2003 Daniel-Etienne Defaix Chablis 1er Cru Vaillon
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2003 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2015 - 2032 |
Omschrijving
Daniel-Etienne Defaix is eigenaar van een van de oudste landgoederen in Chablis. Sinds 4 eeuwen is de familie Defaix wijnmakers van vader op zoon. Het familielandgoed is gelegen op de oudste terroirs van Chablis, waar monniken op Pontigny duizend jaar geleden een selectie maakten. De bevoorrechte expositie van de monniken van Pontigny was en is nog steeds een heuvel met een hoge helling op het zuidoosten. Een voordeel voor Chablis welke vaak kampt met vorst in de lente en deze bevoorrechte plek vangt als eerste zonnestralen op en dus veel minder oogstverliezen. Daniel-Etienne Defaix is de onbetwiste master in 'long-aged-chablis' Er is geen haast en men gelooft er heilig in dat de wijnen moeten rijpen en dit getuigen ook dat ze hun Premier Cru's pas na rond de 8 jaar vrijgegeven maar we hebben zelf uitvoeringen gedronken van 30 jaar en ouder en deze waren nog meer dan fantastisch. Deze long-aged chablis van oude jaren zijn op aanvraag ook door ons te bestellen en natuurlijk hebben we er ook wat van ons in ons assortiment. Wat dit domein echter zo uniek maakt is niet enkel het feit dat er geen hout wordt gebruikt tijdens het productieproces. Het unieke fruit van de oude stokken van de wijngaarden en de tijd doen hun werk en maken alle uitvoering pareltjes.
Wij hebben deze 2003 1er Cru Vaillon in 2023 weer aangekocht uit de immense bibliotheek van oude jaargangen vanuit de kelders van Daniel-Etienne Defaix . Vooral deze Vaillons Premier Cru kan fantastische verouderen De bodem van de oude chardonnay premier cru wijngaard is zeer oud en ligt op een zeer armne boden van kalk en mergel en wat ijzererst en heeft een expositie op zuidoosten. Als 'Master of the Long Elevage' krijgt bij Daniel-Etienne Defaix alles de tijd en dat geldt al helemaal voor zijn Premier Cru's die vaak gemiddeld pas na 8-12 jaar worden vrijgegeven enzdan zijn de wijn vaak nog een baby . De alcoholische gisting met natuurlijke gist op 18 °C duurt ca. 3 weken. Daarna rijpt de wijn voor zeker 18 maanden met maandelijks roeren van fijne droesem en blijft dan voor zeker 10 jaar in tanks voordat deze wordt gebotteld
Het fruitige en kruidige van het terroir van de Vaillon Premier Cru wijngaard komt langzaam naar boven met wat walsen in het glas maar dan ontwaakt de kracht van de wijn met beboterde brioche, mirabellenaccenten en geconfijte appel. De Daniel-Etienne Defaix Chablis 1er Cru Vaillon heeft in de neus verderr aroma's van citrus, bijenwas, verse perzik en gedroogde witte bloemen, gevolgd door een medium tot full-bodied mondgevoel met een overvloedig en satijnachtig gehemelte met levendige zuren en een brede, uitgestrekte afdronk.
OVER CHABLIS
Miljoenen jaren geleden was het gebied rond het huidige stadje Chablis bedekt met zee. In het Jura-tijdperk begon zich de met sediment verrijkte klei van de Chablis-regio te vormen, en het is deze klei die de Chablis-wijn zijn unieke elegantie, frisheid en complexiteit geeft. Tot de negentiende eeuw bezetten de wijngaarden een groter gebied rond het stadje Chablis, aan de rivier de Serein, ongeveer halverwege tussen Dijon en Parijs. Maar de regio werd het slachtoffer van een phylloxera-epidemie die de meeste wijngaarden beschadigde. Terroir in Chablis veranderde echter niet. De gecultiveerde hectaren namen aanzienlijk af (van ongeveer 100.000 hectare in het hele departement aan het einde van de 19e eeuw tot 10.000 hectare tegenwoordig in de Chablis-regio), maar de bodem, het klimaat en de expertise van de wijnmakers deden dat niet.
Wijnen van Chablis worden als volgt ingedeeld:
- Grand Cru, het neusje van de zalm. Deze komen van wijngaarden ten noorden van de stad Chablis, op een steile helling op het zuiden. Op de Route de Tonnere is het vanaf het kruispunt met de D91 tot aan het kruispunt met de Rue Blanchot ongeveer een mijl (minder dan twee kilometer). Hier, variërend in hoogte van 135 tot 220 meter, vindt u de beste wijngaarden van Chablis: Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Grenquilles, Valmur, Les Clos en Blanchot.
- Premier Cru, uitstekende wijnen van wijngaarden die op gunstig gelegen hellingen zijn verbouwd, verspreid over het hele gebied. Vau Ligneau, Vau de Vey en Côte de Léchet zijn smalle stroken land op steile hellingen op het oosten ten westen van het dorp Milly; Vosgros is een kommavormige, op het westen gerichte wijngaard op het noordelijke deel van een heuvel genaamd Paradis, op een hoogte van 590 tot 689 voet (180 tot 210 meter).
- Chablis, de benaming die wordt gegeven aan goede maar niet geweldige wijnen die nog steeds profiteren van het terroir van Chablis. De betrokken wijngaarden zijn vaak minder steil of niet zo goed georiënteerd in vergelijking met de wijngaarden die beter gewaardeerde wijnen produceren.
- Petit Chablis, wijnen die de naam Chablis verdienen, maar achterblijven bij anderen uit de regio omdat ze zijn gemaakt van druiven die zijn geteeld op minder dan ideale grond of op hellingen op het noorden. (Het woord "petit", wat "klein" betekent, is een soort kwaliteitsaanduiding, alsof "Petit Chablis" het kleine broertje is van grotere Chablis-wijnen.)
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chablis |
Wijnhuis | Daniel-Etienne Defaix |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2003 |
Drinken vanaf | 2015 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch |
Wijnhuis
Met roots die bijna even diep zijn als deze van Chablis zelf, een domein dat al 4 eeuwen wordt doorgegeven van vader op zoon, veelal oude wijngaarden die bijna allemaal 1er – of Grand Cru status dragen en hoofdzakelijk zuid-oost georiënteerd, zijn alle facetten voorhanden om grote wijnen te maken. Wat dit domein echter zo uniek maakt is niet enkel het feit dat er geen hout wordt gebruikt tijdens het productieproces, maar vooral het feit dat hun topwijnen op de markt worden gebracht als ze volgens hen klaar zijn om te drinken en dat kan soms wel 10 jaar duren.
Daniel-Etienne Defaix is eigenaar van een van de oudste landgoederen in Chablis. Sinds 4 eeuwen is de familie Defaix wijnmakers van vader op zoon. Het familielandgoed is gelegen op de oudste terroirs van Chablis, waar monniken op Pontigny duizend jaar geleden een selectie maakten om de Chablis Appelation te creëren. Daniel-Etienne DEFAIX zet de seculiere en familiale traditie voort. Het werk aan de wijnstokken blijft traditioneel omdat een schone en gezonde wijngaard ee goede kwaliteit druiven en dus wijnen geeft. Het domein is 28 hectare groot, beplant met Chardonnay op een typische bodem genaamd "kimmeridgien" (Jurassique supérieur, een marne argilo-calcaire met veel oesters die erin versteend zijn).
De bevoorrechte expositie van de monniken van Pontigny was en is nog steeds een heuvel met een hoge helling op het zuidoosten. Een voordeel voor Chablis welke vaak kampt met vorst in de lente en deze bevoorrechte plek vangt als eerste zonnestralen op en dus veel minder oogstverliezen. De unieke stijl in Chablis bestaat uit veel geheimen en attenties van dit eeuwenoude domein en Daniel-Etienne Defaix is de onbetwiste master in 'long-aged-chablis' Er is geen haast en men gelooft er heilig in dat de wijnen moeten rijpen en dit getuigen ook dat ze hun Premier Cru's pas na 6-8 jaar vrijgegeven maar we hebben hier zelf uitvoeringen gedronken van 30 jaar en ouder en deze waren nog meer dan fantastisch.
Daniel-Etienne Defaix produceert met respect voor de familietraditie:
- 2 cuvées Chablis: Vieilles et Très Vieilles Vignes.
- 3 Chablis Premier Cru : Les Lys, Vaillon en Côte de Léchet.
- 2 Chablis Grand Cru : Blanchot en Grenouilles.
- 1 Bourgondische Rouge.