fruit, kruiden, mineralen, koffie, truffels, prachtige tannines en een zeer indrukwekkende afdronk. De Clos Mogador is een blend van Garnacha, Cariñena, Syrah en Cabernet Sauvignon. De druiven worden verspreid over een periode van twee maanden geplukt, omdat ze niet allemaal tegelijkertijd rijpen. De druiven worden biodynamisch geteeld, dus met aandacht en respect voor de plant en de natuurlijke omstandigheden, en alle werkzaamheden op het land worden met de hand uitgevoerd. De druiven komen van wijngaarden komende van leisteenterrassen die de wijn die beroemde pure mineraliteit geven waar Priorat beroemd om is. De druiven komende van leisteem en biodynamsische verbouwing van Clos Mogador en de vinificatietechnieken van de Barbiers worden wereldwijd gezien als het voorbeeld hoe je een wijn kan krijgen die een "terroir" zo perfect samenvat met die subtiele versmelting van fruit en natuur. De dichte, purperzwarte kleur van deze vintage luidt een indrukwekkend boeket in dat kruidigheid, rokerigheid en kruiden combineert met een mooi vleugje toast. In de mond worden al deze indrukken versterkt door meerdere lagen koffiearoma's, chocolade, zoethout en rijp, royaal fruit. De zijdezachte maar aanhoudende tannines gaan gepaard met een verfrissende zuurgraad. Wat ons betreft een wijn die niet mag ontbreken in een mooie wijn-verzameling en in vergelijk met Franse of Italiaanse topwijnen is dit nog altijd relatief zeer voordelig. In zijn jonge jaren zeker decanteren want dit is een wijn waarvan bekend is dat deze zich zeker nog vele jaren zal verbeteren en heeft een drinkvenster tot 2035+
97+/100 Parker - Dit is de iconische 2004 jaargang in Magnum formaat vanuit de privé-kelder van Rene. De wijn zit verpakt in in een houten kist.
WEETJE: De druiven worden geperst d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap wordt bekomen (in tegenstelling tot een gewone pers) maar dit is dan wel het allermooiste deel en hierdoor is de wijn 50% meer geconcentreerd.
René Barbier is, samen met Carles Pastrana van Clos de l' Obac, Alvaro Palacios (uit Rioja, maar bekend door L'Ermita in Priorat) en José Lluis Perez (Clos Martinet, en vader van Sarah Perez), een van de "founding fathers" van deze recent ontdekte of herontdekte wijnregio Priorat. Clos Mogador is genoemd naar de single vineyard die René Barbier begon te cultiveren in de jaren '70, in het nu wereldberoemde dorpje Gratallops. De wijnen van Clos Mogador zijn inmiddels mythische wijnen geworden, net zoals bijvoorbeeld Sassicaia uit Italië en Château Margaux uit Frankrijk. Clos Mogador heeft de cultstatus van grote wereldwijn. Een bijzonderheid in het wijn maken bij René Barbier : hij perst de druiven d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap bekomen wordt (in tegenstelling tot een gewone pers). Daardoor is de wijn nog 50% meer geconcentreerd en lijkt die bijna likoreus in het glas. Priorat wijnen zijn van nature uit reeds vrij geconcentreerd, en opbrengsten zijn doorgaans al microscopisch klein. Robert Parker was een van de eerste internationale journalisten die de wijnen van Clos Mogador extra lovende kritiek bezorgde.
Naast de Clos Mogador maakt zijn vrouw de fameuze wijnmaakster Sara Pérez wijnen in de Montsant (de regio rondom de Priorat) vanuit het wijnhuis La Universal. De Venus en Dido behoren inmiddels ook tot Spanje's beste wijnen
De wijngaard van Clos Mogador ligt op zo'n 800 meter hoogte in de vorm van een amfitheater met stenen terrassen. Biodiversiteit is hier het toverwoord: naast druivenplanten tref je hier fruitbomen, olijfbomen en lokale inheemse struiken aan. De druivenplanten, waarvan sommigen tachtig tot honderd jaar oud zijn, groeien op een ondergrond van leisteen. Leisteen is een arme en harde bodemgesteldheid die als belangrijkste eigenschap heeft dat het een hoge zuurgraad in de druiven genereert. De ligging van de wijngaard op hellingen in noordoostelijke richting naar de zee zorgt ervoor dat de nachten zeer fris zijn. Omdat de temperatuur in de zomer op die plek overdag doorgaans dertig graden Celsius is, betekent dat, dat er dus grote temperatuurverschillen zijn. Dit zorgt ervoor dat kleurstoffen en tannines zich in grote hoeveelheid ophopen in de druivenschillen en dat is een teken van kwaliteit. De druiven worden biodynamisch geteeld, dus met aandacht en respect voor de plant en de natuurlijke omstandigheden, en alle werkzaamheden op het land worden met de hand uitgevoerd
Chronological summary 1986: Purchase of an old farm building in Gratallops to build the winery 1987: Legal founding of the S.A.T. Company (Company which transforms agricultural products) 1989: First vintage 1991: First release of wines from first vintage 1992: First international article in the” Gault et Millau” magazine, written by Pierre Chrisol (Special edition of the magazine focussing on the 1992 Barcelona Olympics) 1993: First export: 80% of production sent to Switzerland 1993: First scores awarded to a Priorat wine by Robert Parker: CLOS MOGADOR 92/100 1998: Winery extension: addition of a barrel room and office space 1999: René Barbier is awarded a medal for Agricultural Merit by the president of the Catalan Autonomous government, Jordi Pujol 2000: First vintage of our white wine: NELIN 2000: Our first vintage of MANYETES 2001: Clos Mogador is awarded 98/100 by Robert Parker and fourth place on the list of the 2003 Top 100 List by Wine Spectator magazine 2004: First vintage of our D.O. Montsant wine: ESPECTACLE 2004: Our wine, ESPECTACLE is awarded 99/100 by Robert Parker 2005: Construction of our logistics warehouse: Logistic-vins in Falset 2007: Clos Mogador extra virgin olive oil is first made and released for sale 2009: Vintage coincides with a celebration of 30 years of vineyards and 20 years of winemaking at Clos Mogador 2010: Creation of Brisfere distillery and the release of La Quinta Essencia dels Llops, a spirit made from distilling Clos Mogador wine and also Clos Mogador lees 2011: 20 years of listings by Robert Parker 2012: From this date onwards, we became certified organic farmers as well as assimilating biodiverse and biodynamic farming methods |
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Mogador |
Druif | Cabernet Sauvignon, Carignan, Garnacha, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2004 |
Drinken vanaf | 2017 |
Drinken tot | 2037 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Login and Registration Form