2004 Cava Mestres Clos Damiana Gran Reserva

Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Cava
Wijnhuis Mestres
Jaar 2004
Druif Chardonnay Macabeo Parellada Xarel-Lo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (12%)
Drink venster 2019 - 2030
Beschikbaar per 6 jul. 2020
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De familie MESTRES staan al sinds 1312 gedocumenteerd in Sant Sadurní d'Anoia als eigenaar van wijngaarden en ook als handelaren van granen en wijnen. De familie is al 29 generaties lang verbonden met de wijnwereld. Destijds werd de datum van 1312 genomen als het jaar van de oprichting van de MESTRES-wijngaarden. 

Tijdens de kerst van 1928 werd de eerste fles Cava MESTRES uitgebracht, die Josep Mestres Manobens produceerde met druiven uit de vintage 1925. Vanaf deze datum specialiseerde de familie zich in de productie van mousserende wijnen met een zeer lange rijping gemaakt volgens de champagne manier namelijk de traditionele methode. Vanaf dat moment heeft men zich ook alleen maar toegelegd op hoogstaande kwaliteit en groeide MESTRES uit tot een referentie en benchmark voor top cava's. Josep Mestres Manobens is degene die is gestart  om met een hoogstaande basiswijn om middels een 'champagne' (methode 'champenoise') een Cava te maken zonder toevoeging van een suiker-vloeistof (dit wordt gebruikt voor de extra gisting door de meeste huizen), die hij "Visol" noemde ((WINE ON IT’S OWN). Bij Mestres werkt men alleen met wijn en geen toevoeging. Dit is hoe de eerste Brut Nature werd geboren en is geregistreerd in het Patent and Trademark office sinds 1948. Mestres zijn dus de ouders van Brut Nature. Vandaag volgt de 29e generatie van de MESTRES-familie het pad van hun voorgangers en handhaaft die rusteloze en ondernemende geest die de familie MESTRES kenmerkte, een wijnmakerij met zeven eeuwen geschiedenis.

Gedurende al die jaren hebben we de traditie kunnen volgen en een filosofie van unieke uitwerking respecteren, waarbij men de naam MESTRES en het woord CAVA naar uitmuntendheid hebben gebracht. Mestres is het levende geschiedenis van Cava. Vandaag de dag hebben de Cava's van MESTRES stuk voor stuk zeer hoge beoordelingen. 

Honderd procent van de mousserende wijnen uit Mestres worden op fles onder kurk gerijpt. Mestres is een zeer traditionele Cava-producent en wordt qua stijl vergeleken met de "López de Heredia & Tondonia" onder de Cava's.

De Clos Damiana uit 2004 is een blend van 65% Xarello, 20% Macabeo en 15% Parellada, gefermenteerd en gerijpt in kastanje barrique gedurende één jaar voordat hij 160 maanden in fles wordt gerijpt en zonder dosering dus dit is wel een hele echte Brut Nature Gran Reserva. De druiven komende van wijngaarden met selectie van de oudste wijnstokken van meer dan 50 jaar oud ) en wordt alleen geproduceerd in alleen de beste jaargangen.

In het glas heeft de Clos Damiana een heldere gouden kleur en een complexe neus met enkele ontwikkelde aroma's, genuanceerd en elegant geel fruit, stuifmeel en brooddeeg met een vleugje bijenwas en honing. De smaak is strak en complex, met zeer kleine bubbels, complexe smaken en een droge, lange en smakelijke afdronk. Dit is een uitzonderlijke Cava die lang is gerijpt en met een zeer positieve evolutie in fles. Er zijn slechts 3.291 flessen geproduceerd en de wijn heeft 94/100 Parkerpunten gekregen. Een heerlijke Cava die gerust nog een decennia in de kelder mag liggen maar waarom zou u dat doen Wij durven de uitdaging aan. Zet deze Mestre Mas Via Gran Reserva maar eens naast een Dom Perignon en laat blind proeven. Eenderde van de prijs maar zo geweldig

Ook bij deze Mas Via worden twee kurken gebruikt voor elke fles om de cava te maken. De basiswijn wordt gefermenteerd en gerijpt in kastanje barriques in op zijn droessem gedurende 12 maanden. De tweede gisting op fles wordt voltooid in contact met de eerste 100% natuurlijke kurk, in horizontale positie voor 160 maanden in de traditionele fles wederom op zijn droesem. Na de dégorgement  (handmatig proces van het verwijderen van de dode gistcellen) plaats men de tweede kurk en de bijbehorende plaque in de fles. 

WEETJE:  MESTRES heeft op het etiket altijd de datum van disgorgement afgedrukt. De wijn heeft 94/100 Parkerpunten gekregen 3.291 flessen geproduceerd 

Vineyard for 2004 Cava Mestres Clos Damiana Gran Reserva

De familie MESTRES staan al sinds 1312 gedocumenteerd in Sant Sadurní d'Anoia als eigenaar van wijngaarden en ook als handelaren van granen en wijnen. De familie is al 29 generaties lang verbonden met de wijnwereld. Destijds werd de datum van 1312 genomen als het jaar van de oprichting van de MESTRES-wijngaarden. Dit wordt bevestigd in de eerste labels mousserende wijn: 1312. In MESTRES is er nog steeds een grote documentatie van de voorouders: perkamenten en documenten van 1312, 1591, 1607, 1832, 1901 ..., de mijlpalen in de geschiedenis van de familie die ons in staat stelt onze toewijding aan de wereld van wijn door de eeuwen heen te bevestigen.

Tijdens de kerst van 1928 werd de eerste fles Cava MESTRES uitgebracht, die Josep Mestres Manobens produceerde met druiven uit de vintage 1925. Vanaf deze datum specialiseerde de familie zich in de productie van mousserende wijnen met een zeer lange rijping gemaakt volgens de champagne productie manier namelijk de traditionele methode. Vanaf dat moment heeft men zich ook alleen maar toegelegd op hoogstaande kwaliteit en groeide MESTRES uit tot een refenrentie en benchmark voor top cava's.  Josep Mestres Manobens is degene die is gestart met een hoge kwaliteit van de basiswijn en de lange veroudering met kurkstop en dit stond hem toe om een 'champagne' (methode 'champenoise') te maken zonder toevoeging van een suiker vloeistof (dit wordt gebruikt voor de extra gisting door de meeste huizen), die hij "Visol" noemde ((WINE ON IT’S OWN). Bij Mestres werkt men alleen met wijn en geen toevoegingen. Dit is hoe de eerste Brut Nature werd geboren en is geregistreerd in het Patent and Trademark office sinds 1948. De Visol stond ook bekend als triple dry (triple sec) omdat het geen suiker bevatte, en dus strak droog is. Mestres zijn dus de ouders van Brut Nature. Vandaag volgt de 29e generatie van de MESTRES-familie het pad van hun voorgangers en handhaaft die rusteloze en ondernemende geest die de familie MESTRES kenmerkte, een wijnmakerij met zeven eeuwen geschiedenis.

Door de dubbele natuurkurk en de lange veroudering worden de Cavas qua stijl ook vergelen met de witte Tondonia wijnen. Luis Guiterez van Parker schrijft " Mestres are a kind of Lopez de Heredia of Cava

Gedurende al die jaren hebben we de traditie kunnen volgen en een filosofie van unieke uitwerking respecteren, waarbij men de naam MESTRES en het woord CAVA naar uitmuntendheid hebben gebracht. Mestres is het levende geschiedenis van Cava. Vandaag de dag hebben de Cava's van MESTRES stuk voor stuk zeer hoge beoordelingen. 

Download hier een fraaie presentatie over Cavas Mestres: Mestres_Presentation_-_English

Kenmerken
Beschikbaar per 6 jul. 2020
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Cava
Wijnhuis Mestres
Druif Chardonnay, Macabeo, Parellada, Xarel-Lo
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2004
Drinken vanaf 2019
Drinken tot 2030
Alcohol % 12
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Ja
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 94
Smaakprofiel Complex, Droog, Fris, Strak, Wit fruit
Drink momenten Cadeau!, Iets te vieren, Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2004 Cava Mestres Clos Damiana Gran Reserva
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

25.06.2020

2019 Château Camparnaud Prestige Rosé

"Rosè is niet echt mijn wijn. Ik noemde de wijn altijd een modieuze verg..." Peter

Bekijk product recensie