1975 Cossart Gordon Terrantez Madeira
Wijnsoort | Madeira |
---|---|
Land | Madeira |
Regio | Divers |
Wijnhuis | Cossart Gordon & Co |
Jaar | 1975 |
Druif | Blend Rood |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (19%) |
Drink venster | 2020 - 2060 |
Cossart Gordon & Co. werd opgericht in 1745 en is het oudste bedrijf in de Madeira wijnhandel. Francis Newton, een jonge Schot, zeilde vanuit Gravesend in Groot-Brittannië en arriveerde op 12 september 1745 op Madeira, waar hij het bedrijf oprichtte. Hij werd vergezeld door zijn jongere broer Thomas van 1758 tot 1763 en vervolgens door een andere Schot, Thomas Gordon van Balmaghie, eveneens in 1758. Thomas Murdoch trad in 1791 toe tot de firma die Newton, Gordon, Murdoch & Co. werd genoemd.
Tegen 1850 leverde het bedrijf naar verluidt "de helft van de groei van het eiland" en Newton's contacten in Amerika via zijn broer Andrew (die Schotland verliet naar Virginia) bleken zeer succesvol te zijn en het bedrijf verwierf een ongeëvenaarde reputatie als leveranciers van verfijnde Madeiras. De koloniën in Noord-Amerika waren in die tijd de grootste en meest veeleisende markt, zozeer zelfs dat de beste productie algemeen bekend stond als "America Madeira". Madeira speelde zo'n belangrijke rol in het Amerikaanse leven dat het werd gebruikt om op 4 juli 1776 te toosten op de Onafhankelijkheidsverklaring.
Een van de topmodellen van Cossart Gordon. De Terrantez produceert medium rijke Madeira-wijnen. Het wordt meestal gevonden aan de zuidkust van het eiland, voornamelijk in Calheta, Câmara de Lobos en Funchal.
Deze wijn is een oogst van een jaar dus een vintage-wijn. De wijn rijpt in eikenhouten vaten volgens de traditionele ‘Canteiro’ methode, op de warme zolders van onze kelders. Dit proces, bekend als "estufagem geleidelijke", geeft de wijn unieke smaken en smaken. Na dit natuurlijke verhittingsproces rijpt de wijn in een koeler gedeelte van onze kelder, voor een zeer lange periode. Deze uitvoering heeft dus 45 jaar lang gerijpt en is pas in 2020 gebottelt.
In het glas is de wijn koperbruin met een gouden nuance en groenachtige reflecties. In de neus is het erg complex en karakteristiek en onthult een geconcentreerd boeket met kruiden zoals zwart peper, exotisch hout, gerookte tonen van notendop en hars en droog fruit doordrenkt met rum. In de mond laat het eerst een zachte en zoete eerste indruk achter die vervolgens explodeert en een lange en frisse afdronk achterlaat vol kruidige tonen. Het verlaat de mond met een pittig en speekselopwekkend gevoel, verlangend naar een volgende slok.
Er zijn slechts 900 flessen van de 1975 versie gebottelt dus een waar collectors-item
Wijnsoort | Madeira |
---|---|
Land | Madeira |
Regio | Divers |
Wijnhuis | Cossart Gordon & Co |
Druif | Blend Rood |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 1975 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2060 |
Alcohol % | 19 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Ja |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Login and Registration Form